Urechelnita

Forficula auricularia

De mici suntem invatati sa ne temem de urechelnite, iar primul gand cand auzim de ele este sa ne acoperim urechile pentru ca suntem sigur ca o urechelnita ne poate intra in urechi. Urechelnitele nu intra in urechi! De fapt, ele sunt dauntori ai gradinii, hranindu-se cu frunzele sanatoase.
urechelnita

1. Informatii generale despre Urechelnita

Urechelnitele sunt insecte omnivore, raspandite pe toata suprafata Europei, gasindu-se si in Asia de Vest si in Africa de Nord.

Numele de urechelnita vine de la zvonul ca se strecoara in urechea umana si sparge timpanul. Cu toate acestea, urechelnita este inofensiva pentru om; in cazuri extreme acesta poate pisca omul.

Exista peste 20 de specii de urechelnite, iar marimea lor variaza de la 5 pana la 25 de mm. Acestea sunt inspaimantatoare din cauza clestilor de pe partea anterioara a abdomenului lor.

Clestii sunt folositi pentru lupta cu urechelnitele rivale si pentru aparare, dar si pentru hranire si imperechere.

Urechelnitele au forma corpului alungita si culoarea maronie, doua perechi de aripi si o pereche de clesti.

Clestii masculilor sunt puternici si robusti, iar cei ai femelelor sunt putin mai mici si mai drepti.

Unele specii produc un lichid urat mirositor pe care il folosesc pentru aparare, iar altele produc un feromon.

Urechelnitele sunt insecte nocturne, adapostindu-se pe timpul zile in crapaturi. Deobicei, ele pot fi gasite in zonele umede, in busteni, sub pietre sau in muschi.clesti urechelnita

Acestea patrund in casele oamenilor pentru a gasi hrana sau din cauza schimbarii de temperatura, fiind atrase de lumina.

Chiar daca pot supravietui in habitate reci, temperatura optima pentru supravietuire este de 24 de grade. Ele se feresc de umezeala excesiva prin adapostirea in plante bine drenate.

Sunt cunoscute pentru provocarea de prejudicii semnificative la culturile de flori, fructe, in livezi, atunci cand populatia de urechelnite se gaseste in numar mare.

Pradatorii naturali ai urechelnitelor sunt: broastele, gandacii si pasarile.

2. Hrana si Reproducere

Fructele cele mai afectate de invazia urechelnitelor sunt: merele, piersicile, prunele si perele. Ele ataca si: varza, conopida, carofii, sfecla, salata verde, telina si castravetii.

Urechelnitele isi petrec cea mai mare pare a zilei in locuri intunecoase si inaccesibile. Pe timp de noapte cauta mancare, hranindu-se cu aproape orice: de la materia vegetala pana la insecte mici.

oura urechelnita

Cu toate acestea, urechelnita nu este considerata o insecta pradatoare.

Chiar daca prefera hrana sau zaharul, ele se hranesc si cu forme inferioare de plante: licheni si alge.

Feromonul eliminat de unele specii de urechelnite ajuta la imperechere: masculii isi gasesc partenerele cu ajutorul simtului olfactiv. Imperecherea se realizeaza prin contactul la nivelul abdominat si in zona clestilor.

Dupa imperechere, femela depune ouale fertilizare, deobicei in jur de 50 de oua.

Ouale sunt depuse primavara, urechelnitele isi ingrijesc ouale asemanator clostelor.

Nimfele sunt asemanatoare adultilor, dar se hranesc in principal cu materie vegetala. Acestea sunt suspuse de la patru pana la cinci naparliri pana cand devin adulti.

Speranta de viata a unei urechelnite este de 1-3 ani.

3. Combatere

Daca ai descoperit un loc preferat de urechelnite este recomandat sa reduci umiditatea si sa indepartezi lemnele putrezite din gradina.

Pentru a indeparta urechelnitele, se reduce udarea plantelor si se pastreaza mulciul relativ uscat. Urechelnitele pot fi prinse si cu ajutorul unor capcane ecologice sau se elimina cu insecticid. Insecticidele se aplica seara, inainte ca urechelnitele sa iasa din ascunzisuri.

Cea mai importanta parte in controlul urechelnitelor este eliminarea ascunzatorilor lor. Daca adaposturile nu sunt abordate, aplicarea insecticidului nu va controla urechelnitele foarte bine.