Informatii despre melci

Cum dupa ploaie apare curcubeul, asa apar si gloate de melci. Iar in cazul in care va place sa-i observati pe strada, in gradina nu mai sunt chiar asa o placere.

Melcii sunt reprezentantii molustelor si reprezinta un intreg grup de specii (peste 43.000). Chiar daca melcii din mediul urban sunt terestrii, traind doar pe uscat, exista melci care traiesc in ape dulci, dar si care traiesc ca amfibieni. Cu toate astea, toate speciile de melci prefera spatiile umede si intunecate.

Limacsii sunt de asemenea tot melci, dar astazi vom discuta despre cei care isi poarta casa in spate.

Durata vietii unul melc variaza de la 5 la 10 ani. In timpul iernii, acestia hiberneaza in mici gropi din pamant.

Cele mai importante organe ale melcilor sunt cele doua perechi de tentacule. In varful celor lungi se afla ochii, iar cele scurte au rol de pipait si mirosit.

Tot in partea din fata a capului se afla un fel de prelungire, este asemanatoare limbilor, pe care exista siruri de dinti aproape invizibili.

melc

Hrana si Daunator

Melcii sunt raspanditi aproape in toata lumea, iar deobicei ii gasim pe diverse plante.

Acestia se hranesc cu plante, putand sa le manance frunzele pana cand plantele ofilesc. Mai mult decat atat, acestia transporta virusi, ciuperci si bacterii care pot imbolnavi plantele.

Spatiile care ii atrag sunt cele mici, in care umiditatea este crescuta, acesta fiind motivul pentru care ies dupa ploaie.

In cazul in care va intra in casa, plantele din ghivece vor fi cu siguranta afectata, iar darelele de mucus pe care le asa in urma lor nu sunt cel mai placut cadou.

Ciclu de viata si Reproduceremelci

Deobicei, melcii ies la suprafata noaptea. Cu toate acestea, daca este suficienta umiditate in aer vor aparea si in timpul zilei. Acestia se apara de deshidratatre prin secretarea mucusului in exces.

Perioada imperecherii incepe cu a doua jumatate a verii si tine pana in toamna. De asemenea, acestia sunt hermafroditi si trebuie sa se imperecheze cu melci din aceeasi specie inainte de depunerea oualelor.

Melcii depune oua o data sau de doua ori pe an, depunand in jur 80 de oua mici, in gorpi pe care le acopera cu pamant.

Melcisiorii apar dupa 3-4 saptamani, dar devin adulti in aproximativ 2 ani.

Melci – Prevenire si Combatere

combatere mecliMelcii au pradatori naturali care ii pot extermina cu usurinta, precum: aricii, licuricii, serpii de casa, pasarile etc.

Pamantul din gradina trebuie afanat inainte de perioada ploilor si frigului pana la o adancime de 20 cm.

Plantele se pot ingradi cu barierele naturale (rumegus, paie tocate) pentru a tine melcii la distante sau se pot folosi repelenti.

Pentru a scapa de o invazie a melcilor se pot folosi ghivece rasturnate cu argila si bucati de lemn putrezit asezate in locuri strategice pentru a le oferi melcilor drept adapost superficial. Apoi, in timpul zilei, pot fi indepartati.

Pe cale chimica, acestia pot fi indepartati cu otrava pentru melci (special conceputa pentru a-i combate doar pe ei si care se degradeaza rapid in natura).  Aceste preparate trebuie aplicate luand toate masurile de precautie!