Protectia plantelor
Astazi vom discuta despre protectia plantelor, adica cum ne putem proteja plantele de daunatori cu ajutorul catorva metode chimice si despre substantele active din pesticide.
Inainte sa alegeti un pesticid pentru gradina sau plantele dumneavoastra este foarte important sa citi instructiunile si sa aflati daca acestea sunt nocive sau au efecte secundare.
Deoarece majoritatea pesticidelor sunt nocive pentru oameni sau alte animale nevizate, ele nu sunt recomandate pentru gradinile private. Cu toate acestea, exista si pesticide speciale pentru plantele din casa dumneavoastra.
Mai mult decat atat, atunci cand se folosesc pesticide este foarte important sa se aiba in vedere respectarea tuturor normelor de protectie.
Exista mai multe tipuri de pesticide, in functie de nevoile consumatorilor. Exista substante impotriva plantelor nedorite, ciupercilor, dar si contra daunatorilor plantelor (atat insecte, cat si rozatoare).
Tratamentele se pot face pentru a scapa de o infestatie sau pentru a preveni una. De asemenea, acestea se pot face in perioada de vegetatie sau prin tratamente la samanta sau prin tratarea solului.
Acestea se aplica, deobicei, prin tratamente sub forma de stropiri, pulverizari sau aerosoli.
Cea mai sigura modalitate de aplicare a pesticidelor din punct de vedere al mediului este tratamentul la samanta. Singurul dezavantaj al acestuia este faptul ca acest gen de tratament sunt pentru prevenire.
Atunci cand se alege un pesticid este nevoie sa stim substanta activa din compozitia acestuia pentru a sti pe care sa-l alegem.
1. Protectia plantelor cu Piretru si Piretroizi
Pesticidele pe baza de piretru sunt pesticide naturale, dar nu mai putin toxice ca cele chimice. Cu toate acestea, exista si pesticide sintetizate chimic, fiind vorba de o imitatie a piretrului.
Piretrul este o substanta vegetala ce este extrasa de la Tanacetum Cinerarifolium (Crizantema). Acest tip de pesticid este folosit pentru a elimina insecte si acarienii.
Piretrozitii (insecticidele, pesticidele cu substanta activa piretru) au efect toxic asupra oamenilor atunci cand sunt inhalati.
2. Protectia plantelor cu Organofosfati si Carbamati
Aceste substante active sunt folosite de cele mai multe ori in insecticidele speciale pentru combaterea furnicilor, afectandu-le sistemul nervos.
Ca si Piretrozitii, acest tip de insecticide sunt toxice pentru oameni, putand produce simptome precum: ameteli, amorteli, greata, tuse etc. Mai mult decat atat, aceste substante sunt catalogate ca poluanti ai mediului.
Pe langa substantele active, pesticidele contin si multe alte substante ajutatoare si catalizatoare.
Pentru a evita folosirea tratamentelor chimice exista si cateva metode mai putin nocive. Sulful poate fi folosit pentru combaterea bolilor plantelor, afidelor, tripsilor si acarienilor. Sarurile de potasiu se folosesc pentru combaterea buruienilor si bacteriozelor.