Viespi
Vespula germanica
Zburatoare asemanatoare cu albinele, dar de o suta de ori mai rele si mai amenintatoare, populeaza aproape orice colt al planetei. Despre cine credeti ca vorbim? Despre viespi, normal! Spre deosebire de albine, ele nu produc miere, iar stupul lor este construit dintr-o pasta formata din lemn si noroi, asemanatoare hartiei.
1. Informatii generale
Se cunosc peste 10.000 de specii de viespi, acestea au moduri diferite de viata in functie de fiecare specie si sunt grupate in mai multe familii.
Micile zburatoare violente se impart in doua mari categorii. Una formata din toate speciile de viespi predominant vegetariene si cu o infatisare mai putin infricosatoare, iar cealalta reprezentata de mini-fiarele carnivore ce baga in sperieti atat lumea cuvantatoarelor, cat si cea a necuvantatoarelor.
In stadiul de adult, corpul viespiei poate ajunge la 12-13 mm, avand un corp zvelt de culoare galbene cu dungi negre si o talie extrem de subtire, parca legata cu o ata. Acestea sunt echipate cu un ac neted care le permite sa-si intepe dusmanul de cateva ori.
Acestea sunt insecte sociale, traind in colonii, in spatii oarecum precum: copaci, acoperisuri, tufisuri sau chiar pe sol. Diametrul unui stup, in forma de fagure, poate ajunge pana la 12. Reginele, mai mari ca viespile lucratoare, hiberneaza in vechile cuiburi sau ascunzatori si ies primvara, hranindu-se cu seva si nectar.
2. Ciclu de viata
Regina construieste un sir de celule hexagonale cu deschiderea in jos, locul in care aceasta isi depune ouale.
La cateva zile dupa “lipirea” oualelor, perioada de timp difera in functie de temperatura, larvele eclozeaza si ies din ou doar partial pentru a nu cadea din celula. La sfarsitul cresterii lor, larvele construiesc coconi din matase si se inchid in ei pentru a trece in urmatorea etapa a dezvoltarii: trasnformarea in nimfe.
Dupa o eperioada de 4-6 saptamani de la depunerea oualelor, apare prima generatie de lucratoare: viespi femele de dimensiuni mai mici ca reginele si masculii. Cei numiti anterior urmand sa iasa din cocon ceva mai tarziu.
Initial, rolul lucratoarelor este acela de a intretine cuibul. Acestea il extind, pana la 8 nivele, prin crearea unor siruri de celule radiale suplimentare suspendate de tije de hartie sub primul nivel.
In cazul in care cuibul se supraincalzeste, viespile lucratoare il venitleaza cu ajutorul aripilor sau aduc picaturi de apa ce se racoresc cuibul prin vaporizare.
In timp ce lucratoarele dezvolta cuibul, regina se ocupa cu depunerea oulalelor. Cum fiecare celula poate fi folosita de mai multe ori, numarul viespilor dintr-un stup poate contine si 2.000 de viespi pana la sfarsitul verii. Toamna, ies noile regine si masculi.
Masculii se ocupa cu fertilizarea noilor femele, iar apoi cauta noi locuri de hibernare. Cuiburile mor odata cu sosirea timpului rece.
Viespile lucratoare pot trai pana la 22 de zile, pe cand masculii pot ajunge si la 6 saptamani.
3. Hrana
Un alt rol al lucratoarelor este acela de a cauta hrana pentru larve, in special alimente cu un continut ridicat de proteine (muste, paianjeni, omizi).
Relatia dintre larve si viespi este profitabila pentru ambele parti. Asadar, larvele exsudeaza o secretie ce contine zahar si proteaze, reprezentand un supiment alimentar pentru viespile lucratoare ce ajuta la descompunerea alimentelor proteice.
Viespile pot fi considerate ca fiind insecte benefice, contribuind la controlul insectelor daunatoare si la curatarea scheletelor. De asemenea, desi nu sunt la fel de eficiente ca albinele, acestea pot actiona ca polenizatoare.
Cu toate acestea, ele sunt considerate insecte daunatoare sau care pun sanatatea in pericol.
Pe langa hrana pe care si-o procura prin omorarea altor insecte, ele se hranesc cu fructe (mere, pere, prune etc.) sau substante dulci si aromate. Pe timpul primaverii, viespile afecteaza structurile din lemn aflate in aer liber (piese de mobilier de exterior, garduri).
4. Intepatura viespilor
In momentul intepaturii, victima simte durere imediata, iar ulterior, odata ce insecta isi injecteaza veninul cu ajutorului acului din dotare, zona se umfla si se inroseste. Veninul contine histamine si proteine care provoace o senzatie de mancarime si durere ce poate tine pana la cateva zile.
Adevaratul pericol al intepaturilor este reprezntat de posibila reactie alergica pe care o poate avea victima. Primele simptome apar in cel mult 10 minute, iar printre simptome se numara: dureri de cap, febra, umflarea fetei, limbii, dificultati de respiratie, lesin.
In cazul in care aveti o reactie alergica este necesara contactarea de urgenta a medicului.
Instructiuni in cazul unei intepaturi:
1. nu incercati sa stoarceti veninul;
2. spalati zona afectata cu apa si sapun sau cu servetele dezinfectante;
3. aplicati o compresa rece sau gheata pentru a ameliora durerea;
4. daca este necesar, se aplica unguent pentru mancarimi sau un spray calmant pentru intepaturi;
Leacuri babesti pentru intepaturi: frecarea locului intepat cu frunze de patrunjel ,de ceapa sau cu sare, otet sau amoniac; aplicarea unei bucati de fier cat mai rece pe zona afectata sau orice alta metoda care poate modifica rapid PH-ul.
5. Combatere
In combaterea viespilor este nevoie de o intreaga procedura.
Pentru a indeparta un cuib de viespi este necesar, in primul rand, sa fiti siguri ca nu sunteti alergic la intepaturile acestora. In al doilea rand, este nevoie de un echipament adecvat care sa va acopere o parte cat mai mare din corp pentru a evita intepaturile (deranjate, viespile devin foarte agresive).
Dupa aplicarea insecticidului pe cuibul de viespi este nevoie ca retragerea dumneavoastra sa fie rapida si fara obstacole. De aceea, in cazul in care cuibul este la inaltime nu este recomandat sa va urcati pe o scara pentru a ajunge la el.
Cel mai bun moment al anului pentru a distruge cuibul este la inceputul primaverii, cand colonia este mica si viespile sunt mai putin agresive. De asemnea, pe timp de noapte activitatea lor este scazuta. Evitati folosirea lanternelor deoarece lumina le va atrage spre dumneavoastra.
Eliminarea definitiva a viespilor se va face apeland la substante chimice concepute special pentru a omori aceste insecte. Alte insecticide nu sunt destul de puternice.
Daca nu este nevoie de inlaturarea cuibului, se pot folosi momeli sau spray-uri impotriva viespilor.