Gandacul puturos sau Plosnita de cereale

Plosnita de cereale este un gandac de culoare verde sau maronie, care in majoritatea caselor este cunoscut ca “gandacul puturos.”.

Dupa ce te intalnesti de cateva ori cu el si in incercarea de a scapa de ei strivesti unul, inveti foarte repede de ce acestia se numesc si gandaci puturosi.

Prima aparitie si-o fac la inceputul primaverii, cand ii putem observa zburand pe langa ferestre. Cu toate acestea, momentul in care devin un pericol pentru casa noastra este pe perioada toamnei cand acestia cauta caldura. In acestea, perioada ii putem intalni la tot pasul daca lasam geamurile deschise.

In cazul in care gasesc un loc destul de primitor (gauri, poduri, spatii inchise sau izolate) raman ascunsi pe perioada iernii si incep sa se miste la inceputul primaverii.

Cum arata gandacul puturos?

Forma acestor gandaci este asemanatoare unui scut, iar culorile lor variaza de la verde deschis pana la un maro atat de inchis incat par negri. Antenele lor sunt drepte, iar picioarele sunt in numar de 6.

gandacul puturos

 

Corpul lor este la fel de mare in lungime, cat si in latime si variaza de la 12 la 17 mm.

Exista o singura generatie pe an, iernand ca insecta adulta si depunand ouale la inceputul primaverii.

Larvele apar la aproximativ o saptamana dupa depunerea oualelor, iar acestea devin adulte dupa o luna.

Pe perioada acestei luni, larvele naparlesc 4-5 ori si se hranesc cu un apetit greu de stapanit. Larvele ajung la maturitate la sfarsitul lunii iulie.

Cum se comporta gandacul puturos?

Chiar daca este o insecta specifica culturilor agricole de cereale, aceasta migreaza cand gandac imputitnu gaseste hrana spre zonele urbane. Tocmai din acest motiv, ele se inmultesc excesiv in lunile de toamna.

Chiar daca este un daunator inofensiv pentru om, mirosul puternic neplacut pe care il emana cand este strivita ii provoaca omului o stare de repulsie.

Cat timp traiesc in culturile agricole, gandacii puturosi sunt un adevarat daunator. Frunzele plantelor atacate se usuca, iar graul devine steril. Boabele atacate sunt zbarcite, deformate si poarta urmele intepaturilor sub forma de puncte negre, inconjurate de o zona decolorata. Din aceste motive, calitatea productiei este puternic diminuata.

In cazul in care acestia isi fac veacul intr-o gradina sau intr-o livada, vor ataca porumbul, rosiile, murele, fasolea, ardeii etc.

Acestia se hranesc cu frunzele plantelor si si miezul fructelor prin strapungerea cojii.

Combatere

Gandacii puturosi sunt foarte usor de observat din momentul in care au intrat in casa, dar plosnita de cerealecand vine vorba de o gradina este mult mai greu. Gradinile si plantatiile trebuie verificate, curatate si protejate in permanenta pentru a asigura calitatea productiei.

Propietarii caselor pot descuraja gandacii puturosi prin sigilirarea crapaturilor, gaurilor si intrarilor din case. Pentru a fi sigur ca nu vor intra cat timp aeristi este bine sa se foloseasca plase de tantari la usi si ferestre.

Odata patrunsi in interiorul casei acestia sunt foarte greu de controlat, chiar daca nu se hranesc si nu se reproduc in timp ce stau in interior pot iesi din ascunzatori atunci cand este o zi calda, lasand in urma mirosul specific neplacut.

Pentru a-i elimina pe cei din interiorul casei se pot olosi aspiratoare speciale pentru insecte, repelenti contra insectelor sau insecticide cu spectru larg de actiune. De asemenea, se pot folosi si capcane adezive speciale pentru gandaci.