Substanta activa – Piretrin

Clasa Piretrin  este o clasa de compusi organici folositi pentru combaterea daunatorilor deoarece ataca sistemul nervos al insectelor.

Piretrina este obtinuta sintetic prin metode industriale, dar poate fi obtinuta si din Crizanteme. Din acest motiv, este considerat un insecticid organic cand nu este combinat cu butoxidul de piperonil sau alti adjuvanti sintetici. Proprietatile insecticide ale acestei clase sunt folosite de mii de ani in lupta contra daunatorilor.

In ultima perioada, clasa piretrinelor inlocuieste oragnofosfatii deoarece s-a demonstrat ca organofosfatii au efecte toxice semnificative la om. De asemenea, piretrinele sunt preferabile si piretroizilor deoarece sunt compusi biodegradabili.

Mai multe decat atat, piretrinele sunt considerate pesticide cu toxicitate redusa din punct de vedere al sanatatii umane.

Unde folosim Piretin?

piretrin

 

Exista motive sa se creada ca chinezii zdrobeau Crizantemele si foloseau pulberea rezultata ca insecticid inca de acum peste 3000 de ani. De asemeana, este cunoscut faptul ca in timpul Dinastiei Chou, piretrina era utilizata pe scara larga pentru proprietatile sale insecticide.  In Razboaiele Napoleoniene, soldatii francezi foloseau Crizanteme pentru a tine departe puricii si paduchii.

Substanta Piretrin produce prin excitabilitatea prelungita a nervilor paralizie si pierderea de coordonare motorie. Prin combinatia cu agentii sinergici sintetici a fost evitata dezvoltarii rezistentei insectelor.

Piretrina este un insecticid eficient deoarece actioneaza doar asupra insectelor, datorita sensibilitatii mai mare ale nervilor acestoractizanteme

In doze mici acesta poate fi folosit si ca repelent. In cazul in care se folosesc doze reduse, insectele vor incerca sa paraseasca zona protejata inainte de a muri. Din acest motiv, piretrina a fost folosita cu mare succesc in reducerea populatiilor de insecte daunatoare care afecteaza oamenii, culturile, animalele, animalele de companie de furnici, paianjeni, paduchi, tantari, purici si capuse.

Specii de daunatori specifice care au fost controlate cu succes de piretru includ: paduchele de cartof, sfecla, struguri, varza si frunza, gandacul mirositor,tripsi de flori si viermii fructelor. Albinele s-au demonstrat a fi cele mai sensibile insecte la piretrina, fiind nevoie doar de 0.02 micrograme pentru a fi letala.

Toxicitate Piretrin

Deoarece piretrina si piretroidele sunt din ce in ce mai utilizare ca insecticide, numarul de boli si leziuni ascoiate cu expunerea la aceste produse chimice este, de asemenea, in crestere. Cu toate acestea, exista foarte putine cazuri in care au fost observate efecte grave. Din acest motiv, aceasta clasa de insecticide este etichetata cu toxicitate redusa.

De asemenea, Piretrina este considerata ca fiind mai buna pentru mediu, aproape inofensiva daca este folosita cu spray-uri localizate, deoarece expunerea la UV le descompune in compusi inofensivi. In plus, ele au un efect redus de durata asupra plantelor.piretrina

Toxicitatea cronica la om apare cel mai rapid prin inhalare sau prin contactul cu pielea (substanta trebuie absorbita de piele). Reactiile alergice pot sa apara dupa expunere, constand in mancarimi, piele iritata si senzatii de arsura. Aceste tipuri de reactii sunt rare, deoarece componenta alergena a piretrinei semi-sintetice a fost eliminata.

Expunerea la piretru in cantitati mari poate provoca la oameni simptome precum greata, tremor, respiratie astmatica, stranut, dureri de cap, inrosirea fetei si umflaturi.

La mamifere, pot apare salivare, letargie, tremor muscular, amorteala, varsaturi si diaree.

Cu toate ca piretrina este metabolizata rapid de pasari si majoritatea mamiferelor, pestii si nevertebratele acvatice nu au capacitatea de a metaboliza acesti compusi. Din acest motiv, piretrina este considerata un insecticid cu toxicitate ridicata pentru mediu acvatic.