Miriapode
Class Chilopoda
Chiar daca nu ne sperie la fel de tare ca gandacii, miriapodele ne fac pielea de gaina cand ne gandim la multitudinea lor de picioare. Sunt daunatori urat mirositori si extrem de neplacuti vizual!
1. Informatii generale despre Miriapode
Miriapodele apar pe perioada verii, gasindu-se deobicei in gradini sau la exteriorul casei. Exista situatii in care acestea patrund si in interiorul casei prin diverse crapaturi sau deschizaturi, dar deobicei in numar mic.
Miriapodele apartin clasei Chilopoda, clasa ce contine pana la 13 mii de specii in totalitate terestre.
Numele lor in seamna “100 de picioare”, nume putin inselator deoarece acestea pot aea de la 15 pana la 177 perechi de picioare.
Cel mai frecvent ele se intalnesc in padurile umede sau in zonele umede, intunecoase si retrase. Ele indeplinesc un rol important in descompunerea resturilor vegetale.
Corpul miriapodelor este de forma alungita si lungimea lui variaza de la o specie la alta de la pana la 172 mm. Ele apar in mai mult culori si modele, dar cele mai comune fiind portocalii, maronii sau roscate.
Corpul miriapodelor este divizat in doua regiuni: cap si trunchi. Pe partea dorsala a capului se afla ochii simpli, antenele, ventral orificiul si piesele bucale. Corpul este segmentat, alcatuit dintr-un numar variat de segmente, fiecare purtand cate o pereche de membre.
Membrele primului segment sunt foarte scurte cu rol de prindere si anihilare a prazii. Acestea sunt asemanatoare ghearelor si, la unele specii, au o glanda cu venin folosita la paralizarea victimelor.
2. Comportament si Dieta

Cele mai multe miriapode pot trai de la 1 an pana 6, ascunzandu-se pe timpul iernii in zonele umede si intunecate.
Pe timpul verii acestea ies la suprafata si pot fi gasite in jurul bailor, debaralaleor, subsolurilor si altor locuri in care umezeala este ridicata.
Miriapodele sunt insecte nocturne care nu calatoresc pe timpul zilei.
In cazul speciilor carnivore, ele isi detecteaza hrana cu ajutorul antenelor, iar prada este imobilizata cu ajutorul veninului. Acestea se hranesc cu insecte cu corpul moale, precum: paianjeni, viermi si alte artropode.
Miriapodele sunt animale unisexuale cu fecundatie interna. Adultii miriapozi depun ouale in pamantul umed la inceputul verii.
Ouale depuse de femela sunt bogate in nutriti. Miriapozii se nasc cu toate segmentele dezvoltate si seamana cu adultii. La unele specii ouale eclozeaza cu un numar redus de segmente si membre, iar numarul lor creste in timp.
Miriapodele sunt impartite in patru clase: Chilopoda, Diplopoda, Pauropoda si Symphyla. Aceste clase au si caracteristici diferite, cum de exemplu chilopoda sunt pradatori foarte rapizi, cele din clasa diplopoda sunt mai lente si se hranesc doar cu vegetatie in descopunere.
Miriapodele nu sunt considerate periculoase pentru om. Cu toate acestea, eista specii ce secreta substante toxice ce irita pielea omului, iar unele miriapode mai mari il pot musca.
3. Combatere si Prevenire
De cele mai multe ori, in cazul unei infestatii cu miriapode nu se pot observa pagube, dar intalnirea constanta cu aceste insecte exte extrem de neplacuta.
Durerea unei muscaturi de miriapod poate dura pana la cateva zile, iar cel muscat poate prezenta greata si transpiratii, dar si umflarea ganglionilor limfatici.
Este recomandat sa NU ATINGETI miriapodele pentru a scadea sansele de a fi muscat.
Miriapodele intra in spatiile interioare din greseala si nu traiesc mult, de aceea in majoritatea cazurilor le veti gasi moarte.
Se hranesc cu materie organica in putrefactie si, cateodata, cu plante tinere. Din acest motiv, aceste insecte se considera ca fiind daunatorii gradinii chiar daca raul facut plantelor este minor.
Un pas important in eliminarea si prevenirea miriapodelor este eliminarea surselor de hrana: alte insecte cu care se pot hrani si vegetatie afla in putrefactie; si scaderea umidiatii in spatiile intunecoase.
Pentru a scapa definitiv de miriapode este nevoie sa apelati la specialisti in dezinsectie. Pentru exterminarea unei invazii de mici proportii este suficienta folosirea insecticidelor pe spatiile afectate.
