Cum scapi de gandaci?

Adesea primim in locuinta noastra diversi musafiri… prieteni, rude, colegi de serviciu, vecini sau reprezentanti ai companiei de cablu, internet, vanzatori ambulanti, etc.. Pe unii ne face placere sa ii vedem, pe altii ii rugam politicos, dar ferm, sa nu ne mai deranjeze si pentru toti avem mijloace legale de a-i impiedica sa ne perturbe linistea.

Dar ce facem atunci cand apar EI?… Da, gandacii de bucatarie, acei musafiri care nu tin cont nici de rugamintile noastre de a parasi zona, nici de amenintari… de nimic? Evident ca nu putem solicita nici macar sprijinul Politiei… ”Alo politia?… hai mai fratilor ca am niste gandaci de bucatarie care nu vor sa plece de la mine…veniti va rog frumos sa faceti niste arestari si sa dati niste amenzi!”… Nu o sa descriem urmarile unui astfel de apel la numarul de urgenta 112. Atunci ce facem?…O DEZINSECTIE !

1. Primii pasi in a scapa de gandaci

gandaci

Inainte de inceperea tratamentului este necesar sa stabilim daca ne confruntam cu un grad de infestare minor sau unul major. Acest aspect este esential pentru a ne putea alege tipul dezinsectiei pe care urmeaza sa o efectuam.

    Grad de infestare minor – numarul gandacilor observati este scazut; cel mai probabil acestia tranziteaza incinta spatiului dumneavoastra in cautare de noi surse de hrana; De cele mai multe ori provin de la vecini unde deja si-au format cuiburi si se inmultesc dand nastere la noi generatii.

    Grad de infestare major – gadacii sunt observati atat in timpul noptii, cat si pe timpul zilei intr-un numar ridicat. In urma unei inspectii mai amanuntite in dulapuri, sertare sau locuri intunecate, umede si ferite se gasesc grupuri de gandaci si oua depuse (asemenatoare cu semintele de mac, dar de culoare neagra).

2. Dezinsectia in cazul in care gradul de infestare este mic

2.1 Utilizarea capcanelor adezive:

Capcanele adezive sunt dispozitive cu rolul de a atrage si imobiliza gandacii, cu ajutorul unui adeziv foarte puternic pe care sunt preaplicati atractanti alimentari.  Astfel gandacul simte aromele alimentare, este atras de acestea si in momentul in care patrunde pe suprafata lipicioasa ramane imobilizat.

Capcanele adezive indeplinesc, de fapt, un dublu rol: monitorizarea spatiului si captarea eventualilor daunatori aflati in proximitatea acesteia.

Amplasarea capcanelor adezive se face in locurile ferite si preferate de gandaci: intre si sub dulapuri, sub aragaz si frigider, etc.

Tinand cont de faptul ca aceste capcane se amplaseaza in locuri in care nu sunt vizibile, le puteti utiliza in permanenta in locuinta dumneavoastra, verificandu-le periodic pentru a constata daca sunt sau nu daunatori imobilizati pe partea adeziva.

Se recomanda schimbarea capcanelor dupa aproximativ 45-60 zile sau cand observati ca partea adeziva s-a acoperit cu impuritati (praf, mizerie, etc.).

Pentru mai multe detalii privind utilizarea capcanelor cu adeziv va invitam sa accesati rubrica “Cum se face”.

capcana adeziva                                                               capcana adeziva plina

2.2 Utilizarea gelului insecticid:

Gelul insecticid este o alternativa relativ noua pentru a inlocui clasicele tratamente prin pulverizare.

Acesta are consistenta apropiata de pasta de dinti, nu are miros, nu emana vapori si are in componenta sa atractanti alimentari si feromoni sexuali.

Se comporta diferit fata de insecticidele pulverizate prin faptul ca atrage gandacii la consum (fata de insecticidele pulverizate care isi manifesta eficienta numai daca daunatorul ia contact cu suprafata tratata).

O caracteristica aparte a gelului insecticid este aceea ca poate generea un fenomen de “moarte in cascada” speculand obiceiul de canibalizare al gandacilor… Pentru mai multe detalii despre gelurile insecticide si scurte prezentari video va invitam sa accesati sectiuneaCum se face”.

Ca si forma de ambalare produsul  vine intr-o seringa (de diverse gramaje) si este gata de utilizat nemaifiind nevoie de diluare sau alte pregatiri pre-tratament.

