Musca
Enervanta si neobosita musca traieste alaturi de oameni din vremuri imemoriale. Daca ar trebui sa spunem unde o putem gasi, avem un singur raspuns destul de cuprinzator: oriunde exista oameni, mancare sau dulciuri.
Cu toate ca la prima vedere, aceasta insecta pare doar agasanta, este si periculoasa deoarece poate transmite boli, deobicei de natura digestiva.
1. Informatii generale despre Musca
Mustele fac parte din ordinul Diptera (termen provenit din greaca, di = doi/doua si pteron = aripa), ordin ce are peste 240.000 de specii, din care doar circa 120.000 studiate.
Musca de casa este una din cele mai raspandite animale. Au o lungime aproximativa de 5-10 mm, iar partea anterioara a corpului este de culoare neagra cu patru dungi incrucisate pe partea din spate. Desi sunt dotate cu doua perechi de aripi, una singura este folosita pentru zobr, cealalalta servind la stabilizare.
Mustele isi depun ouale in aproape orice material organic cald, materialele intrate in putrefactie reprezinta medii excelente pentru inmultire. In timpul vietii o femela poate depune intre 400 si 3.000 de oua.
Luand in calcul numarul de oua ce pot fi depuse in timpul vietii, ne-am astepta ca speranta de viata a acestor insecte sa depaseasca cateva luni, dar ele traiesc in medie 30 de zile.
Consuma o varietate mare de alimente: de la alimente de origine animala, pana la gunoaie si excremente. Deoarece nu se pot hrani cu hrana solida, mustele dizolva mai intai hrana cu sucuri gastrice (proces numit regurgitare).
2. Reproducere
Femelele isi depun ouale in gunoi, compot, alimente in putrefactie si gunoi biodegradabil.
Evolutia embrionara (iesirea larvelor din oua) dureaza intr 15 si 25 de ore. Asadar, infestatia cu muste este foarte rapida! Larvele nu au nici cap, nici picioare si se hranesc cu substante din materia aflata in putrefactie.
Larvele isi parasesc locurile de reproducere pentru a gasi locuri uscate si intunecoase in care se dezvolte capsule mici, maro, numite puparia.
Durata metamorfozei din pupa in adult depinde de temperatura si poate dura de la 3 la 8 zile, timp in care le cresc picioare, aripi si ochi compusi. La 3 zile dupa eclozare, mustele sunt gata de reproducere.
3. Riscuri
Musca este un agent suparator tipic, dar si un daunator igienic.
Acestea sunt suparatoare din cauza zborului lor haotic si deplasarea incoerenta pe diverse parti ale corpului, pe hrana sau pe alte locuri inconjuratoare noua. Viteza lor de zbor este de 2 m/s.
Prin depunerea oualelor si din cauza etapei de hranire a larvelor, ele pot contamina mancarea. Astfel, acestea devin un pericol pentru igiena.
Sa nu uitam! Mustele sunt purtatoare de boli. S-a demonstrat ca mustele de casa pot transmite bacteria Helicobacter pylori, ce poate cauza ulcer la om, nefiind singura bacterie pe care o pot transmite.
Mustele se hranesc si din gunoaie, fecale sau alte materii contaminate de agenti patogeni. In timpul hranirii din aceste surse mustele se contamineaza cu virusi, bacterii, oua de viermi paraziti etc, care pot sa supravietuiasca zile intregi in sau pe corpul mustelor. Odata ajunse in contact cu hrana consumata de oameni mustele infesteaza hrana cu agentii patogeni pe care ii poarta, prin defecare si, in special, prin regurgitare.
Musca tete este cea mai cunoscuta musca transmitatoare de boli, es poate transmite microorganisme parazitare ce produc boala somnului. Exista 22 de specii diferite de muste tete, iar din fericire, toate traiesc in Africa subsahariana.
4. Combatere
Pentru a preveni aparitia mustelor trebuie aruncat in mod regulat gunoiul biodegradabil, litierele pisicilor curatate, iar alimentele ce se pot strica trebuie acoperite. Patrunderea mustelor in casa poate fi impedicata prin instalarea plaselor de muste la ferestre, usi si balcoane.
Daca sunteti sacaiti doar de un numar mici de muste, un plici poate fi suficient. Cu toate acestea, inlaturarea lor nu este la fel de usoara precum pare. Chiar daca mustele adult sunt combatute, peste cateva zile ouale depuse de acestea vor deveni noi factori de stres.
Asadar, este nevoie sa descoperiti locul de reproducere si sa il eliminati. Daca acest lucru va da batai de cap, agentii firmelor D.D.D sunt instruiti pentru a depista toate locurile favorabile inmultirii insectelor.
Cand pliciul de muste nu este eficient, plasele de muste, beznile cu lipici, spray-urile impotriva insectelor sau lampile UV se dovedesc a fi adevarati salvatori.