Esan
2 aprilie 2020Buna ziua as dori sa veniti la adresa mea ——————– am o invazie de miriapode de dimensiuni 25 cm ast un tel pe nr meu 0722699386 va multumesc
Administrator PestMAG.ro
5 aprilie 2020Multumim pentru mesaj! Noi suntem magazin, nu prestator! Daca doriti sa scapati pe cont propriu de problema, dati-ne un telefon sa va invatam cum!
Alina
14 aprilie 2020Buna ziua,
Am o casa cu pardoseala din lemn, care e invadata de miriapode. Cum pot face dezinsectie? Am copii mici si nu putem sa ne mutam temporar.
Administrator PestMAG.ro
14 aprilie 2020Nu trebuie sa va mutati temporar, doar cateva ore (3-4 ore). Va recomandam sa folositi Super Killer 25EC pentru pulverizarea pardoselii. Dilutia recomandata este de 1%, adica 100 ml la 10L apa pentru o suprafata necompartimentata de 100 mp. Cu drag, echipa PestMAG.ro!
Vitos Alexandra Bianca
1 mai 2020Buna seara, am si eu o problema cu miriapode de ceva timp ma confrunt cu ele doar în camera în care dorm eu si fetița mea,pe cateva din ele le am prins noaptea ,dar nu stiu cum as putea scăpa de ele de tot ,ma puteti ajuta???
Administrator PestMAG.ro
3 mai 2020Buna ziua! Va recomandam sa aplicati Super Killer 25 EC in intreaga incapere, pe marginea incaperii (plinte), la imbinarea peretilor (vertical), imbinarea peretilor cu tavanul (orizontal) si pe tamplarie (rama ferestrelor si tocul usii). Incaperea trebuie parasita 1-2 ore si aerisit 30 minute la revenire. Recomandam repetarea tratamentului de 2-3 ori la interval de 7-10 zile (nu mai devreme, nu mai tarziu). Cu drag, echipa PestMAG.ro!
Eugen
6 mai 2020Buna ziua, nu va supărați ca vin cu o intrebare am invazie de acest specimen de insecte in gradina si imi distrug ceapa verde, pe acoluri a crescut pe altele nu, si am descoperit ca mustatile sau radacina cepei verzi sau arpacic era taiata si am auzit de la alti vecini ca au aceeasi problema cauza fiind chiar acest miriapod.
Ce ma sfătuiți sa fac?
Va multumesc frumos pentru atentie !
Administrator PestMAG.ro
6 mai 2020Buna ziua! Va recomandam sa aplicati K-Obiol EC 25, acest produs fiind special conceput pentru aplicarea pe alimente. Atentie! Incercati sa aplicati intr-o perioada in care nu sunt precipitatii minim 2 zile dupa aplicare, altfel solutia nu isi va face efectul! Cu prietenie, echipa PestMAG.ro!
chiriac ciprian
13 iulie 2020stiu ca nu este rubrica ptr furnici de apartament insa vreau un dusman viu al furnicilor deoarece solutiile nu au efecte , merei si in fiecare an apar , borax cu zahar , bross etc ce sfat imi dati si de aceea ma gandeam la ceva de tipul miriapodelor ,
Rares
11 august 2020Buna seara am antampinat si eu o specie de aceasta si nu am apucat sa o omor . Cu ce ar trebui sa o omor si daca se antampla ceva daca te musca ??
Administrator PestMAG.ro
12 august 2020Buna ziua! Produsul Super Killer o sa va scape de probleme. Miriapodele nu musca omul, dar pot distruge florile si alte plante ambientale. Cu drag, echipa PestMAG.ro
Raluca
22 septembrie 2020Buna ziua,
Am înțeles, super killer, dat peste tot, părăsit apartamentul 1-2 ore. Repetat de -2-3 ori la interval de 7-10 zile.
Dar eu as vrea sa vă întreb când ar trebui sa repet tratamentul? Sau mai bine zis cănd ar trebui să îl folosesc preventiv, deoarece mie îmi intră în apartament in fiecare an cate unul.
Și aș vrea să menționez că am și pisici și câine și copil mic. Nu se spală zonele în care am dat?
Va mulțumesc pentru răspuns!
Elena Badica
20 iunie 2021Buna ziua !!! Am un lamai și am observat ca pământul din ghiveci este infestat de miriapode , as rămâne recunoscător dacă a-ți putea sa ma ajutați sa rezolv aceasta problema!! MULȚUMESC ANTICIPAT!!
Administrator PestMAG.ro
14 august 2021Buna ziua! Pentru problema dvs va recomandam sa consulati o farmacie fitosanitara si sa folositi produse pentru protectia plantelor! Produsele comercializate pe platforma noastra sunt strict pentru igiena publica, de aplicat pe suprafete! Cu drag, echipa PestMAG.ro