Cum se face dezinsectia cu Solfac EW50 impotriva puricilor?

Totii posesorii de animale de companie cunosc problemele unei invazii de purici. Cum aceasta problema este una foarte des intalnita au fost create insecticide (precum Solfac EW50)  care sa ne ajute s-o indepartam cu usurinta.

purici

In articolul de astazi vom descoperi cum putem face o dezinsectie impotriva puricilor pe cont propriu.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa aflam cateva informatii importante despre inamicii nostri, puricii.

Puricii adulti au nevoie de o gazda pentru a depunde oua, iar din pacate acestia nu sunt foarte pretentiosi. Aproape orice animal cu sangele cald poate deveni o gazda pentru purici.

  • Puricii pot sari distante foarte mari, permitandu-le sa-si schimbe gazda cu usurinta.
  • O femela poate depune pana la 2000 de oua pe parcursul vietii, fiind vorba de 40-50 in fiecare zi. De asemenea, aceasta poate consuma pana la de 15 ori propria sa greutate intr-o zi.
  • Viata puricilor are 4 stadii: ou, larva, pupa si adult. Stadiul de pupa poate dura pana la 8 luni daca acest lucru este necesar. Transformarea este cauza de factori de mediu externi, precum: caldura, dioxidul de carbon, vibratiile, umiditatea.

 

 

Pentru mai multe informatii va invitam sa cititi articolul din Enciclopedia noastra despre Purici.

Avand toate aceste informatii este mult mai usor sa ne dam seama de ce este important ca dezinsectia sa fie efectuata ca la carte. Asadar, in cele ce urmeaza am pregatit un mic ghid.

Cum procedam?purici in casa

Insecticidul pe care noi l-am ales pentru dezinsectia pe cont propriu este Solfac EW50, produs testat extensiv de compania Bayer si de catre colaboratorii acestora. Produsul este ideal pentru aplicarile la exterior, iar formularea EW (emulsie in dispersie apoasa) se preteaza la toate tipurile principale de aplicare (ULV, “ceata rece” si “ceata calda”).

Acest insecticid lichid are ca substanta activa Cyfluthrin, intr-o concentratie de 5g in 100ml de Solfac.

Aplicarea ULV si Solfac EW50

Pentru aplicarea cu ULV (ultra-low-volume) de mare presiune se face cu dispozitive ce asigura un jet de cel putin 10 metri, iar duza ideala este cea cu diametrul de 10-20 micorni. Doza recomandata de lucru este de 4-5 litri solutie pe hectar (se vor dilua 25-30 ml de Solfac EW50 in 4-5 litri de apa). Asadar, este folosit un 1 L de solutie concentrata la 35-40 de hectare, iar concentratia de substanta activa pe hectar este de 1.25-1.5 Cyfluthrine.

In cazul in care se floseste “ceata calda” se dilueaza 30-40 ml de Solfac EW50 in 3-4 litri de diluant organic si de aplica cu foggere specifice activitatilor DDD.  Doza recomandata fiind de 3,5-5litri substanta de lucru/hectar sau pentru un spatiu inchis de 2000 m3.

Diluantul organic se alege in functie de tipul foggerului si de temperatura de aprindere a acestuia. Diferenta de dozaj dintre ULV si ceata calda se datoreaza faptului ca exista riscul de arderi ale substante active in procesul de fogging.

In cazul formularilor EW, deci si in cazul lui Solfac EW50, diluantul organic trebuie sa aiba punctul de aprindere intre 90 – 100 grade Celsius.

combaterea puricilor

Recomandarile W.H.O. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) sugereaza folosirea biodiesel-ului in formulari ce merge de la B20 pana la B50 sau choar B100, acolo unde este posibil si echipamentul de aplicare permite asta.
B20 – amestec compus din ulei vegetal din rapita (20%) si diluant organic (80%);
B50 – amestec compus din ulei vegetal din rapita (50%) si diluant organic (50%);
B100 – ulei vegetal 100%.

“Ceata Rece” si Solfac EW50

Daca ne hotaram sa folosim “”ceata rece” vom folosi 40 ml de Solfac EW50 in 4-5 litri de apa, aceasta fiind cantitatea ce trebuie folosita pe un hectar. Aceasta solutie trebuie aplicata cu echipamente de mare presiunie, iar jetul trebuie sa aiba cel putin 5m lungime. Duzele folosite vor avea un diametru de 30 – 50 microni. Consumul nominal de insecticid fiind de 1 litru pentru 25 de hectare, iar concentratia de substanta activa pe hectar fiind de 2 grame de cyfluthrin.

Toate detaliile din acest ghid sunt menite sa ajute in activitatea de dezinsectie importiva puricilor si mai ales sa eficientizeze acest proces. Daca aveti intrebari sau nelamuriri nu ezitati sa ne contactati.

Gasiti aici si alte produse eficiente impotriva puricilor.