Ce tipuri de molii exista?

Primul pas in combaterea daunatorilor este cunoasterea inamicului. Asadar, astazi vom discuta despre tipuri de molii. Inainte de a incepe un tratament de dezinsectie este foarte important sa stim cu ce insecte ne confruntam. De-abia dupa ce descoperim ce insecta ne deranjeaza si care este gradul de infestare putem pune la cale un plan pentru a le combate.

Tipuri de molii

Cum bine stiti, moliile sunt un daunator nelipsit din casele noastre, iar sifonierul nu este singurul loc in care apar.

Molia fainiimolia fainii

Molia fainii face parte din acele tipuri de molii care tot apare la noi in camara si intotdeauna e un chin sa scapam de ea.

Aceasta apare cel mai des in brutarii, mori sau alte spatii unde se lucreaza cu faina sau alte alimente. Ea ataca faina, nucile, cerealele, dar si ciocolata si migdalele si toate produsele derivate din acestea. Asadar, nu va minunati daca le veti gasi intr-o delicioasa prajitura.

Mancarea nu este singurul motiv pentru care este atrasa de brutarii si bucatarii, dar si caldura. Temperatura optima pentru dezvoltarea ei este intr 25 si 28 de grade celsius.

 

Molia cerealelor

Aceasta ataca granele si semintele leguminoaselor si aduce pagube considerabile depozitelor si camarilor.

La fel ca in cazul moliilor fructelor uscate, boabele atacate nu pot fi mancate. Spre norocul nostru, boabele deteriorate sunt foarte usor de observat deoarece au un miros caracteristic.

In functie de temperatura, ciclul de dezvoltare poate dura cel putin o luna si cel mult 4. Ouale, tot in numar de 400, sunt depus in grupuri de 20. Dupa eclozare, larvele pornesc in cautarea boabelor pentru hrana si adapost.

Este foarte important de stiut ca boabele nu vor fi atacate decat daca contin cel putin 12% umiditate. De asemenea, o sursa de apa in apropiere va ajuta la cresterea duratei de viata a unui adult.

Molia fructelor uscatemolia fructelor uscate

Chiar daca mai apare si prin casele noastre, cel mai des o putem intalni in silozuri si depozite. Larvele ataca fructele uscate, cerealele si nucile.

Alimentele atacate trebuie NEAPARAT indepartate, deoarece sunt contaminate cu excremente si fire tesute de larve.

Aceasta categorie din tipuri de molii se dezvolta foarte rapid in mediile calduroase. Ciclul de dezvoltare dureaza intre 30 si 75 de zile, iar femelele depun in jur de 400 de oua pe parcursul vietii.

Cel mai bun moment pentru a le observa este atunci cand se impupeaza si se ascund in crapaturi.

Molia graului

Dintre orice tipuri de molii, molia graului este cea mai putin pretentioasa. Ea ataca toate granele, indiferent de tipul acestora. In general, prefera sa se stabileasca in depozite vechi, neglijate.

Este foarte usor sa-ti dai seama cand ai fost atacat de moliile graului: pe langa granele sanatoase, se pot observa mici bulgari din granele atatcate, legate de o panza subtire si excremente.

Face parte din acele tipuri de molii ce pot avea pana la 4 generatii pe an. De asemenea, iarna este parcursa in stadiul de larva. Asadar, pe timpul iernii putem sa gasim larve ascunse in fisuri sau crapaturi.

Molia hainelor si molia blanurilormolia hainelor

Indiferent ce tipuri de molii intalnim, molia hainelor este cu siguranta cea mai comuna.

Molia de haine prefera locuintele uscate si calduroase. Pagubele din sifonier cresc direct proportional cu caldura din locuinta, moliile de haine dezvoltandu-se mai rapid si mai eficient cu cat este mai cald. Pe de alta parte, molia blanurilor prefera locurile umede si nici pe departe la fel de calduroase.

Avand in vedere mediul preferat, molia hainelor are pana la 4 generatii intr-un singur an, iar molia blanurilor doar 2.

Femelele depun intre 100 si 200 de oua de culoare albicioasa. Aceasta eclozeaza in larve dupa doar doua saptamani si incep sa se hraneasca cu fire de lana sau blana, dar si cu fire sintetice. Acestea sunt atrase de partile patate sau care au fost murdare. De asemenea, acestea prefera partea acoperita de mobila a covoarelor.

Cel mai usor de observat sunt atunci cand incep sa zboare: masculii isi fac simtita prezenta imediat dupa ce ies din pupa, iar femele de-abia dupa ce isi depun ouale.

Cam acestea au fost tipurile de molii cu care ne putem intalni. Fiti pe faza pentru urmatorul articol despre combaterea lor!