Masuri de protectie I
Ne dorim ca prin acest articol sa punem accent pe un aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont obligatoriu atunci cand efectuati un tratament de dezinsectie sau deratizare pe cont propriu si anume SIGURANTA si MASURI DE PROTECTIE.
In aceasta serie va vom expune masurile de siguranta pe care trebuie sa le respectati pentru a realiza o interventie sigura atat pentru dvs., cat si pentru mediul inconjurator!
Masuri de protectie – introducere
Fiecare produs insecticid si echipament de dezinsectie este insotit de o fisa tehnica sau o fisa de securitate, emisa de producator, in care sunt cuprinse indicatiile cu privire la ce masuri de protectie trebuie sa respectati si restrictiile la aplicare. Noi includem aceste documente la fiecare produs de pe site, la rubrica Documentatie.
Procedurile pe care trebuie sa le urmati in caz de accident (ingerare, contact cu pielea sau cu ochiii, etc.) sau incendiu (unele produse sunt inflamabile) sunt obligatorii si se regasesc in fisa de securitate a produsului. Aceste proceduri sunt specifice si aplicabile fiecarui produs in parte.
De asemenea, tot in fisa de securitate (sau pe eticheta produsului) veti gasi informatii cu privire la depozitarea acestuia in siguranta.
!!! Cititi cu atentie si urmati INTOTDEAUNA cu prioritate indicatiile producatorului !!!
Recomandarile expuse in articolele din aceasta serie se bazeaza pe experienta proprie a echipei noastre de specialisti in activitatile de dezinsectie si deratizare.
Aceste recomandari trebuie intotdeauna corelate cu informatiile oferite de producator, NU puse in practica separat!
Daca masurile de siguranta si restrictiile sunt respectate, atunci efectuarea unui tratament de dezinsectie sau deratizare pe cont propriu este la fel de sigura precum utilizarea unei masini de tuns iarba sau a aragazului.
Pentru efectuarea tratamentelor de dezinsectie sau deratizare pe cont propriu recomandam folosirea unui echipament de protectie standard format din:
• ochelari de protectie (cand pulverizati);
• manusi de protectie;
• masca de protectie din panza;
• imbracaminte de protectie (vezi oferta completa de combinezoane aici);
Daca sunteti un utilizator ocazional va recomandam folosirea echipamentelor de unica folosinta.
Optional, in functie de tipul tratamentului, va recomandam si:
• masca cu filtru de particule pentru protectie respiratorie;
• casti pentru protectie auditiva (in cazul in care se folosesc echipamente care genereaza zgomot puternic);
IMPORTANT: Consultand fisa de securitate a produsului pe care doriti sa il folositi puteti afla ce echipament de protectie va este necesar! Cititi cu atentie si respectati cu intaietate restrictiile specificate de producator!
Ce trebuie sa aveti in vedere cand achizitionati insecticide sau raticide:
Produsul sa fie avizat de Ministerul Sanatatii pentru utilizare si plasare pe piata. Toate produsele biocide avizate de Ministerul Sanatatii pot fi verificate si prin consultarea “Registrului National de Produse Biocide” (cu mentiunea ca acesta nu este actualizat foarte frecvent fapt pentru care cea mai sigura metoda de verificare este sa solicitati documentul de avizare).
Produsul sa fie avizat si pentru utilizarea de catre personal necalificat (populatie/utilizator casnic/neprofesional). Pe eticheta acestuia (sau in fisa tehnica) trebuie sa fie specificata categoria de utilizatori vizati. Acestia pot fi “profesionali” si “neprofesionali” (alti termeni pe care ii puteti intalni pentru “neprofesionali” sunt utilizatori casnici, populatie, etc.).
La efectuarea tratamentelor de dezinsectie sau deratizare pe cont propriu nu aveti voie sa utilizati produsele avizate doar pentru “profesionali”. Produsele din aceasta categorie se folosesc numai de catre personal calificat (instruit in urma unor cursuri de profil) in activitatea de dezinsectie si deratizare!
Produsul sa fie in termenul de valabilitate inscriptionat pe flacon de catre producator.