Graur – prieten sau dusman?

1. Informatii graur

pui graur

Pasarea graur trezeste sentimente conflictuale in inima oricarui cultivator. Atat puii de grauri, cat si adultii pot produce pagube considerabile livezilor, gradinilor si culturilor. Cativa pui de graur pot lasa un pom fara nicio fructa. Cu toate acestea, ei se hranesc cu daunatorii gradinilor, putand scapa o plantatie de foarte multe insecte daunatoare.

Pasarea graur este una calatoare, aceasta isi petrece o mare parte din timp pe teritoriul tarii noastra, stationand de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei. Totalul perechilor la nivel european, depasea 50 de milioane in 2002.

Aceasta pasare este foarte usor adaptabila, dar prefera zonele de campie, indiferent daca sunt cultivate sau nu. De asemenea, padurile si zonele periurbane pot reprezenta un mediu propice pentru dezvoltarea lor. Graurii patrund fara jena si in localitati pentru a cauta hrana si adapost.

Desi, initial, graurele se hranea doar cu insecte si fructe, dieta lui s-a diversificat atat de mult incat acum este considerata o pasare omnivora. Coprul acestuia este de dimensiuni mici, in jur de 20 cm, si are o greutate de aproximativ 100g. Coada este scurta, ciocul este lung negru sau galben si ascutit, iar picioarele au o culoare rozalie.

2. Reproducere

Masculul isi cucereste femela prin “dansuri” si cantece pe care i le adreseaza. Cantecele reprezinta suite de fluieraturi alternate cu triluri scurte, iar “dansul” este cocotarea pe o creanga mai intalta in timp  ce tremura si isi etaleaza aripile prin departarea fata de corp. Cantecul graurelui este un fenomen foarte interesant, deoarece acestia sunt experti in reproducerea sunetelor auzite in mediul inconjurator, putand imita pana si sunetul unei locomotive.oua grauri

Cuiburile sunt construite de masculi, in crapaturi din ziduri, scorburi sau alte locuri ferite din crengute si pamant. Femelele vor depune intre 4 si 6 oua de culoare bleu, iar ambii parteneri se vor ocupa de clocir.

Eclozarea are loc dupa un interval de doua saptamani. Puii sunt golasi si orbi in primele zile, fiind dependenti de parintii lor pana la parasirea cuibului. Timp de aproximativ 20 de zile, parintii isi vor hrani puii pregatindu-i pentru a-si lua zborul.

Numarul de generatii pe an depinde de cantitatea de hrana pe care acestia o au la dispozitie. Intr-un singur an, grarurii pot avea 2-3 generatii de pui. In emisfera nordica, perioada de reproducere incepe in mai si se intinde pana in iulie, iar in cea sudica, incepe in septembrie, terminandu-se in decembrie.

Speranta de viata a unui graure depaseste 15 ani, ajung in salbaticie pana la 21 de ani. In genere, acestea sunt pasari solitare, marile stoluri formandu-se la sfarsitul verii.

3. Prevenire si combateregraur

In anumite orase, unde graurii reprezinta un pericol si aduc pagube materiale considerabile, se efectueaza adevarate interventii pentru a scapa de aceste pasari lacome.

Pentru a combate graurii este nevoie de masuri speciale, deobicei numeroase si pe o perioada extinsa de timp. Agriculturile trebuie protejate inainte de a fi afectate de aceste pasari, chiar dinainte ca culturile sa fie coapte.

In continuare, va vom prezenta cateva dintre cele mai eficiente metode pentru prevenirea si combaterea graurilor.

Aparate cu ultrasunete

Acestea pot fi echipamente ce genereaza sunete puternice ca intensitate sau echipamente ce emit sunete de primejdie, de atac al altor pasari de prada sau sunete stresante pentru grauri. Acest gen de aparate acopera o arie destul de extinsa, iar pasarile se pot proteja doar indepartandu-se considerabil de surs de pericol.

Masuri vizuale

Acestea, chiar daca sunt numeroase, sunt eficiente doar combinate cu alte masuri de combatere. Se pot folosi clasicele sperietori de ciori, zmeie ce reproduc pradatori naturali ai graurilor sau benzi pentru speriat pasari.

Plase de protectie

Aceasta este una dintre cele mai costisitoare metode pentru a scapa de un graur, sau de un intreg stol. Pe langa costurile plaselor pentru intreaga suprafata, trebuie luate in calcul si cheltuielile pentru montarea si demontarea lor.