Gargarita

Gargarita este de fapt un gandac, aceasta face parte din cea mai raspandita familie a gandacilor: Curcolionidae. Multa lume tinde sa le asocieze cu buburuzele, dar acestea sunt complet diferite. Buburuzele fac parte din insectele folositoare gradinii, pe cand gargaritele sunt un daunator de temut pentru gradina.

1. Informatii generale

gargarita

Exista numeroase specii de gargarite, fiecare hranindu-se cu alte plante.

Majoritatea sunt insecte subitiri sau de forma ovala, masurand de la 3 mm pana la 10 mm. Deobicei, ele sunt inchise la culoare (de la maroniu la negru).

Cea mai distinctiva caracteristica a lor este forma capului lor: au capul alungit, care formeaza un bot, avand gura la capatul botului; exista specii de gargarite care au botul la fel de lung ca si corpul.

2. Ce mananca gargaritele?

Atat in stadiul larvar, cat si ca adulti acestea se hranesc cu plante. Majoritatea sunt daunatori ai culturilor.

Pentru o perioada destul de lunga, una dintre cele mai distructive specii de gargarite a fost cea a bumbacului.

De cele mai multe ori, le putem intalni in campuri, gradini si livezi, dar si in silozurile de cereale. Daunele produse de ele pot fi foarte costisitoare daca nu sunt eliminate la timp.

De asemenea, gargaritele pot deveni si daunatori strcuturali deoarece acestea pot invada casele, iar cand o fac au o armata foarte numeroasa. Exista doua perioada in care aceste invazii sunt posibile: toamna si vara cand vremea incepe sa se incalzeaza. Deobicei, ele se ascund in timpul iernii si ies primavara.

3. Ciclu de viata

Ciclul de viata al gargaritelo depinde in mare masura de specie. Majoritatea speciilor isi depun ouale pe sol, primvara.

Dupa eclozare, larvele ies din ou si intra in pamant, hranindu-se cu radacini. Ele sunt foarte periculoase pentru gradini deoarece sunt greu de observat (traiesc in subteran), iar majoritatea plantelor din care se hranesc se usuca.

Multe dintre larve petrec iarna in sol si apar ca adulti in primvara anului urmator. Cu toate acestea, exista specii in care adultii ies la suprafata in timpul verii sau toamna (acestea sunt speciile care deobicei invadeaza casele).

4. Specii de gargarite

Pana acum am tot spus ca exista numeroase specii de gargarite. Asadar, in continuare vom enumera cateva.

1) Gargarita frunzelor de porumb – Tanymecus dilaticollis

gargarita porumblarva gargarita porumb

Aceasta este raspandita in zona de cultura a porumbului din Europa si vestul continentului asiatic. In Romania, o intalnim cel mai des in zonele de stepa si silvostepa.

Corpul ei are o lungime de 6-8 mm, iar culoarea ei este brun-cenusie.

Adultul este de forma oval rotunjit, caracterizat prin prezenta unui cioc mai lung decat corpul. Ouale sunt cilindrice, avand pana la 1 mm lungime. Larvele sunt apode, de culoare alb stralucitoare si prezinta pubescenta galbuie.

Gargarita frunzelor de porumb este considerata cel mai important daunator al porumbului, cu toate ca acestea produce pagube costisitoare si altor plante: floarea-soarelui, sfecla de zahar, grau, orz, lucerna.

2) Gargarita mazarii – Bruchus pisorum

gargarita mazare larva gargarita

Acesta specie este raspandita pe toate continentele.

Adultul are corpul alungit de forma ovala, de culoare neagra. Oul este de culoare alb-galbuie, lung de 1.5 mm si lat de 0.6 mm. Larva este oligopoda, avand capul castaniu si corpul de culoare galben-roscat.

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in magazii, in boabe infestate si in crapaturi.

Adultii se hranesc cu polenul florilor, iar larvele rod in interiorul boabelor, consumand pana la 40-50% din masa acestora.

