Miriapode

Class Chilopoda

Chiar daca nu ne sperie la fel de tare ca gandacii, miriapodele ne fac pielea de gaina cand ne gandim la multitudinea lor de picioare. Sunt daunatori urat mirositori si extrem de neplacuti vizual!

1. Informatii generale despre Miriapode

miriapode

Miriapodele apar pe perioada verii, gasindu-se deobicei in gradini sau la exteriorul casei. Exista situatii in care acestea patrund si in interiorul casei prin diverse crapaturi sau deschizaturi, dar deobicei in numar mic.

Miriapodele apartin clasei Chilopoda, clasa ce contine pana la 13 mii de specii in totalitate terestre.

Numele lor in seamna “100 de picioare”, nume putin inselator deoarece acestea pot aea de la 15 pana la 177 perechi de picioare.

Cel mai frecvent ele se intalnesc in padurile umede sau in zonele umede, intunecoase si retrase. Ele indeplinesc un rol important in descompunerea resturilor vegetale.

Corpul miriapodelor este de forma alungita si lungimea lui variaza de la o specie la alta de la  pana la 172 mm. Ele apar in mai mult culori si modele, dar cele mai comune fiind portocalii, maronii sau roscate.

Corpul miriapodelor este divizat in doua regiuni: cap si trunchi.  Pe partea dorsala a capului se afla ochii simpli, antenele, ventral orificiul si piesele bucale. Corpul este segmentat, alcatuit dintr-un numar variat de segmente, fiecare purtand cate o pereche de membre.

Membrele primului segment sunt foarte scurte cu rol de prindere si anihilare a prazii. Acestea sunt asemanatoare ghearelor si, la unele specii, au o glanda cu venin folosita la paralizarea victimelor.

2. Comportament si Dieta
miriapozi

Cele mai multe miriapode pot trai de la 1 an pana 6, ascunzandu-se pe timpul iernii in zonele umede si intunecate.

Pe timpul verii acestea ies la suprafata si pot fi gasite in jurul bailor, debaralaleor, subsolurilor si altor locuri in care umezeala este ridicata.

Miriapodele sunt insecte nocturne care nu calatoresc pe timpul zilei.

In cazul speciilor carnivore, ele isi detecteaza hrana cu ajutorul antenelor, iar prada este imobilizata cu ajutorul veninului. Acestea se hranesc cu insecte cu corpul moale, precum: paianjeni, viermi si alte artropode.

Miriapodele sunt animale unisexuale cu fecundatie interna. Adultii miriapozi depun ouale in pamantul umed la inceputul verii.

Ouale depuse de femela sunt bogate in nutriti. Miriapozii se nasc cu toate segmentele dezvoltate si seamana cu adultii. La unele specii ouale eclozeaza cu un numar redus de segmente si membre, iar numarul lor creste in timp.

Miriapodele sunt impartite in  patru clase: Chilopoda, Diplopoda, Pauropoda si Symphyla. Aceste clase au si caracteristici diferite, cum de exemplu chilopoda sunt pradatori foarte rapizi, cele din clasa diplopoda sunt mai lente si se hranesc doar cu vegetatie in descopunere.

Miriapodele nu sunt considerate periculoase pentru om. Cu toate acestea, eista specii ce secreta substante toxice ce irita pielea omului, iar unele miriapode mai mari il pot musca.

3. Combatere si Prevenire

invazie miriapode

De cele mai multe ori, in cazul unei infestatii cu miriapode nu se pot observa pagube, dar intalnirea constanta cu aceste insecte exte extrem de neplacuta.

Durerea unei muscaturi de miriapod poate dura pana la cateva zile, iar cel muscat poate prezenta greata si transpiratii, dar si umflarea ganglionilor limfatici.

Este recomandat sa NU ATINGETI miriapodele pentru a scadea sansele de a fi muscat.

Miriapodele intra in spatiile interioare din greseala si nu traiesc mult, de aceea in majoritatea cazurilor le veti gasi moarte.

Se hranesc cu materie organica in putrefactie si, cateodata, cu plante tinere. Din acest motiv, aceste insecte se considera ca fiind daunatorii gradinii chiar daca raul facut plantelor este minor.

Un pas important in eliminarea si prevenirea miriapodelor este eliminarea surselor de hrana: alte insecte cu care se pot hrani si vegetatie afla in putrefactie; si scaderea umidiatii in spatiile intunecoase.

Pentru a scapa definitiv de miriapode este nevoie sa apelati la specialisti in dezinsectie. Pentru exterminarea unei invazii de mici proportii este suficienta folosirea insecticidelor pe spatiile afectate.