Gandacul Roscat al fainii
1.Informatii despre Gandacul Roscat
Acest tip de gandac, Gandacul Roscat, a aparut pentru prima data in India, apoi in Sud-Estul Asiei si, ultierior, pe tot globul, indiferent mediu sau clima. Acesta a fost transportat cu ajutorul importurilor de alimente, clandestin normal.
Daca vreti sa faceti cunostinta cu acest tip de gandacel cautati cu atentie in cereale, paste, seminte si legume. El este un daunator tipic de provizii. Atat gandacii cat si larvele lor se hranesc cu alimente. Pentru a patrunde in interiorul semintelor si fructelor ei sunt nevoiti sa apeleze la daunatori mai puternici. Asadar, daca aveti probleme cu gandacul roscat cu siguranta mai aveti si un alt tip de daunator in camara.
Produsele infestate de gandacul roscat nu pot fi folosite! Excrementele acestora si resturile lasate de acestia cand naparlesc sunt pline de microbi.
2. Aspect si Comportament
Gandacul roscat este o insecta de dimensiuni mici, nedepasind 4 mm. Cum ii spune si numele, culoarea corpului variaza de la maro la rosu inchis. Corpul larvelor este mai mare ca cel al adultilor, iar culoarea lor este maroniu-galbuie.
Femele depun ouale direct pe hrana pentru a ajuta larvele sa se hraneasca mai usor. Pe parcursul vietii, o singura femela poate depune pana la 1000 de oua.
Larvele ierneaza acolo unde au fost depuse ouale, iar la inceputul primaverii isi construiesc un cocon si se transforma in pupa. Pana la inceputul verii apar noi generatii de adulti.
Conditiile optime de dezvoltare a gandacului roscat sunt temperatura de 30 grade Celsius si umiditatea aerului intr 80% si 95%.
Gandacul roscat are 1-2 generatii, iar in spatii incalzite pana la 4 generatii pe an.
3. Prevenire si Combatere
Depozitele, camarile si dulapurile cu alimente trebuie verificate in mod regulat pentru a fi siguri ca alimentele nu sunt contaminate.
Alimentele trebuie pastrate in locuri friguroase, unde umiditatea este scazuta si trebuie tinute in vase foarte bine inchise.
In cazul in care aveti probleme cu o invazie a gandacului roscat trebuie sa aruncati toate alimentele contaminate, iar cele care par necontaminate trebuie congelate timp de o saptamana. Camarile si dulapurile trebuie curatate si dezinfectate!
Se poate incerca combaterea directa a invaziei cu insecticide de contact. In cazul in care situatia scapa de sub control, nu ezitati sa apelati la profesionisti.