7 lucruri interesante despre Buburuze

Buburuzele sunt unele dintre cele mai indragite insecte. Asa ca, astazi vom discuta despre cateva lucruri neasteptate despre buburuze si nu despre metode de prevenire sau combatere.

7 lucruri interesante despre Buburuze

gargarite

Aripile buburuzelor bat de 5100 de ori pe minute. Va dati seama cum ar fi sa dam noi de atatea ori din maini?!

Buburuzele, denumite si “gandacul doamnei” sunt de fapt niste insecte foarte folositoare in gradina. Legenda spune ca Fecioara Maria ar fi trimis un roi de gargarite sa salveze culturilor unor tarani. Acestea fusesera atacate de daunatori, iar ei se rugau sa le fie salvate.

Cand sunt amenintate, buburuzele elimina substante toxice: un lichid galbui, foarte urat mirositor. Potentialii pradatori se simt descurajati de mirosul si gustul neplacut si se retrag. Acum este timpul sa ghiciti cum elimina aceste buburuze substantele toxice. Ei bine, aici devine interesant: toate tipurile de buburuze secrta aceste substante prin articulatiile de la genunchi. De asemenea, larvele de bubureze au aceeasi capacitate, insa le elimina prin abdomen.

Culoarea aripilor buburuzelor chiar are o insemnatate. Numarul bulinelor nu inseamna varsta lor, dar intensitatea culorilor semnifica nivelul de toxicitate pe care il pot degaja. Pradatorul va tine minte culorile intense ale aripilor, iar data viitoare va pastra distanta. Acest lucru nu este folositor doar pentru buburuze, dar si pentru gradinile noastre.

Stim ca buburuzele par tare dragalase si ne dau impresia ca nu ar putea rani nici macar o musca. Cu toate astea, ele sunt niste pradatori feroce. De-a lungul vietii sale, o buburuza consuma pana la 5000 de paduchi de plante. Asta este si motivul pentru ca ni le dorim in gradinile sau pe plantatiile noastre. Adultul mananca zilnic in jur de 50 de afide, iar larva cateva sute.

Instinctul de supravietuire este atat de puternic la buburuze, incat ar face absolut orice pentru a supravietui. Atunci cand mancarea nu este suficiente, buburuzele se vor manca reciproc. O gargarita infometata se va hrani atat cu oua si larve, cat si cu adulti mai slabi.

Nu doar ursii hiberneaza. Inclusiv buburuzele fac asta, ele se ascund sub frunze uscate, scoara copacilor sau crapaturile din casele oamenilor. Se considera ca adultii ce au hibernat in anul precedent vor marca locurile bune de hibernare cu feromeni, pentru ca urmasii lor sa stie unde sa se adaposteasca.

Am putea insirui alte sute de lucruri interesante despre buburuze sau alte insecte. dar ne vom opri aici. Nu ezitati sa vizitati blogul nostru pentru alte informatii utile si foarte interesante atat despre alte insecte folositoare, cat si despre daunatori.