Soareci

Mus

“Fratii” mai mici ai sobolanilor, numiti soareci, se deosebesc de acestia in special prin dimensiunile corporale.

Soarecii sunt mamifere de mici dimensiuni care obisnuiesc  sa ne creeze probleme atunci cand isi stabilesc “domiciliul” in proximitatea zonelor de locuit. Fiind rozatoare sinantrope, se stabileasc si prospera in preajma omului de pe urma caruia beneficiaza de conditii optime de viata, dar in aceeasi masura vietuiesc fara probleme si in zonele nepopulate (campii, zone deluroase, medii agricole, etc.).

soareci in casa

1. Informatii generale

In zonele nepopulate, soarecii au o dieta erbivora, bazata pe orice fel de fructe sau cereale. Totusi, in mediile urbane dieta acestora se adapteaza foarte bine si devin omnivori, consumand aproape orice produs de natura alimentara care se poate gasi in gospodariile umane si pe langa acestea.

Din cauza acestei adaptabilitati la aproape orice sursa de hrana, soarecii produc pagube semnificative atat mediului rezidential (consuma si altereaza produsele destinate consumului uman), cat si mediului agricol (afecteaza recoltele de cereale). Pagubele produse de soareci sunt insa mai mici decat cele produse de sobolani.

De asemena soarecii se inmultesc foarte rapid si au devenit una dintre cele mai rezistente specii de mamifere, in ciuda faptului ca sunt vanati intensiv atat de animale precum pisici, vulpi, pasari de prada, serpi, sobolani, cat si de om. Sunt foarte buni cataratori si inotatori.

Fiind animale nocturne au vederea slaba insa acest aspect este compensat printr-o foarte buna dezvoltare a simtului auditiv si olfactiv cu ajutorul carora localizaeaza sursele de hrana si potentialii pradatori.

Populatiile de soareci isi adapteaza comportamentul social in functie de mediul in care traiesc. Astfel, in zonele in care sursele de hrana si apa sunt in exces grupurile convietuiesc pasnic si se inmultesc foarte repede. In general acest comportament este intalnit in zonele urbane.

In mediile in care sursa de hrana este limitata, grupurile devin teritoriale iar masculii ataca imediat eventualii intrusi.

2. Comportament

Comunicarea intre indivizi este bazata pe emanatiile de feromoni specifici proveniti din urina sau lacrimile acestora.

Sorecii ating maturitatea sexuala dupa aproximativ 50 de zile de la nastere. Perioada de gestatie este de aproximativ 20 de zile dupa care femela poate da nastere unui numar de pui cuprins intre 3 si 14 (media este de 6-8). O femela poate fata de 5-10 ori pe an, fapt pentru care populatiile de soareci cresc foarte rapid. Durata de viata a unui soarece este de aproximativ 1 an in salbaticie (din cauza pradatorilor) si poate atinge si 3 ani in mediile mai protejate.

Cea mai raspandita specie de soareci este soarecele de casa. In timp acesta a devenit aproape dependent de om si in general nu poate supravietui in afara mediilor populate de oameni.

soareci in pod

Desi atunci cand vorbim despre soareci imediat ne gandim la un daunator care trebuie exterminat, sunt cazuri in care acestia sunt crescuti ca si animale de companie. De asemenea, soarecii sunt folositi intensiv in laboratoare de cercetare stiintifica, pe post de cobai pentru diverse experimente si in unele tari (foarte putine) ca si delicatesa culinara. Recent, au inceput sa fie folositi si ca “detectoare” de substante narcotice, dovedind un randament mai ridicat decat scanarile cu raze X sau cainii special dresati in acest sens.

Exceptand cazurile in care soarecii sunt animale de companie, delicatese culinare sau cobai pentru experimente, acestia reprezinta in general un pericol serios pentru sanatatea umana, dar si pentru domeniul agricol si alimentar.

3. Riscuri

Pe langa faptul ca sunt purtatori de diversi agenti patogeni care pot fi transmisi la om, acestia invadeaza locuintele oamenilor, depozite alimentare, restaurante, silozuri, consumand si alterand produsele destinate consumului uman. Alimentele sunt contaminate cu secretii si cu excremente devenind astfel interzise pentru consum.

In cazul in care observati urme ce pot indica prezenta soarecilor (excremente, produse alimentare si alte materiale roase) este necesar sa efectuati un tratament de deratizare urmat de un tratament de dezinfectie si sa aruncati alimentele contaminate.

combatere soareci

 

4. Combaterea soarecilor

De asemenea, prevenirea infestarilor cu soareci este impusa si reglementata si de legislatia in vigoare  prin tratamente de deratizare periodice.

Pentru a preveni cat mai eficient o infestare cu soareci este necesar sa pastrati alimentele in ambalaje si depozitate in locuri special amenajate. De asemenea, pastrati conditiile de igiena la un nivel cat mai ridicat si aveti grija sa eliminati corespunzator orice resturi alimentare.

In cazul in care identificati exemplare moarte, acestea trebuie eliminate din zona respectiva pentru a preintampina dezvoltarea bacteriilor si a altor daunatori asociati cu procesul de descompunere.

Pentru combaterea acestui daunator, indiferent ca actionati in regim propriu sau apelati la un operator DDD autorizat, va recomandam sa utilizati numai produse cu eficienta dovedita si care sunt avizate de Ministerul Sanatatii.