Termite

Termitele te pot lua prin surprindere. Acestea se pot inmulti in apropierea casei tale fara ca tu sa-ti dai seama. Din pacate, orice casa (indiferent de materialul din care este construita) reprezinta un mediu optim de dezvoltare al acestora. Acestea sunt cunoscut pentru apetitul lor imposibil de stapanit. Daunele provocate de acestea pot fi semnificative.termite

1. Informatii generale si caracteristici

Termitele reprezinta un grup de insecte sociale. Adica, acestea traiesc in grupuri mari si isi construiesc propriul cuib, numit musuroi. Musuroaiele lor pot atinge pana la 15m. Unele dintre cele mai mari musuroaie au avut o dimensiune aproapiata unei constructii omenesti cu 4 etaje.

Termitele se impart in 3 mari categorii: termite lucratori, termite soldati si termite fertile.

Termitele lucratoare au culoarea corpului alba, atingand pana la 10mm lungime. De asemenea, ochii acestora sunt foarte slabi dezvoltati. Corpul termitelor fertile are culoare bruna si este dotat cu doua perechi de aripi.

Lucratoarele reprezinta cea mai mare parte a populatiei. Acestea sunt singurele care produc daune. Ele sunt cele care mesteca, taie si rod alimentele si construiesc tunelurile. Acestea se ocupa si de construirea musuroiului.

Soldatii au corpul tot de culoare alba, iar capul lfeluri de termiteor este supradimensionat cu mandibule proeminente si cioc. Din cauza falcilor enorme ei nu isi pot mesteca singuri mancarea. Din acest motiv, termitele lucratoare mesteca hrana pentru ei. Acestia se ocupa de apararea musuroiului. Principalul inamic al termitelor este furnica.

Termitele reproducatoare arata ca niste insecte in toata regula, ele fiind termitele adulte. Intr-o colonie exista un singur cuplu primar de reproducere: regele si regina.  Regina este uriasa in comparatie cu patenerul sau.

S-a estimat ca zilnic poate depune pana 30 000 de oua, acest lucru explicand rapiditatea cu care se inmultesc.

2. Hrana Termite

In functie de hrana termitele se impart in doua categorii: termite ale lemnului uscat, termite subterane.

Termitele subterane sunt cele mai intalnite. De cele mai multe ori, acestea ataca lemnul de esenta moale sau intr-o stare precara. In mod evident, termitele de lemn uscat ataca lemnul uscat. Acestea nu au nevoie de pamant pentru a supravietui si reprezinta un dusman aprig.

In SUA termitele aduc pagube de aproximativ 150 000 000 dolari pe an. Exceptand pagubele pe
care le pot aduce constructiilor, termitele sunt vietuitoare folositoare. Ele realizeaza pe cale naturala o permanenta igiena a padurilor din regiunile tropicale. Cu toate acestea, daca plantele lipsesc termitele se hranesc cu constructiile din lemn create de om, ca de exemplu case si hambare.

3. Prevenire si Combatereinvazie termite

Termitele subterane creeaza sisteme de tuneluri care sunt impanzite sub fundatie unei cladiri pentru acces discret si usor la o sursa de hrana. Dovada infestarii cu termite sunt prezenta tuburilor de noroi in preajma fundatiilor. Termitele pot ajunge la praguri sau alte structuri de lemn prin fisurile sau golurile din peretele fundatiei, pe sub tencuiala exterioara, prin pridvoare, terase sau trepte. De asemenea, un alt semn al infestatiei cu termite este aparitia unor mici gauri de tipul unor gauri de ac pe suprafata lemnului.

Termitele de lemn uscat sapa labirinte si tunele in mobilier si in peretii construiti din lemn. Fecalele termitelor degaja miros de mucegai. Acestea au o textura uscata si neteda, asemanatoare mucegaiului.

Va recomandam sa apelati la profesionisti pentr a afla daca va confruntati cu o invazie a termitelor si pentru a scapa de ele. Lemnul poate fi protejat cu ajutorul unor substante specifice. De asemenea, indepartarea planelor moarte, a cioturilor de lemn si alte resturi reprezinta un ajutor.