Informatii Porumbel

Porumbelul este una dintre cele mai intalnite specii de pasari din Europa, chiar daca aparitia lui inseamna pace sau speranta, atunci cand cel putin unul apare in curtea dumneavoastra devine o problema serioasa.  Un porumbel nu este un daunator obisnuit. Cele mai mari probleme pe care le produce sunt: exrementele, cuiburile si diferite insecte (muste sau purici).

1. Informatii generale

Pasarile pot produce pagube materiale, prin excrementele si cuiburile lor. Cand acestea apar creste riscul de infectie, dar si la aparitia unor insecte. Excrementele pasarilor sunt foarte nocive pentru orice suprafata, acestea pot deteriora capota masinii, acoperisurile si florile. De asemenea, gainatul de porumbel contamineaza aerul, avand un miros greoi.

Un porumbel se poate hrani cu bucati de zid sau tencuiala, deoarece au nevoie de substantele aflate in granulele de nisip. Porumbeii transmit paraziti (acarieni, paduchi sau plosnite). Cuiburile lor reprezinta un mediu ideal de dezvoltare si pentru alti daunatori, acestia se pot extinde incase si apartamente. porumbel

Greutatea unui porumbel este de aproximativ 350 g, culoarea acestuia depinde de la o speciele la alta. Unele specii au capul si gatul gri-violet, alte il au mai alibicios sau maronii, aripile sunt mai mereu gri sau albe, iar picioarele sunt rosii.

Capul este mic, rotund si mobil, ciocul este format din maxilare alungite, fara dinti si acoperite cu materie cornoasa.

Porumbelul se hraneste cu seminte sau alte produse din panificatie; cand nu sunt in aproapierea asezarilor umane se hranesc si cu pietricele, nisip, plante, viermisori si alti mici daunatori.

2. Comportament si Reproducere Porumbelgainat porumbel

Durata medie de viata a porumbeilor este de 10 ani daca traiesc in salbatice, cei domesticiti pot ajunge pana la 25 de ani.

Porumbeii traiesc in perechi si isi construiesc cuibul cu crengute, resturi de plante si pamanat. In cuib femele isi depun ouale pe care ambii “parinti” le clocesc timp de 18 zile. Acesta se imperecheaza pe viata.

Dupa clocire, puii eclozeaza si sunt in continuare hraniti de parinti pana cand se pot hrani singuri si graunte. Din oua, puii iesi golasi, gainatneputinciosi, cu ochii inchisi si nu pot zbura. Porumbita ii hraneste cu un lichid albicios secretat de gusa ei.

In mediul urban, nu exista o o perioada exacta de imperechere, nefiind legate de niciun sezon. Se poate ajunge pana la 5 generatii de pui pe an, ceea ce inseamna ca acestia de inmultesc rapid si in numar mare.

O particularitate a porumbeilor este faptul ca sunt singurele pasari care pot “suge” apa cand beau. Celelalte zburatoare trebuie sa-si lase capul pe spate pentru a inghiti apa dupa ce si-au umplut ciocul.

3. Prevenire si Combatere

Trebuie sa va asigurati ca nu exista un loc de unde acestia isi pot procura hrana. Orice sursa de hrana trebuie indepartata, iar cuiburile trebuie inalutare din curte sau din aproapiere.

Porumbeii au obiceiul sa se intoarca, iar din acest motiv trebuie alungati constant. In cazul in care porumbeii nu au gasit inca o sursa de mancare, este mult mai usor sa-i tii la distanta. In caz contrar, nu evitati sa apelati la specialisti pentru a scapa de pasari.

Exista mai multe modalitati pentru a indeparta porumbeii: tepi, plase sau unde care ii tin la distanta. Daca folositi aparate antidaunatori, trebuie sa aveti grija ca inca de la inceputul procesului toata suprafata vizata sa fie acoperita de aria de transmisie.