Gandaci de bucatarie

(Blattella germanica / Supella longipalpa)

Aroganti, parsivi, secretosi, bagaciosi, incapatanati, aparent nemuritori… sunt cateva cuvinte care ne vin in minte cand ne gandim la gandaci de bucatarie.

Dar ce sunt de fapt acesti gandaci de bucatarie ? Cum apar ? Dar mai important… ce cauta in locuintele noastre ?

In cele ce urmeaza vom incerca sa acoperim cele mai importante aspecte referitoare la acesti “dusmani”!

Din motive practice si pentru ca acest articol nu reprezinta o teza de doctorat in studiul insectelor, preferam sa omitem partea tehnica in care sa enumeram lungimea gandacilor, greutatea, specia, increngatura, etc., si consideram ca imaginile urmatoare sunt de ajuns pentru o identificare corecta (mai ales ca suntem convinsi ca ii cunoasteti deja):

gandaci de bucatarie                                      gandac de bucatarie dungat

Gandacul german                                                                       Gandacul dungat

  • Cunoscuti pentru: generare de disconfort, producerea mizeriei, transmiterea bolilor
  • Ultima adresa: in bucatarie si subsoluri
  • Mod us operandi: in asociere mixta cu alti gandaci
  • Ce obtii daca ii extermini? Liniste si relaxare in propria locuinta

1. Clasificare

Gandacii care ne-au invadat spatiul pot fi de 2 feluri (in functie de mediul in care prefera sa isi stabileasca cuibul):

  1. Gandaci de canalizare 
  2. Gandaci de bucatarie

In cazul gandacilor de bucatarie, caci despre ei vorbeam, acestia prefera sa-si faca cuib chiar in proximitatea spatiilor de preparare si prelucrare a mancarii, respectiv bucatarii, mai exact in crapaturile foarte inguste si intunecate din spatiul respectiv.

Acesti gandaci activeaza in special noaptea, ziua preferand sa ramana ascunsi. Cu toate acestea, in cazul unei infestari masive, pot fi observati si ziua.

2. Capacitatea de a zbura:

Cu toate ca speciile prezentate mai sus prezinta aripi, modul in care acestea sunt folosite difera cand vine vorba de zbor.

Din studiile efectuate pana in prezent s-a constatat faptul ca atat gandacul german, cat si gandacul dungat au capacitatea de a zbura (intr-adevar pe distante scurte de 2-3 metrii), dar nu isi folosesc aceasta abilitate decat foarte rar (uneori se poate observa o tendita de planare a acestora).

3. Hrana

 Gandacii de bucatarie sunt omnivori si au o dieta extrem de variata. Aceasta cuprinde o multime de alimente aflate in gospodariile umane, precum: carne, grasimi, resturi fermentate, alimente care au in compozitie amidon s.a.

Pe langa aceasta dieta variata,gandacii de bucatarie sunt si necrofagi, fiind frecvente cazurile in care aceastia consuma chiar si alte exemplare moarte de gandaci.

Inarmati cu informatiile de mai sus, recomandam cu tarie ca spatiile in care locuim (si nu numai) sa fie mentinute curate prin eliminarea rapid si constanta a resturilor alimentare!

Doar prin respectarea stricta a normelor igienico-sanitare putem PREVENI EFICIENT o infestare cu gandaci de bucatarie.

4. Inmultirea si ciclul de viata

 Gandacul german are cea mai rapida rata de reproducere dintre speciile de gandaci care invadeaza zonele rezidentiale.

Femela poate produce intre 4-8 ooteci (saci cu oua) in cursul vietii (la intervale de aproximativ 1 luna), fiecare ooteca avand in medie 30 de oua. Maturitatea sexuala pentru reproducere este atinsa dupa aproximativ 100 de zile, iar durata de viata totala este de aproximativ 9-10 luni de zile.

gandac cu ooteca

5. Riscurile unei infestari cu gandaci de bucatarie

Suntem de parere ca majoritatea oamenilor reactioneaza intr-un mod repulsiv doar la gandul unui gandac de bucatarie, ce sa mai vorbim de cazurile in care ii gasim in propria locuinta! Fara dubiu, disconfortul psihic generat de prezenta lor este unul din motivele  pentru care acestia trebuie starpiti.

Cu toate acestea, lasand acest aspect la o parte, prezenta gandacilor de bucatarie poate fi un atentat grav la sanatatea umana, iar exterminarea completa a acestora este impusa de autoritatile sanitare competente .

Acest lucru se datoreaza faptului ca gandacii de bucatarie sunt purtatori de multe bacterii (printre care si bacteria care genereaza SALMONELLA) cu care pot infecta suprafetele si alimentele cu care intra in contact.

Totodata pot genera reactii alergice si chiar simptome de astm, mai ales la copii.

     La fel de important de stiut este ca gandacii de bucatarie secreta diferite substante care altereaza mancarea, iar atunci cand acestia au invadat un spatiu in numar mare remarcam un miros specific, neplacut, generat de respectivele secretii.

Orice aliment pe care au fost vazuti gandaci de bucatarie sau care se presupune ca a intrat in contact cu un gandac de bucatarie trebuie aruncat imediat, impreuna cu celelate alimente lasate descoperite din zona respectiva.

Combaterea gandacilor

Exterminarea unei infestari cu gandaci de bucatarie se poate realiza prin efectuarea unui tratament (sau a mai multor tratamente) de dezinsectie in regim “DIY – do it yourself”, pe cont propriu, sau cu ajutorul unei firme profesioniste (mai ales in cazul infestarilor masive).

Pentru mai multe informatii puteti lectura articolele din seria: “Ce este dezinsectia? (Partea I si Partea II-a)