Tantari

Culiseta longiareolata

Micii vampiri traiesc printre noi de milioane de ani si ii putem gasi pe aproape toata suprafata Pamantului. In Romania, exista peste 55 de specii de tantari.

tantar

1. Informatii generale

Tantarul este o specie de insecte adaptata la mediul urban si atrasa de mediile umede.

Curiozitate: Mascultii tantari se hranesc cu nectar de plante si cu apa, femelele fiind cele care au nevoie de sangele mamiferelor pentru a-si procura proteinele necesare pentru dezvoltarea aparatului reproducator.

Corpul tantarilor este fromat din cap, torace si abdomen. Acestia au o pereche de aripi si trei perechi de picioare. De asemenea, prezinta un schelet exterior format din chitina.

In conditii ideale (mediu umed, apa in apropiere) femele tantar pot trai pana la 1 saptamana, pe cand masculii pot trai si 3 saptamani.

Femele sunt dotate cu un sistem senzorail complex pentru detectarea “victimei” si sunt atrase, in special, de umiditate, culori, caldura si parfumuri puternice.

Tantaroaica aterizeaza pe pielea mamiferului si cu ajutorul trompei dotate cu mici dintisori se hraneste cu sangele pradei, cum trompa nu atinge terminatiile nervoase victima nu simte muscatura decat atunci cand apare mancarimea.

Prin intepatura pot fi transmise multe boli infectioase, unele deosebit de grave, cum ar fi malaria, febra galbena si diferite forme de encefalite. Specialistii spun ca NU se transmite si virusul HIV.

2. Reproducere tantari

invazie tantari

Tantarii se inmultesc in mlastini, lacuri sau oriunde exista apa statatoare.

Adultul depune ouale si iarna, cand temperatura apei depaseate 10 °C (intre sfarsitul lui aprilie si mai); generatiile din primavara si vara se succed la fiecare 15–20 zile, in functie de temperatura apei. Dezvoltarea larvelor se realizeaza in ape statatoare.

Reproducerea se face prin oua cu metamorfoza completa sau incompleta, urmand unul din ciclurile:
ou → larva → nimfa (pupa) → adult (metamorfoza completa)
ou → larva → adult (metamorfoza incompleta)

Dupa ce se hraneste o perioada cu sange, femela tantar depunde intre 150 si 300 de oua infasurate intr-un lichid lipicios, la suprafata unei ape statatoare (inclusiv ape statute din burlane sau balti).

Larvele se transforma in pupe dupa 2-3 saptamani, in apa. Stadiul de pupa dureaza numai cateva zile. Tantarii adulti eclozeaza la suprafata apei si incep imediat sa zboare. In conditii favorabile, specia tinde catre inmultire in masa, populatia lor cuprinzand un numar deosebit de mare de indivizi.

3. Intepatura tantarilor

La nivel mondial, exista peste 3.000 de specii de tantari, dar nu toate se hranesc cu sangele oamenilor. Foarte multe dintre acestea specii prefera sangele amfibienilor sau ale reptilelor.intepatura tantari

Copiii sunt tinte ideale pentru tantari: au pielea subtire, vasele sanguine superficiale, usor de patruns si un somn adanc. Copilul nu suporta mancarimea, asa ca se va scarpina mai mult decat un adult, cauzandu-si mici rani ce favorizeaza infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele.

La persoanele foarte sensibile, mai ales daca intepaturile sunt numeroase, zonele afectate se umfla si starea de rau se generalizeaza (urticarie, scaderea tensiunii sanguine). Atunci trebuie sa ne adresam medicului.

Potrivit Organizatie Mondiale a Sanatatii tantarii sunt animalele care omoara cei mai multi oameni, inregistrandu-se 1 milion de morti anual.

4. Combatere si prevenire

Tantarii nu provoaca pagube alimentelor sau materialelor, dar devin foarte suparatori din cauza zgomotului pe care il fac in timpul zborului si al intepaturilor ce provoaca mancarimi.

Pentru combaterea tantarilor si intepaturilor va oferim urmatoarele sfaturi:

Expuneti cat mai putin pielea, in special dupa ce se insereaza; purtati haine albe, din tesaturi din fibre naturale.

– Evitati parfumurile pe baza de alcool, deodorantele, fixativul de par: mirosul acestora atrage insectele.

– Asigurati-va ca in casa, gradina sau pe balcon nu sunt zone umede.

– Pentru o protectie eficienta si de lunga durata, medicii recomanda folosirea produselor repelente, care aplicate direct pe piele tin insectele la distanta.

– Instalarea plaselor impotriva insectelor, la ferestre si usi, pentru a impiedica accesul tantarilor.

In cazul unei invazii, larvele si pupele din apele statoare se elimina cu ajutorul insecticidelor, iar tantarii din casa cu ajutorul spray-urilor. Nu ezitati sa apelati la un specialist!