Naftalina

Ce este Naftalina?Naphthalene

Naftalina se fabrica din petrol sau din gudron de huila (huila este in carbine natural negru, compact si dur, dar sfaramicios). Cu toate acestea, naftalina este produsa si atunci cand o tigara este fumata sau de fumul din incendiile din padure sau de fumul ce iese prin teava de esapament.

Aceasta este folosita ca insecticide si ca repelent impotriva daunatorilor. Aceasta a fost inregistrata pentru prima data ca pesticide in Statele Unite ale Americii in anul 1948.

Naftalina este folosita la noi, in principal, pentru a tine moliile la distanta. Mirosul emanat de acele mici bilute actioneaza ca in repelent. Exista peste o duzina de produse care contin naftalina. Exista mai multe produse in care naftalina este folosita si ca insecticide si nu doar ca repelent.

Este foarte important ca intotdeauna cand lucrati cu insecticide sa urmati sfaturile de pe eticheta, iar in cazul unei expuneri periculoase sau indelungate sau la cele mai mici semen ale otravirii sa apelati la medical specialist. naftalina

Cand Naftalina este inhalata, organismul o descompune in substante chimice care reactioneaza cu celulele in tesuturile corpului ranindu-l. Nu se stie de ce si cum aceasta omoara moliile, dar cu siguranta acestea gasesc atat de respingator mirosul incat se retrag.

Expunerea la Naftalina

Ca orice alt insecticide, Naftalina este periculoasa daca o inspirati pentru in timp indelungat sau daca, accidental, mancati sau beti in produs ce contine Naftalina sau orice alt produs pesticid. Naftalina reprezinta un risc pentru copii sau animalele de companie deoarece este asemanatoare bomboanelor.otravirea cu naftalina

Ca simptome ale otravirii apar: dureri de cap, greturi si/sau varsaturi, diaree, febra si dureri abdominale. Cainii care au mancat aceasta substanta pot suferi de letargie, varsaturi, diaree si tremor.

Este de preferat sa spalati hainele care au stat in apropierea Naftalinei inainte de a le purta. Aceasta substanta rezista in aer cel mult 24 de ore, iar in sol poate rezista pana la 80 de zile pana cand este dezintegrata.

Chiar daca copii sunt mult mai sensibili la pesticide in comparatie cu adultii, nu exista date care sa determine daca copii au sensibilitatea crescut in ceea ce priveste inhalarea sau ingerarea naftalinei.