Cum se foloseste gelul insecticid?

 In acest articol vom aborda metoda dezinsectiei cu gel insecticid. In cazul in care inca nu sunteti familiarizat cu acest tip de produs va invitam sa parcurgeti articolul “Ce sunt gelurile insecticide”.

 Combaterea daunatorilor prin aplicare de gel insecticid reprezinta una dintre cele mai usoare si curate metode de interventie impotriva gandacilor si furnicilor, putand fi realizata atat de utilizatorii casnici, cat si de utilizatorii profesionali.

 Pentru ca gelul insecticid vine ambalat in seringi si este deja pregatit pentru folosire, utilizatorului nu ii ramane decat sa aplice “boabe de gel”, de marimea aproximativa a unui bob de mazare.

gel insecticid seringa

1. Unde se aplica gelul insecticid?

 Gelul insecticid se aplica in zonele in care a fost observata activitatea unuia din tipurile de daunatori amintite mai sus.

 In general aceste insecte au tendinta de a invada zone in care gasesc surse de hrana (bucatarie si spatii de depozitare alimente), insa in unele cazuri sau infestari masive migreaza si catre zone aflate in proximitatea bucatariilor.

 Astfel, in functie de tipul de spatiu si de tipul daunatorului vizat, va indicam cateva puncte cheie in care trebuie aplicat gelul insecticid:unde se aplica gel insecticid

Gandacul de bucatarie

 In bucatarie:  balamalele dulapurilor, crapaturile din tocul usilor, masca chiuvetei (pe racorduri si tevi de apa rece), sub dulapurile inferioare, la imbinarile elementelor de mobilier, la plinte, in spatele frigiderului, in spatele aragazului, in crapaturile din faianta, sub aparatele electrocasnice (espressor, cuptor cu microunde, etc.), in zonele in care se acumuleaza grasime.

 In camara: la plinte si de regula la imbinarea dintre polite si cadrul rafturilor.

 In alte zone decat cele prezentate mai sus aplicati gelul in locurile stramte in care gandacii prefera sa se ascunda (plinte, prize, imbinarile elementelor de mobilier).

Gandacul de canalizare

 In bucatarie: cu precadere in dulapurile inferioare, la imbinarile tevilor si racordurilor cu gurile de comunicare cu exteriorul, in gurile de vizitare.

In baie: in zonele in care exista cai de comunicare cu spatiul exterior (de ex. imbinarea racordului vasului de toaleta cu gura de scurgere).gel insecticide

Furnici

 In general furnicile urmeaza un traseu liniar de la musuroi si pana la sursa de hrana.

 In acest caz boabele de gel insecticid se aplica din loc in loc de a lungul liniei de tranzit a acestora.

 

2. Cum se aplica gelul insecticid?

 Desi este unul dintre produsele insecticide cu cel mai scazut grad de toxicitate, trebuie totusi sa avem in vedere cateva aspecte atunci cand il utilizam.

 In primul rand NU aplicati gelul insecticid in zonele in care exista riscul de a se sterge atunci cand se efectueaza o curatenie (de ex. aplicarea directa pe pardoseala). Gelul insecticid actioneaza ca o momeala care atrage gandacii la consum de aceea este necesar ca boabele aplicate sa ramana pe suport cat mai mult timp posibil.unde se aplica gel insecticid

 De asemenea, NU aplicati gelul insecticid in zone in care exista riscul de a intra in contact cu vietuitoarele non-vizate sau cu oamenii (de ex. aplicarea directa pe blatul de bucatarie, pe sau in apropierea manerelor sau a clantelor si in general pe suprafete expuse contactului cu omul sau animalele).

 Atunci cand utilizati gelul insecticid evitati aplicarea directa pe sau in imediata apropiere a sureselor de caldura (tevile de apa calda pe timpul iernii, ochiuri de aragaz, etc.) sau locurile cu umiditate ridicata (zona de spalare a vaselor).

3. Cat gel insecticid se foloseste (dozaj) ?

 Cantitatea de gel insecticid care se foloseste trebuie sa fie intotdeauna inscrisa pe ambalajul tubului de gel si reprezinta recomandarea producatorului. 

     In general acesta se aplica sub forma de “boabe de gel”, care trebuie sa fie de marimea aproximativa a unui bob de mazare.

 Ca o incheiere, trebuie sa tinem cont de faptul ca in cazul unei infestari masive cu gandaci se recomanda utilizarea gelului insecticid ca si tratament complementar.

     Mai simplu spus, daca problema gandacilor este grava (un numar mare de exemplare) in prima faza se recomanda o interventie de tip rezidual (pulverizare) cu un insecticid solutie, de preferat efectuata de o firma autorizata DDD, urmand ca la un interval de 10-14 zile, in cazul unui rezultat pozitiv (adica se observa exemplare moarte si diminuarea numarului de gandaci) sa se efectueze un nou tratament doar cu gel insecticid.

     In caz contrar, daca primul tratament rezidual nu a obtinut rezultatele scontate (de retinut faptul ca o infestare masiva cu gandaci nu poate fi combatuta cu un singur tratament de dezinsectie) se va interveni tot prin metoda reziduala si cu un tratament complementar cu gel insecticid.