Gandacul Orezului

Gandacul orezului sau Gandacul Dantelat este originar din America, dar acum il putem gasi oriunde exista o asezare omeneasca. Acestia nu ne fac niciun rau in mod direct si nici nu raspandesc boli, dar prezenta lor intr-un depozit sau intr-o camara aduce pagube considerabile; ei ataca granele si orezul, hranindu-se cu orice contine carbohidrati.

  1. Informatii generale Gandacul Orezului

Gandacul orezului este un gandacel mic si, aparent, inofensiv. Dimensiunea corpului lui nu depaseste 2-3 mm, pana si larva acestuia are un corp mai voluminos (5-7 mm).

Numele de Gandacel Dantelat si l-a primit datorita micilor zimti (in numar de 6) de pe fiecare parte a corpului. Atunci cand ajunge intr-o punga de orez, il observa cu usurinta datorita culorii gri-maronie. Ei, dar cand vine vorba de larva lucrurile nu mai sunt la fel de simple: corpul lor este galbicios si acoperit cu peri.

Atat gandacii, cat si larvele se hranesc cu produse bogate in carbohidrati, precum cereale, nuci, fulgi de ovaz etc. De asemenea, acestia ataca si semintele, fructele sau orice alta planta ce contine uleiuri.

Alimentele infestate trebuie aruncate, deoarece sunt infestate cu exremente si alte ramasite ale naparlirilor. Aparitia acestora creste gradul de umiditate si sansele de a aparea ciuperci.

    2. Reproducere

Pe parcursul vietii, femela depune in fiecare zi cate 10 oua mici si albicioase. Ca acest lucru sa fie posibil, ele au nevoie de o temperatura medie de 24 de grade Celsius si de un mediu de clocire potrivit, precum faina.

In conditii optime, evolutia de la ou la gandac adult dureaza pana la 25 de zile. Din cauza timpului scurt de care au nevoie pentru a atinge maturitatea, invaziile gandacilor de orez sunt foarte periculoase.

V-am spus cate oua depune o femela pe zi, dar oare pentru cat timp?! Gandacul orezului are media de viata 3 ani, asadar, imaginati-va cate pagube pot aduce intr-un depozit.

gandaci de orez

    3. Prevenire si Combatere 

Capcanele adezive, cu trapa, sacii de momeala sau capcanele cu detector sunt intotdeauna o idee buna pentru a afla cu ce daunator va confruntati. Cu toate acestea, ele nu sunt suficiente pentru a scapa de o infestatie.

Cand folosim capcane adezive putem observa (cu aproximatie) numarul de daunatori cu care ne confruntam si tipul lor, dar trebuie sa abordam o alta metoda pentru a scapa de ei.

Depozitele, camarile si orice alt spatiu de depozitare trebuie sa fie construite temeinic si mereu verificate de crapaturi, gauri sau alte spatii prin care pot intra gandaci. Crapaturile si fisurile care pot fi folosite ca posibile refugii de catre gandacul orezului trebuie reduse la minim.

Ventilatia si umiditatea sunt alte doua aspecte foarte importante in prevenirea si combaterea daunatorilor!

In cazul unei invazii, cea mai eficienta metoda este apelarea la profesionisti. Din cauza dimensiunii scazute a gandacului de orez, acestia sunt foarte greu de combatut. De asemenea, exista atat insecticide preventive, cat si de control. Pentru orice informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati!