Molii

Opodiphthera eucalypti

1. Informatii generalemolie

Nesuderitele molii se alatura altor vietuitoare respingatoare care ne invadeaza locuinta impotriva vointei noastre si de care nu putem scapa atat de repede precum am dori, ca sa ne recapatam linistea. Moliile de locuinta se impart in doua categorii, ambele la fel de nesuferite:

-cele care ataca textilele, in deosebi pe cele ce contin lana,blana si matase;

-cele care ataca alimentele.

Moliile au aripile anterioare si posterioare impartite in sase segmente separate. La multe specii de molii femelele nu zboara, avand aripile nedezvoltate dar masculii au aripi dezvoltate complet si pot zbura foarte bine. Lungimea corpului este de 6-9 milimetri iar anvergura aripilor este de 12-16 milimetri.

 

2. Reproducere si raspandire

O femela produce intre 100 si 250 de oua pe materiale, acestea fiind distantate unul fata de celalalt.

Evolutia larvelor dureaza aproximativ 2 saptamani dupa care ouale eclozeaza iar in conditii de mediu optime (umiditate a aerului ridicata si temperatura ridicata) si daca exista suficiente resurse de hrana, evolutia larvara pana la transformarea in pupa dureaza doua luni.invazie molii

Pentru a se transforma in pupa, omida isi construieste un tub de panza deschis la ambele capete pe care il poarta cu sine pana in momentul transformarii propriu-zise.

Dupa metamorfoza eclozeaza fluturii adulti a caror mandibula vestigiala nu poate fi folosita pentru a se hrani. Omizlie au mandibula foarte bine dezvoltata si este folosita pentru ruperea diverselor textile care ulterior servesc drept hrana prin procesul de masticatie.

Speranta de viata a fluturilor este situata intre 12 si 18 zile, iar in general apar doua generatii de molii pe an, insa in verile calduroase pot aparea pana la patru generatii.

 

Moliile sunt raspandite in toata lumea si sunt intalnite in casele omenilor, in general pe fibre textile de origine animala dar si pe fibre textile ce contin cheratina, bumbac si iuta.

3. Stiati ca … Molia:stiai ca molii

  • Vrajitoarea alba (Thysania agrippina) este molia cu cea mai mare deschidere de aripi.
  • Molia atlas(Attacus atlas) este cea mai mare molie.
  • Moliile fug daca in dulap, pe rafturi sau atarnate printre haine se pun cateva pachecuriozitatetele de frunze uscate de menta?
  • La unele specii de molii urechile sunt localizate pe abdomen.
  • O specie de molie este sursa de hrana pentru indigenii Australieni.

4. Prevenire si combatere

Pentru a preveni aparitia moliilor, dulapurile de haine trebuie verificate si aerisite in mod constant si, de asemenea, pot fi folositi saculeti cu lavanda sau camfor. Mai pot fi puse in dulapurile de haine si inele din lemn de cedru deoarece mirosul specific acestui tip de lemn alunga moliile.

Hainele atacate de molii trebuie scuturate si aerisita bine iar apoi incalzite cu un feon sau cu un fier de calcat pentru eliminarea oualelor ramase.

Ca masura suplimentara, hainele atacate de molii pot fi tinute la temperaturi scazute ( congelator) timp de una sau doua zile. Fluturii rataciti, care sunt observati prin dulap, camera pot fi omorati cu pliciul de muste.

In incaperile infestate, trebuie folosite suplimentar insecticide speciale deoarece prin metodele de mai sus nu sunt eliminate toate stadiile de evolutie a moliilor.