Pasari

Pasarile sunt daunatori foarte bine cunoscuti in zonele rurale, dar stiai ca ele reprezinta o problema si in spatiile urbane?! Haideti sa aflam de ce trebuie sa ne ferim de pasari.

1. Informatii generale despre pasari

In spatiile rurale, ne intalnim cel mai des cu pasari care ne mananca fructele si semintele, putand ajunge sa produce pagube materiale culturilor.

Cea mai des intalnita specie de pasari ce le da batai de cap agricultorilor este Graurele. Aceste produce pagube de peste 50% din productie.

Habitatele preferate de el sunt: padurile, pasunile din zona de campie si dealurile.graure

Graurele are un cioc drept-lung si ascutit si un penaj brun-intunecat cu refleze metalice-visinii si pete mici si alba. Acestia se deplaseaza in stoluri mati, arpoape de sol.

Ei se hranesc cu reptile mici, viermi, moluste, dar si graunte si fructe.

In spatiile urbane, povestea este cu totul alta. Aici nu ne temem pentru porumbeiculturile noastre, ci pentru igiena. Cele mai cunoscute specii de daunatori in orase sunt porumbeii si vrabiile.

Corpul porumbeilor are o lungime de pana la 33 cm, cu un penaj de o culoare variabila. De obicei au capul si gatul gri-violet si aripile gri-albe, iar picioarele lor sunt rosii.

Vrabiile sunt printre cele mai cunoscutevrabie si mai frecvente pasari antropofile din preajma locuintelor.

Masculii au in general penajul mai colorat de un cafeniu patat pe spate. In rest domina culoarea cenusie cu dungi mai inchise, femelele fiind de o culoare cenusie striata.

2. Comportament si dieta

Vrabiile de aduna in stoluri mari pentru a gasi hrana si locuri de dormit, fortand agresiv alte pasari din teritoriile lor.

Vrabiile prefera sa-si faca cuiburile in locuri aparate, inchise, precum mici obloane sau conducte de drenaj.

In medie fiecare femele are 20 de pui pe an, permitand ca numarul lor sa creasca rapid pana la nivelurile de infestare.

Vrabiile sunt in general pasari-daunatoare galagioase mai ales atunci cand se aduna in stoluri.

porumbel

In afara zgomotului deranjant, problemele pe care le cauzeaza sunt des intalnite in unitati de preparare sau distributie de produse alimentare, unde gasesc locuri pentru cuib si hrana din abundenta.

Cuiburile porumbeilor sunt deobicei amplasate sus pe cladiri, pe fatadele caselot sau intre grinzile acoperisurilor.

Porumbeii pot ajunge la 6 generatii de pui pe an, ceea ce duce de cele mai multe ori la cresterea semnificativa a populatiei acestora.

La fel ca vrabiile, porumbeii fac pare din categoria agentilor suparatori, dar sunt si daunatori ai igienei si ai materialelor.

Porumbeii ciugulesc cu ciocul lor bucati de zis si de tencuiala subtire, avand nevoie de substantele aflate in granulele de nisip.

Ei murdaresc de asemenea cu excremente (gainat) peretii, pietele, strazile etc. Pe langa aceasta, gainatul atat de porumbel, cat si de vrabie contamineaza aerul, avand un miros greoi.

Costurile curateniei, mai ales la cladiri, sunt deseori considerabile.

Mai mult decat atat, porumbeii si vrabiile transmit paraziti: capuse, acarieni, paduci sau plosnite. In locurile unde isi fac cuibul se intalnesc si alte organisme daunatoare, precum gandacul fainii sau gandacul de slanina.

3. Gainatul

Pe langa mirosul greoi si neplacut al gainatului, acesta contine substante (acidul nitric) ce poate deteriora materialul de constructie (beton, piatra de nisip, tiglele etc).gainat

Excrementele vrabiilor contin acid uric, care este foarte coroziv si poate provoca pagube importante la metale si alte substraturi.

In plus, bacteriile, diverse tulpini de fungi si ectoparaziti gasiti In excrementele de vrabie si materialele folosite la cuiburi sunt responsabile pentru o serie de boli grave, inclusiv histoplasmoza, encefalita, Salmonella, meningita, toxoplasmoza şi altele.

Gainatul de porumbel reprezinta o problema foarte serioasa pentru o masina. Dintre toate excrementele, cel de porumbel e cel mai acid si ataca lacul intr-un timp foarte scurt. Daca nu este curatat la cel tarziu doua zile, ataca lacul vopselei si ramane o mare pata.

 4. Combatere

Primul lucru pe care il poti face impotriva pasarilor este sa transformi locuinta ta si imprejurarile intr-un loc cat mai neospitalier pentru ele.gainat porumbel

Se poate folosi un dispozitiv anti pasari care emite ultrasunete si evitarea hranirii lor. Mai mult decat atat, trebuie sa fiti foarte atenti ca in apropiere sa nu se construiasca cuiburi.

Pentru curti se pot folosi plase de protectie sau tepi si repelenti chimici.

Repelentii chimici sunt subatnte cu proprietati speciale ce nu sunt suportate de porumbei si vrabii, impiedicandu-le sa se aseze acolo unde sunt aplicate. Dupa o perioada mai lunga de timp in care se foloseste repelentul, pasarile se obisnuiesc sa evite zona si astfel nu vor mai aparea.