3) Gargarita fasolei – Acanthoscelides obsoletus

gargarita fasole

Sepcia este raspandita pe toate continentele, iar la noi se gaseste in special in jurul marilo orase. Atacul in cap este limitat, producand pagube la fasolea depozitata.

Adultul are corpul oval alungit, de culoare cenusiu-roscat, iar capul este negru. Oul este de culoare alba, iar larva este oligopoda avand aceeasi culoare.

Poate dezolta intre 2 si 4 generatii pe an, dintr ecare una singura in camp, iar celelalte in depozite.

Ierneaza doar in depozite ca adulti, iar producatoarele de daune sunt larvele care rod boabele de fasole.

4) Gargarita albastra a verzei – Baris chlorizans

Aceasta specie este raspandita in toata Europa, iar in Romania se gaseste cu preponderenta in Transilvania.

Adultul are corpul alungit, de 3.5-6 mm lungime, de culoare albastru-verzui, cu luciu metalic pe partea dorsala. Oul este oval, de culoare alba, iar larva are corpul curbat, de 5-6 mm lungime, de culoare alba si cu capul brun.

Exista o singura generatie pe an, care ierneaza ca adult la 5-10 cm in sol sub resturile vegetale dupa recoltare.

Deobicei, ataca cruciferele (varza, conopida, gulii, ridichii etc.). Adultii rod frunzele, iar larvele tulpinile si petiolul.

5) Gargarita morcovului – Liparus coronatus

gargarita morcovuluiAdultul are corpul de culoare neagra cu elitrele maronii-deschis, prevazute cu puncte fine. Lungimea corpului este de 12-15 mm. Larva de tip apoda cu corpul curbat, de culoare alba, iar capul este bine dezvoltat si de culoare neagra.

Dezvolta o generatie pe an, iernand in stadiul de larva matura in sol la 15-20 cm in pamant.

Adultii ataca atat radacinile, cat si frunzele, iar larvele aparute patrund in radacinile de morcov.

6) Gargarita cepei – Ceuthorhynchus suturalis

Specie raspandita in Oltenia si Muntenia.

Adultul are corpul negru-cenusiu, de 2-3 mm lungime. Oul este oval, translucid. Larva are culoare galbena, cu capul brun-roscat, avand lungime de 6-7 mm. Pupa este galbena de 2.5-3.5 mm lungime.

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in resturile vegetale ramase pe teren, sub bulgarii de pamant sau in sol.

Primavara, la sfarsitul lunii martie, apar adultii care se hranesc cu parenchimul frunzelor de ceapa. Larvele eclozate patrund in interiorul frunzelor de ceapa, hranindu-se cu tesuturile tinere.

7) Gargarita fructelor – Rhynchites bacchusgargarita fructelor

Apar deobicei in livezile de mar, cais si prun.

Adultul are o culoare veruzie cu luciu aramiu sau purpuriu, acoperit cu perisori de culoare maro. Larva este si ea acoperita cu peri ari, de culoare alb-galbuie.

Generatiile apar cel mult o data pe an, dar deobicei o data la 2, iernand ca adult sub scoarta pomilor sau in stratul superficial al solului. cand este vorba de o generatie aparuta la 2 ani distanta, primul an ierneaza ca larve in sol, iar in cel de-al doila ca adulti.

Adultii hibernati de hranesc cu muguri, frunze si fructe abia formate. Larvele de dezvolta in fructe, hranindu-se cu semintele crude.

5. Eliminarea gargaritelor

In cazul in care acestea va invadeaza casa, va recomandam sa apelati la specialisti in dezinsectie, doarece apar in numar de cateva sute.

Masurile preventive se fac prin mentinerea spatiilor de depozitare in perfecta stare de curatenie, urmata de dezinfectia depozitului si folosirea de momeli.

Sunt necesare verificari periodice si trebuie actionat la cel mai mic semn al unei invazii. Deobicei, se folosesc insecticide de contact, ce nu dauneaza plantelor pentru o combatere directa.