2.2.1 Mod de aplicare:

Se aplica “boabe” de gel de dimensiunea unui bob de mazare, din loc in loc, in zonele preferate de gandaci si la caile de comunicare cu spatiile interioare ale imobilului (tevile de apa de sub chiuveta, racordurile de scurgere, racordurile de gaze, etc.). La aplicare trebuie sa aveti in vedere sa nu plasati boabele de gel in locuri in care pot fi sterse/deteriorate accidental in urma curateniei sau in locuri cu care veniti in contact direct (de ex. intrerupatoare).

Gelurile insecticide au o remanenta de de aproximativ trei luni de zile, comparativ cu perioada de aproximativ doua saptamani asigurata de insecticidele lichide.

In scop profilactic recomandam efectuarea unei dezinsectii cu gel insecticid o data la 3 luni sau imediat ce ati observat un gandac in spatiul dumneavoastra.

 

maxforce ic gel insecticid

maxforce ic gel bayer

 

3. Dezinsectia in cazul in care gradul de infestare este mare

Nu este recomandat sa utilizati metodele descrise mai sus in cazul in care gardul de infestare cu gandaci este ridicat.

Totusi, in acest caz tehnicile prezentate anterior in acest articol pot fi utilizate ca si operatiuni ajutatoare pe langa tratamentul de baza care se realizeaza prin pulverizarea de solutii insecticide lichide.

Solutiile insecticide lichide se combina cu apa (respectand dilutia recomandata de producator in raport cu daunatorul vizat) si se pulverizeaza cu ajutorul echipamentelor specifice D.D.D (Echipament D.D.D.).

Pentru dezinsectia la interior recomandam produse cu grad redus de toxicitate si fara miros (toate produsele insecticide utilizate trebuie sa fie avizate de Ministerul Sanatatii, indiferent daca este vorba de spatii interioare sau exterioare).

3.1 Mod de aplicare:

Substanta de lucru (rezultata in urma amestecului produsului concentrat cu apa) se aplica prin pulverizare pe o suprafata cat mai mare din spatiul supus tratamentului (pe pardoseala, mobila, in dulapuri, in spatele aparaturii electrocasnice, pe faianta, etc.). Se urmareste a se trata o suprafata cat mai mare din spatiul vizat, intrucat daunatorul este afectat de insecticid doar daca acesta intra in contact direct cu acesta.

Pulverizarea reziduala a solutiei de lucru se realizeaza cel mai eficient cu o pompa de joasa presiune (denumita popular vermorel).

Dupa aplicare trebuie sa parasiti spatiul pentru 1 ora (acest aspect este important, deoarece insecticidul pulverizat trebuie sa se usuce/evapore natural, nu fortat), iar la intoarcere sa aerisiti spatiul pentru circa 30 minute.

Pentru o eficienta maxima a tratamentului este recomandat ca imediat dupa pulverizarea reziduala sa se efectueze si o interventie de tip ULV (ultra low volume) cu un aparat special care genereaza un efect de “ceata rece” prin producerea de particule foarte fine de substanta insecticida (asemanatoare ca aspect cu deodorantul de corp spray). Aceasta ceata rece patrunde si in spatiile in care nu se poate realiza pulverizarea cu ajutorul pompei de joasa presiune (crapaturi in faianta, pereti, etc.). Pentru a intelege mai bine tratamentul de tip ULV si importanta acestuia va invitam sa vizitati sectiunea “Cum se face”.

dezinsectie                                                             Dezinsectie-paianjeni

De regula tratamentele de tip ULV se efectueaza de catre o firma autorizata pentru dezinsectie, insa in cazul in care nu doriti sa apelati la una dintre acestea puteti utiliza produse insecticide sub forma de aerosoli care actioneaza similar.

Tratamentul de dezinsectie, compus din cele doua etape (pulverizare prin pompa si ULV) se repeta dupa 7 – 14 zile; In cazul in care dupa prima interventie se observa o foarte buna imbunatatire a situatiei, se poate inlocui repetarea tratamentului prin pulverizare cu aplicarea de gel insecticid.

La aplicarea oricarui insecticid pulverizat este obligatoriu sa purtati masca de protectie impotriva vaporilor si manusi.

Daca totusi problema gandacilor va depaseste si nu obtineti rezultate in urma tratamentelor efectuate personal, va recomandam sa apelati la o firma specializata.