Paianjeni

Tuturor ne este frica de paianjeni, iar cine reuseste sa-i infrunte dovedeste un curaj iesit din comun. Cu toate acestea, multe specii de paianjeni sunt doar inspaimantatoare, dar nu dauneaza si gradinilor. In acest articol, vom prezenta cele 2 specii ce ne terorizeaza plantele: Paianjenul brun al pomilor si Paianjenul rosu comun.

1. Informatii generale despre Paianjeni

Paianjenul brun al pomilor – Bryobria rubrioculuspaianjen brun

Paianjenul brun este intalnit in majoritatea tarilor europe, America de Nord, nordul Africii, Asia Mica, Japonia, Australia si Noua Zeelanda. In tara noastra, se gaseste cu preponderenta in zonele de campie, podisuri sau in zonele premuntoase.

Acesta este de dimensiuni mici, avand in jur de 0.6-0.8 mm, de culoare brun-caramizie. Culoarea acestuia variaza in functie de conditiile de hranire.

Corpul paianjenului brun este oval, usor turtit dorsoventral, cu marginile putin mai ridicate.

Imediat dupa eclozare, larvele au culoarea rosie-cramaizie, devenind verzuie sau bruna. Lungimea lor este de 0.2 mm si reprezinta 3 perechi de picioare.

Paianjenul rosu comun – Tetranychus urticaepaianjen rosu comun

Este intalnita pe toate contienntele, fiind considerata una dintre cele mai raspandite specii de daunatori de gradina.

In tara noastra este raspandit in toate zonele de vegetatie si il putem gasi incepand din lunile martie-aprilie pana toamna tarziu prezent pe cele mai importante culturi. Cel mai frecvent este intalnit in podgoriile si livezile din Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania.

Femela paianjenului rosu are corpul de forma elipsoidala si are pana in 0.6 mm. Culoarea aesteia variaza de la verde deschis, brun pana la rosu inchis sau carmin.

Masculul are corpul piriform si are cel mult 0.4 mm lungime, find mai deschis la culoare ca femelele.

Larva are numai trei perechi de picioare, este de culoare galben-palid sau verde-galbui si are forma elipsoidala.

Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos, iar pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbena-portocalie.

2. Hrana si comportament

Paianjenul brun al pomilor

Aceasta specie de paianjeni isi traieste toata durata vietii (toate stadiile dezvoltarii) pe pomii fructiferi, neputand fi gasiti pe alte grupe de plante.

Pe parcursul unui an exista 6 generatii de paianjeni bruni. Prima generatie se dezvolta in cursul lunilor martie-mai. Generatia a doua se dezvolta in cursul lunilor mai si iunie, a treia in iunie-iulie, a patra in iulie, generatia a cincea in august, iar in august-septembrie cea de-a sasea generatie ale carei oua raman sa hiberneze.

Ouale sunt depuse pe ramuri, lastari si pe partea inferioara a frunzelul. Stadiul larvar dureaza 10-25 de zile.

Atacul paianjenului brun al pomilor a fost constant la urmatoarele specii de pomi fructiferi: gutui, migdal, corcodus, par, gutui, cais, prun, visin, piersic etc.

Paianjenii se hranesc cu frunzele pomilor care ajung sa se decoloreze si sa se usuce.

Primele semne ale invaziei sunt petele mici, de culoare alb-bruna ce apar pe frunze. Ele se localizeaza deobicei la baza si de-a lungul nervurilor prinzipale.

paianjen maro         paianjen rosu comun

 Paianjenul rosu comun

Prezinta de la 6 pana la 10 generatii pe an si ierneaza in stadiul de adult, sub scoarta exfoiata a pomilor, sub frunzele cazute sau buruieni uscate, in stratul superficial al solului etc.

Femelele sunt mai numeroase ca masculii, din ouale fecundate luand nastere femele si masculi, iar din cele nefecundate iau nastere doar masculi.

Adultii hibernanti apar la inceputul primaverii, iar urmatoarele generatii incepand cu sfarsitul lunii aprilie.

Femelele epun ouale intr-un paianjenis din fire matasoase, pe partea inferioara a frunzelor.

Paianjenul rosu ataca peste 90 de specii de plante, atat cultivate cat si spontane. Ca urmare a atacului, pe frunze apar la inceput pete deu culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun.

Frunzele atacate de paianjeni se usuca si cad, iar in cazul unei invazii masive cad de la 80% pana la 100% din frunzele plantei.

Iar daca defolierea nu era suficienta, lastarii inceteaza sa mai creasca si fructele se coc prematur.

3. Stiati ca?!stiati ca paianjeni

1) In unele culturi, paianjenii sunt vazuti ca delicatese de sute de ani. Cei care au gustat aceasta delicatesa spun ca paianjenii au gust de nuci si sunt lipiciosi asemenea untului de arahide.

2) Majoritatea paianjenilor sunt canibali. Femelele pot uneori sa isi manance partenrii chiar in timpul ritualului de imperechere.

3) Se crede ca exista cel putin 40.000 de specii de paianjeni din lume.

4) Atunci cand un paianjen vrea sa isi construiasca o noua plasa, el strange vechea plasa intr-o bila, iar cateodata o si mananca.

5) Tarantula Goliat poate creste mare cat o farfurie de pizza de circa 30 cm.

4. Combatere

Pentru a evita aparitia acestor insecte este necesara pastrarea curateniei si stergerea prafului de pe toate suprafetele. Imediat ce se descopera aparitia unei panze este obligatorie indepartea ei, aspirarea si spalarea zonei.

Aplicarea insecticidelor clasice se face cu pompa de joasa presiune prin zonele bine cunoscute – colturi, tavane, pereti, dupa mobila sau pe plantele atacate.

Pentru indepartarea eficienta paianjenii trebuie sa ia contact direct cu zona tratata.