Substanta activa – Piperonil butoxid

Piperonil butoxid, denumit si PBO este o componenta organica ce se foloseste in formularea pesticidelor si insecticidelor. Acesta este un agent sinergic ce nu are o activitate pesticida proprie (nu are efectul de exterminare a daunatorilor pe cont prorpiu), ci sporeste efectul pe care il au alte anumite pesticide precum: carbamati, piretrine, piretroide si rotenonei. Despre aceste tipuri de substante active vom discuta in articolele ce urmeaza pentru a va putea oferi toate informatiile necesare pentru a alege un insecticid potrivit pentru problemele dumneavoastra.

Atunci cand aceasta substanta a fost dezvoltata (sfarsitul anilor 1930) scopul ei era sa sporeasca performanta piretrului natural. Asadar, chiar daca prezinta putina activitate insecticida intrinseca, PBO creste considerabil eficacitatea piretrului si a altor substante insecticide.

Unde folosim Piperonil butoxid?

De cele mai multe ori, folosim piperonil butoxid impreuna cu substantele ce fac parte din clasa piretroidelor, fie ele naturale sau sintetice. Raportul dintre cele doua variaza de la 20:1 pana la 3:1 (PBO: piretroid).piperonil butoxid

PBO este unul dintre cei mai folositi sinergici (sinergie – asociatie a mai multor organe sau tesuturi, in cazul nostru substante, pentru indeplinirea aceleiasi functii), fiind aprobat pentru combaterea daunatorilor culturilor, atat pre-recoltare, cat si post-recoltare. Culturile la care este folosit variaza de la cereale, la fructe si legume.

De asemenea, acesta este folosit si pentru combaterea daunatorilor din jurul casei, restaurantelor, locuri publice sau pentru combaterea ectoparazitilor (paduchi, capuse, purici).

Gama de produse ce contine PBO este foarte larga, incluzand: spray-uri, pulverizatoare, solutii pe baza de apa si orice alt insecticid formulat pentru uz casnic. El este potrivit pentru eliminarea atat insectelor taratoare, cat si zburatoare.

Cum actioneaza PBO?

PBO inhiba mecanismele naturale de aparare ale insectelor. Acesta actioneaza asupra sitemului de detoxifiere al insectelor, facand imposibila eliminarea substantei otravitoare din corp.

Folosirea PBO-ului impreuna cu un alt insecticid duce la pastrarea in corpului insectei mai multa substanta nociva, nepermitandu-i s-o elimine. Din acest motiv, este suficienta o cantitate mai misca de insecticid pentru acelasi efect.

Cu toate acestea, PBO nu pare sa aiba un efect semnificativ asupra sistemelor naturale de aparare asupra oamenilor.

pbo

 

Pericolul PBO

Studiile de toxicitatea au demonstrat ca PBO are o  toxicitate redusa pe cale orala, pri inhalare sau prin contactul cu pielea. De asemenea, acesta irita foarte putin ochii si pielea (in comparatie cu alte substante toxice).

In anul 1965 s-au facut numeroase studii pentru a descoperi daca PBO este un agent cancerigen pentru oameni. Concluzia acestor studii este faptul ca daca este folosit in doze de pana la standardele acceptate la nivel international pentru o doza maxima acceptata nu este cancerigen pentru om.

EPA (Environmental Protection Agency) a stabilit ca nu exista niciun motiv de ingrijorare daca substante ce contin PBO sunt folosite pentru uz casnic.

Cu toate acestea, este foarte important sa se foloseasca toate masurile de protectie necesare atunci cand sunt folosite insecticide. Inainte de folosirea oricarui insecticid trebuie citite cu atentie instructiunile de utilizare si urmarite intocmai.