Substanta activa – Imidacloprid

imidaclopridSubstanta Imidacloprid este un insecticid formulat astfel incat sa mimeze nicotina. Nicotina se gaseste in multe plante, precum tutunul, si este toxica pentru insecte. Din acest motiv, se foloseste Imidaclopridul pentru a controla si elimina insectele sugatoare de sange, termitele, anumite insecte de sol.

Aceasta substanta activa se foloseste in produse insecticide inca din anul 1994.

Ce produse contin Imidacloprid?

Produsele ce contin Imidacloprid se gasesc sub foarte multe forme, precum lichide, granule, prafuri si solutii ce trebuie emulsionate in apa. Acestea pot fi folosite pentru agricultura, uz domestic sau pentru produsele contra puricilor.

Aceasta substanta activa se foloseste in produse insecticide inca din anul 1994, existand peste 400 de produse.

Este foarte important ca de fiecare data sa se respecte instructiunile (in totalitate!) pentru a evita expunerea si otravirea. In cazul otravirii, asigurati-va ca urmariti instructiunile de prim ajutor de pe eticheta produsului cu foarte mare atentie! Nu ezitati sa contactati medicul!

Cum functioneaza?substante active

Substanta Imidacloprid perturba capacitatea nervilor de a transmite un semnal normal, iar sistemul nervos nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Imidaclopridul este mult mai toxic pentru insecte si alte nevertebrate decat este pentru mamifere si pasari, deoarece se leaga mai bine la receptorii celulelor nervoase ale insectelor.

Imidacloprid este un insecticid sistemic, ceea ce inseamna ca plantele il absorb din sol, raspandindu-l in toata tulpina, in plante, fructe si flori. Insectele care mesteca sau sug substante nutritive din plante se vor “infrupta” si din insecticid, daunandu-le sistemului nervos si sfarsind prin a muri.

Aceasta substanta nu este foarte toxica pentru pasari si este si mai putin toxica pentru pesti. Cu toate acestea, este foarte toxic pentru albine si alte insecte benefice.

Imidaclopridul poate rezista luni sau ani in sol. Reziduurile isi fortifica legatura cu solul in timp. Cu toate acestea, lumina soarelui si apa dezintegreaza rapid aceasta substanta (PH-ul si temperatura apei influenteaza viteza procesului de dezintegrare).

Expunerea la Imidacloprid

toxicitate imidacloprid

Expunerea se poate face prin 4 modalitati: chimicalele pot intra prin piele si ochi, pot fi inhalate sau digerate. Acest lucru se poate intampla daca dupa utilizarea insecticidului mainile nu sunt spalate. De asemenea, expunerea se poate intampla in timpul aplicarii produsului in curte, pe un animal sau in orice alta locatie prin atingerea sau inhalarea substantei.

Deoarece Imidacloprid este un insecticid sistemic, ai putea fi expus la aceasta substanta daca ai mancat fructe, frunze sau radacini ale plantelor tratate.

Simptome

Au fost raportate iritatii ale pielii sau ale ochilor, ameteala, confuzie sau greata. Proprietarii de animale de companie au observat iritarea pielii animalelor dupa aplicare produselor impotriva puricilor.

Animalele expuse la Imidacloprid pot vomita, saliva excesiv, ameti sau obosi foarte rapid daca au inghitit substante ce contin Imidacloprid.

Odata ajunsa in organism, aceasta substanta trece prin fluxul sanguin ajungand in tot corpul. Aceasta este dezintegrata de ficat si apoi eliminata din organism prin fecale si urina. Sobolanii hraniti cu Imidacloprid au eliminat 9-% din din doza in 24 de ore.

Imidaclopridul nu este clasificat ca o potentiala cauza a cancerului, iar U.S EPA a decis ca nu exista nicio dovada ca ar cauza cancer.