Mic ghid de identificare al daunatorilor si nivelului de infestare
Despre dezinsectie am vorbit pe larg in alte doua articole de pe blogul nostru. Astazi, vom enumera pe scurt cateva dintre princiiple dezinsectiei si cele mai importante informatii. Dupa aceea, va vom spune cateva cuvinte despre cele mai intalnite insecte daunatoare din Romania, despre cum sa-i identificati si ce fel de masuri ar trebui sa luati.
Dezinsectia este actiunea de a preveni sau a combate insecte daunatoare pentru om. Aceasta poate sa inlocuiasca sau sa completeze masurile de dezinfectie in munca de prevenire sau combatere sa bolilor transmise de insecte. sa contribuie la pastrarea igienei si contribuie la imbunatatirea activitatii agricole.
Dezinsectia se imparte in doua mari categorii: dezinsectia de prevenire si dezinsectia de combatere. Cea de prevenire indeparteaza posibilitatea inmultirii si invadarii insectelor daunatoare, iar cealalalta distruge focarele insectelor deja instalate in locuinta sau gradina dumneavoastra.
Pe teritoriul tarii noastre, locuitorii mediului urban se vor intalni cel mai des cu: tantarii, capusele, puricii, plosnitele de pat si gandacii de bucatarie sau canalizare.
Mic ghid pentru insecte daunatoare
Gandacii de bucatarie pot aparea in orice anotimp, indiferent de vremea de afara. Acestia sunt purtatori de microbi, iar prezenta lor poate semnifica lipsa curateniei. Cu toate acestea, ei pot sa apara chiar si atunci cand curatenia nu lipseste, dar in apropierea locuintei exista un focar. Odata instalati, incep sa se inmulteasca si devin din ce in ce mai greu de exterminat. Cei mai cunoscuti si cei mai raspandati gandaci de bucatarie sunt: gandacul rosu, gandacul negru si gandacul american.
Plosnita de pat traieste in crapaturile din mobilier, in tapet, in canapele, fotolii si in saltele paturilor. Aceasta creeaza foarte mult disconfort, deoarece dejaga un mirost neplacut, iar intepaturile ei produc iritatii.
Tantarii sunt insecte adaptabile, foarte raspandite la noi in tara. Ei sunt transmitatori de boli precum malaria, febra galbena, encefalite etc. Daca gasesc un mediu propice, ei se dezvolta foarte repede si devin foarte suparatori pentru intreaga familie.
Capusele apar doar intr-o generatie pe an, dar sunt foarte rezistente.
Patrunderea sub piele a secretiei salivare a capuselor provoaca o iritatie locala insotita de un prurit foarte suparator. Prin intepatura lor pot transmite numerosi agenti patogeni responsabili de transmiterea anumitor boli precum: febra butonoasa, tifosul endemic sau encefalitele virotice.
Puricii reprezinta o problema pentru oricine are animale de companie. Pe langa disconfortul evident,
acestia se pot infecta cu bacili care se pot transmite de la animal la om prin inteparea omului de catre puricii infestati.
Daca vreti sa descoperiti pe larg ce probleme produc acesti daunatori, nu ezitati sa aruncati un ochi pe Enciclopedia noastra. Acolo veti gasi suficiente informatii pentru a sti cum sa preveniti sau sa combateti aparitia lor.