Plosnita de pat

Plosnita de pat reprezinta una dintre cele mai periculoase vietuitoare din tara noastra, raspandirea ei este rapida, iar lupta impotriva ei este acerba. Din pacate, numarul invaziilor plosnitelor s-a inmultit considerabil in ultima perioada.

plosnite de pat

1. Informartii generale despre Plosnita de pat

Plosnita de pat a aparut prima data in Asia, cu timpul acestea s-a raspandit in Europa Centrala si de Est cu ajutorul oamenilor. Plosnitele apar doar in casele oamenilor si in cotetele de pasari domestice.

Cel mai probabil ati “agatat” o plosnita de pat dintr-un hotel, mijloc de transport in comun, vestiar comun sau loc public inchis (de exemplu cinematograf).

Plosnitele au intre 4 si 8 mm lungime, iar culoarea lor este de la rosu-ruginiu pana la maro inchis. Antele si piciarele sunt de culoare galbuie, iar corpul este aplatizat dorsoventral (spatele si abdomenul).

Plosnita de pat nu poate zbura: aripile ei s-au redus ca dimensiune, avand forma unor solzi retezati la spate.

Plosnita de pat se incadreaza atat ca parazit, cat si ca daunator pentru igiena. Pe timpul noptii, ele ies din ascunzatori si se hranesc cu sangele oamenilor.

Cele mai importante caracteristice ale unei plosnite sunt (ele sunt cele care fac plosnita un dauntor de temut):

1. capacitatea de aplatizare (care ajuta la adapostirea in locuri greu accesibile: crapaturi in mobilier sau perete, cusatura salteleor sau a hainelor, sub mocheta/covor/in pardoseala);

hranire plosnite

2. tipologia daunatorului, anume insecta hematofaga nocturna(adica noaptea se hraneste cu sange). Acest aspect este foarte important, deoarece muscatura de plosnita poate declansa alergii periculoase.

2. Reproducere

Sezonul plosnitelor este vara. Intr-o perioada in care temperatura atinge 17 grade Celsius, posnita are nevoie de aproximativ 4 luni pentru a se dezvolta complet (de la ou la adult). Pe cand, daca temperatura ajunge pana la 27 de grade Celsius, plosnitele se pot dezvolta doar intr-o luna si jumatate.

Femela depune zilnic cel putin un nou, putand ajunge pana la un numar 12 de oua. Asadar, pe parcursul vietii ea depunde intre 200 si 300 de oua.

ciclu de viata plosnite

Ouale sunt depuse pe haine, draperii, in spatele tablourilor sau in crapaturi. Ele sunt lipite in locul de clocire printr-o secretie solubila in apa.

Larvele eclozeaza in aproximativ 2 saptamani si sunt asemanatoare adultului.

Plosnitele trec prin cinci stadii larvare, avand nevoie sa se hraneasca cu sange dupa fiecare naparlire. Dupa fiecare etapa de hranire, ele pot rezista perioade lungi fara hrana.

3. Muscatura plosniteimuscatura plosnite

Plosnitele nu raspandesc si nu cauzeaza boli oamenilor, dar muscatura acestora poate provoca niste reactii alergice, mai mult sau mai putin grave.

Daca o plosnita decide sa va atace, veti observa de-abia dimineata semnele atacului. De cele mai multe ori, plosnita nu reuseste sa nimereasca un vad de sange din prima incercare si de aceea veti observa mai multe muscaturi pe corpul dumneavoastra, muscatura plosnita de patasemanatoare unui traseu.

Daca va apar muscaturi sau bubite peste noapte, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati imediar lenjeria patului, salteaua, cadrul patului si mobilierul de sezut (canapea, fotolii etc.) pentru urme care ar putea semnala existenta unei infestari cu plosnite.

4. Cum recunoastem invazia cu plosnite?

1. Recunoasterea plosnitei: examineaza saltelele, lenjeria de pat, cearceafurile, traversele, tablia patului pentru a vedea daca exista insecte de culoare rosu-brun sau mici punctisoare alb-galbui deforma ovala.

2. Cauta semnele lasate de plosnite: acestea pot lasa in urma mici pete rosii de sange sau pete maro de excremente.

3. Fa un test de miros: plosnitele au un miros distinctiv si foarte neplacut, amarui.

4. Verifica-ti pielea: muscaturile plosnitelor pot fi cel mai evident semn al unei invazii.

invazie plosnite

5. Combaterea plosnitelor

Combaterea unei invazii cu plosnite pe cont propriu este extrem de dificila, daca nu chiar imposibila.

Un tratament corect si eficient cu insecticide se efectueaza in 2 etape si trebuie repetat din 7-10 zile in 7-10 zile pana la eradicarea completa a plosnitelor.

Aplicarea totusi este in schimb foarte pretentioasa. O pulverizare cu pompa nu este suficient si nu pentru ca e insecticidul n-are fi suficient de “tare” ci pentru ca plosnitele se ascund.