Prevenire si Combatere Molii
Pentru ca intr-un articol anterior am discutat despre tipurile de molii, astazi este timpul sa vorbim despre prevenirea si combaterea moliilor. Avand in vedere, cate tipuri de molii exista, metodele de combatere molii sunt si ele numeroase, dar ca si in cazul altor daunatori cateodata prevenirea este mai usoara.
Prevenire Molii
Pentru molia hainelor, aspirarea si curatarea hainelor, dulapurilor, covoarelor si lucrurilor textile din casa sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a preveni aparitia moliilor.
In camara, este nevoie de controlarea termenului de valabilitate, curatar
ea rafturilor si de controlarea pungutelor, dar de multe ori nu este suficient.
Repelentii sar in ajutorul dumneavoastra, fiind substante
care indeparteaza adultii. Pentru molia hainelor, au efect atat repelentii din comert, cat si uleiurile eterice de lavanda sau de cedru, dar si saculetii cu lavanda sau bucatele de lemn de cedru. Este important sa tinem minte ca daca moliile s-au instalat deja, repelentii nu mai au niciun efect.
Combatere molii
Aici avem la indemana mijloace fizice, chimice, biotehnice si biologice pentru combatere molii.
Caldura si frigul sunt cele mai cunoscute mijloace fizice. Atat oualele, cat si larvele nu rezista la temperaturi extreme. Asadar, hainele pot fi fierte, dar doar daca nu sunt din lana sau blana. Ouale vor muri intr-o ora la o temperatura de 50-60 grade Celsius. Frigul este mult mai recomandar, deoarece temperatura joasa din congelator nu va afecta textilele, dar va omori si larvele si oualele.
Capcanele cu feromoni fac parte din mijloacele biotehnice. Feromonii, sunt molecule de natura chimica, emanate de insecte pentru a comunica intre ele. O singura capcana acopera deobicei o suprafata de 100 mp si trebuie amplasata la 2-3 m inaltime. Chiar daca capcanele pot fi eficiente pentru toate tipurile de molii, ele au cele mai bune rezultate in cazul moliilor de cereale, fructe uscate si moliilor de tutun.
Capcanele cu feromoni sunt foarte bune si pentru monitorizarea focarului de infestatie. In functie de numarul moliilor prinse in capcana si de rapiditatea cu care o gasesc, se poate lua o decizie in legatura cu combaterea acestora.
Combaterea prin mijloace chimice se refera la combaterea cu insecticide. Aceasta actiune se poate efectua direct in focat, atunci cand l-am depistat sau pot fi introduse dispozitive speciale pentru combaterea moliilor in locurile de depozitare a hainelor.
Aceste dispozitie contin un material impregnat cu un insecticid care cedeaza treptat substanta activa si mentine in spatiul de depozitare o concentratie suficient de mare pentru a omori adultii si stadiile de dezvoltare ale moliilor. Cu toate acestea, ele au si un dezavantaj: ele nu au propritatea de a patrunde in adancimea materialelor.
Atentie: utilizati numai dispozitive special concepute pentru combatere molii si cititi intotdeauna instructiunile inainte de folosire.
Daca am descoperit focarul, in special la molia hainelor sau la cea a blanurilor, putem sa folosim un spray insecticid. Acest tip de produs se pulverizeaza direct in focar, avand un efect remanent de 7-14 zile (daca nu este indepartat prin spalare sau curatare chimica).
Dispozitivele fumigene elibereaza un fum insecticid ce omoara daunatorii. Desi sunt generatoare fum, acestea nu se aprind, degajand fumul printr-o reactie chimica. Avantajul acestor dispozitive este ca fumul insecticid patrunde in locuri foarte greu accesibile. Un singur cartus, putand acoperi 50 sau 100 mc.
Cu toate acestea, nu putem folosi insecticide fumigene atunci cand sistemul de ventilatie comunica cu alte spatii.
Pentru informatii suplimentare despre molii, combatere molii sau alte tipuri de insecticide si substante active, nu ezitati sa vizitati blogul nostru.