Purici
Pulex iritans
Numerosi, neobositi si iritanti, chinuitorii purici traiesc in jurul nostru de milioane de ani, chinuindu-ne atat pe noi, cat si pe animalele din jurul nostru.
Puricii sunt insecte parazite de dimensiuni mici, fara aripi, ce se stabiliesc in blana mamiferelor, in cuiburile pasarilor sau chiar in carpete, canapele sau alte articole de mobilier.
1. Informatii generale
Puricii sunt raspanditi in toata lumea, 94% din “populatia” lor este ectoparazita pe mamifere, iar restul de 6% pe pasari.
Corpul acestora este mic, negru si lucios, acoperit de mici fire de par si tepi inclinati catre spate care au rolul de a-i ajuta in deplasarea pe corpul-gazda. Invelisul corpului consta intr-o carapace de chitina si este aplatizat lateral. Cu toate ca dimensiunea lor este mica, corpul acestora poate rezista unei presiuni foarte mari, lucru ce ii face greu de omorat. Nepurtatorul de aripi poseda 3 perechi de picioare, iar perechea posterioara este bine adaptata pentru sarituri: un purice poate sari pe verticala pana la 18 cm, iar pe orizontala pana la 33 cm.
Un purice poate migra de la un animal la altul, dar si de la un animal la o persoana.
Acestia se inmultesc pe tot parcursul anului, femela purice depunand 700-800 de oua, in serii de cateva duzini. Ouale, de dimensiuni mici (usor observabile cu lupa), albe si forma ovala, sunt depuse pe gazda, adica pe mamifere si pasari, ajuntand o buna perpetuare a speciei. In conditii ideale, un purice poate trai pana la 1 an si jumatate.
Puricii se hranesc exclusiv cu sange proaspat.
2. Ciclul de viata
Puricii adulti ce pot fi observati pe animale reprezinta doar 5% din totalul puricilor ce paraziteaza animalul. Restul de 95% este reprezentat de oua, larve, nimfe si sunt raspandite in intreaga locuinta, mai ales in jurul culcusurilor animalelor.
Ouale puricilor sunt lipicioase si sunt depuse de femela in blana animalelor. La cateva ore dupa ecloziune acestea se desprind, dar isi continua dezvoltarea in apropierea animalelor (exemplu: covor, pat, cotet). Intre 2 si 5 zile larvele eclozioneaza din oua.
Larvele sunt mici, slab colorate si de forma ovala. Hrana lor este reprezntata de resturi organice, excremente de purici adulti si celule moarte. Acestea sunt senisibile la lumina, ascunzandu-se in crapaturi si se pot deplasa cu pana la 50 cm in fiecare zi. Faza de pupa urmeaza dupa o perioada de 1-2 saptamani.
Pupele puricilor sunt extrem de rezistente la deshidratare, caldura si umiditate. O pupa poate ramane intr-o stare latenta (inactiva) pentru cel mult 140 de zile, avand nevoie de o gazda pentru a se metamorfoza intr-un purice adult. Metamorfoza poate fi declansata atat de cresterea temperaturii, cat si de cresterea dioxidului de carbon sau de anumite vibratii. Stratul de praf asternut pe ele in perioada latenta le protejeaza impotriva insecticidelor.
Puricii tineri sunt foarte sensibili, avand nevoie de o gazda pentru a supravietui.
3. Riscuri
Muscaturile puricilor, sunt reprezentate de aparitia unei mici portiuni de consistenta mai tare, rosie, cu un singur punct in mijloc (locul in care puricele si-a introdus organul cu care suge sangele), care provoaca mancarimi si disconfort. Deobicei, puricii ataca doar picioarele si glezene oamenilor, dar infesteaza intreg corpul animalelor.
In cazul animalelor, saliva puricelui poate cauza o reactie alergica, iar mancarimea puternica poate produce pierderea parului si alte infectii.
Adevarata problema in legatura cu puricii nu este muscatura lor, ci microbii, virusii, viermii paraziti si protozoarele pe care ii pot transmite prin aceasta.
In Evul Mediu, puricii au ajutat la raspandirea Ciumei Bubonice pe teritoriul Europei. Alte nenorociri aduse de micile insecte au constat in numeroasele epidemii de tifos exantematic in Primul si Al Doilea Razboi Mondial. Puricii devin purtatori ai bacteriilor sau virusurilor prin inteparea unei gazde infectate, transmitand-o urmatoarei gazde in acelasi mod.
4. Combatere purici
Rabdarea si perseverenta sunt doua atuuri necesare pentru a combate infestarea cu purici, deoarece ciclul de viata al unui purice este de 3-4 saptamani, deci va fi nevoie de tot atat timp pentru a scapa complet de inamicii saritori.
Printre metodele folosite pentru combaterea puricilor regasim folosirea unei perii pentru purici, aspirarea si spalarea culcusului animalului saptamanal si folosirea unui dezinfextant pe suprafetele lavabile.
In cazul in care animalul dumneavoastra este unul de exterior, trebuie sa deparazitati si curtea, indeosebi zonele umbrite ale acesteia, deoarece puricii mor la soare.
Cercetarea in domeniu a atins noi nivele in ultimii ani, iar acum este suficienta folosirea unor solutii o data sau de doua ori pe luna cu care va puteti trata animalul de companie, pentru a tine la distanta aceste insecte deranjante, cat si pentru a trata suprafetele din interiorul sau exteriorul locuintei dumneavoastra.
Mentionam ca substantele din catalogul nostru care sunt dedicate tratarii animalelor sunt sigure pentru animalul dumneavoastra. Pentru suprafete trebuie sa folositi, de asemenea, substante dedicate suprafeteleor.
Ca-ntotdeauna, va invitam sa cititi cu atentie descrierile produselor noastre, care sunt foarte detaliate!