Omizi

Hyphantria cunea sin/ Bombyx cunea/ Arctia textor

Omida este, de fapt, denumirea stadiului de larva reunit cu stadiul inactiv de pupa al oricarei specii ce apartine ordinului Lepidoptera (adica fluturi si molii).

omida omide

1.Informatii generale

Omizile au diferite forme, culori si marimi in functie de zonele in care sunt intalnite. Marimea lor variaza de la 1 mm pana la 10 cm.

Au un corp lung, moale si format din “straturi” inelare pe care intalnim o pereche de picioare.

Parul de pe omizi, cateodata mai lung, are rolul de a le apara de pradatori. Ele sunt preferate de pasari (chiar daca sunt paroase), mai ales de cele domestice, deoarece contin un numar ridicat de proteine. 

Omida paroasa are doua generatii pe an, iernand in stadul de pupa. Deobicei, se ascund in sol, garduri, crapaturi in scoarta sau in resturi de plante.

Prima generatie apare in luna mai, iar cea de-a doua in lunile iulie-august.

Omida nu se reproduce, reprezentand stadiul premergator celui de adult (fluture), dar un fluture poate depune pana la 900-1.000 de oua (se depun in cateva gramajoare, pe spatele frunzelor).

Stadiul de omida (larva) dureaza intre 20 si 40 de zile.

Exista omizi ce sunt “dotate” cu glande ce contin venin si sunt toxice. Ele pot fi recunoscute usor deoarece au culori vii: rosu, galben, negru etc.

Stiati ca?stiati ca omida

 – O omida a carei mers imita masurarea cu cotul se numeste cotar.       

 – Omida= pisica paroasa.

2. Hrana Omizi

Majoritatea omizilor sunt erbivore, traind in copaci si hranindu-se cu frunze. Cu toate acestea, exista specii de omizi care se hranesc cu insecte.

Apetitul lor este invers proportional cu marimea. Asadar, pot provoca daune economice prin consumul de frunze. Sunt specii care afecteaza terenurile agricole si produc pierderi enorme. Daca au hrana din abundenta, acestea cresc cu o viteza neplacuta si pot naparli de mai multe ori pe parcursul vietii.

invazie omizi

Cunoscute pentru puterea lor de distrugere, atat oamenii cat si plantele au luat masuri impotriva lor. Oamenii folosesc pesticide pentru a inlatura cu usurinta invazia, iar plantele au dezvoltat tepi sau fire de par.

Arborii preferati ai omizilor sunt cei ornamentali (Dud Alb, Dud Negru, Artar, Ulm etc.) si cei fructiferi (Mar, Par, Prun, Visin, Gutui etc.).

Omizile paroase consuma frunzele stand pe partea inferioara a acestora, lasandu-le deobicei doar nervurile.

 

3. Combatere si prevenirecombatere omizi

Se vor face permanent verificari privin aparitia omizilor la speciile de plante preferate incepand din luna mai, pana la sfarsitul verii. Este recomandat sa se aplice insecticide specifice de la primele semne ale atacului.

Combaterea lor este destul de dificila din cauza speciilor ce au devenit rezistente la pesticide si de aceea este nevoie de o aplicare a insecticidelor pe zone intinse prin pulverizare.

Pentru reducerea populatiei de omizi un adevarat ajutor este reprezentat de gaini (ele mananca omizile aflate pe pamant) si aplicarea benzilor de clei pentru protejarea pomilor. Desi ajuta la reducerea numarului de omizi, aceste metode nu le pot elimina complet.

Uleiul de neem este un pesticid natural ce poate fi folosit impotriva acestui daunator, el nu are efecte adverse asupra ta sau a plantelor. Ulei se pulverizeaza cu atentie pe plantele afectate de omizi. Din pacate, aceasta substanta anihilieaza si insectele benefice din gradina.

In cazul unei invazii masive, trebuie pulverizate insecticide pe toata vegetatia.  Se poate utiliza atomizorului sau, daca nu dispuneti de unul, cu un pulverizator de joasa presiune (pompa mecanica). In cel de-al doilea caz tratamentul trebuie aplicat cu foarte multa grija si rabdare deoarece trebuie acoperita intreaga vegetatie, fiind un proces meticulos. Daca credeti ca sunteti depasit de situatie nu ezitati sa apelati la Servicii DDD.

Pe piata, sunt disponibile o multime de produse destinate combaterii omizilor, insa cu avantaje si dezavantaje. Dupa cateva aplicari repetate, omizile pot capata imunitate. Mai mult decat atat, utilizarea pesticidelor de catre o persoana care nu stie ce face poate fi periculoasa, de aceea va recomandam sa apelati la servicii autorizate de dezinsectie.