Ciupercile de mucegai
Chiar daca nu sunt insecte, ciupercile de mucegai reprezinta un daunator al casei. Mucegaiul dauneaza materialelor, proviziilor si igienei. Asadar, astazi vom discuta despre ce inseamna mucegaiul, unde “se instaleaza”, cum putem sa-l prevenim si despre cum il putem combate.
Ciupercile de mucegai se rapandesc neasteptat de rapid si se hranesc heterotrof (se hranesc doar cu substante organice). Ciupercile tinere de mucegai, cele care formeaza spori asexuali, sunt cele care au denumirea de “mucegai”. Sporii acestora se gasesc peste tot in mediul inconjurator, iar casele noastre nu sunt crutate.
Sporii ciupercilor sunt inofensivi pentru noi atat timp cat se afla in aer, dar atunci cand gasesc o suprafata adecvata din punct de vedere al umiditatii, temperaturii si pH-ului, ele se stabilesc si incep germinatia. Cel mai des ne vom intalni cu ciupercile de mucegai in casele vechi, locuintele in care umiditatea materialelor de constructii este ridicata, dar si pe alimente.
Acestea pot creste foarte bine ascunse sub podele, intre pereti, intre pereti si tavane false, raspandindu-si porii in aer si dezvltandu-se nestingherite.
Tapetul, lemnul, peretii laminati, covoarele si placile de gips reprezinta suprafete suficient de bogate in materiale organice pe care ciupercile sa se dezvolte si sa devina o problema pentru noi.
Care credeti ca este densitatea sporilor din aer? Pe timpul ierni este de 50 spori/m² (nu este o cifra asa uimitoare, nu?!), dar pe timpul verii numarul creste pana la 3000/m²!
Cum ne afecteaza ciupercile de mucegai?
Din pacate, prezenta ciupercilor este usor de remarcat de-abia cand colonia este mare si incepe sa decoloreze suprafata stratului pe care s-au asezat. Asadar, una din neplacerile provocate de aparitia mucegaiului este decolorarea progresiva a suprafetelor infestate. Decolorarea este primul pas, fiind urmat de aparitia petelor de culoare inchisa.
Zonele atacate emana un miros neplacut, statut, specific mucegaiului, care cu timpul devine din ce in ce mai puternic. Pe langa reactiile alergice pe care le provoaca ciupercile de mucegai, aerul devine aproape irespirabil cand invazia este pierduta de sub control, exista numeroase specii de ciuperci de mucegai care produc substante toxice.
Prevenire si Combatere
Cresterea ciupercilor de mucegai este determinata de 3 factori de mediu: umiditate, resursele de hrana si temperatura.
Asadar, umiditatea camerelor trebuie tinuta sub control. Umiditatea peretilor trebuie sa nu depaseasca 80%, iar cea din camere 65%. Aceste lucruri se pot tine sub controlul cu ajutorul aparatelor ce masoara si controleaza umiditatea.
Aerisirea temeinica si constanta asigura o buna circulatie a aerului si este o buna metoda de prevenire a aparitiei mucegaiului.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti pentru a afla daca aveti probleme cu ciupercile de mucegai, este sa verificati toate zonele in care acestea ar putea sa-si faca “cuibul”: spatiile libere dintre paravane, colturile de sus ale camerelor, in spatele cazii, in camara.
Zonele in care apar ciupercile de mucegai va pot sugera si cauza aparitiei. Daca ciupercile au aparut in colturile de sus ale peretilor exteriori poate insemna ca aveti probleme cu izolarea termica. Daca apar in zona poedelei sau in spatele piselor de mobilier, atunci este vorba de umiditate.
Masurile de combatere a ciupercilor de mucega, cum ar fi diminuarea umiditatii din ziduri sau aplicarea fungicidelor trebuie realizata doar de profesionisti!
felicia
26 februarie 2021mucegaiul verde este accelasi cu mucegaiul negru