Gandacul de dantela

  1. Informatii generale despe Gandacul de Dantela

Gandacul de dantela este unul dintre cei mai noi aparuti daunatori de la noi din tara. Acesta a aparut odata cu inceperea importului de plante ornamentale.gandac dantela

Acesta este un daunator specific azaleelor si rodendronilor. Atat el, cat si speciile inrudite cu el ataca o singura specie de plante sau specii apropiate, toate fiind arbori sau arbusti ornamentali.

Acest daunator este de foarte mici dimensiuni. Adultii a in jur de 5 mm, de forma ovala si aspect plat, corpul este crem cu pete maronii sau negre. Acestia sunt dotati cu aripi ce depasesc marimea corpului.

Nimfele sunt de culoare mai inchisa decat adultii, iar corpul lor prezinta mai mule randuri de tepi. Pentru a deveni adulti, nimfele trebuie sa treaca prin 5 stadii de dezolvatare. Ouale unui gandac de dantela sunt de culoare deschisa, lucru nu prea intalnit printre daunatorii din Romania, si ii putem gasi inserati in nervura principala a frunzelor.

       2. Reproducere si dezvoltare

Femela introduce ouale in nervura principala a frunzelor la sfarsitul toamnei, iar gandacul de dantela ierneaza in stadiul de ou. Adultii mai puternici ierneaza si acestia ascunsi sub scoarte sau gramezi de frunze. Spre sfarsitul primaverii, ouale eclozeaza si apare primul rand de nimfe. Acestea se hranesc pe partea inferioara a frunzelor.

Pot exista pana la 4 generatii pe an ale gandacului de dantela, deoarece un ciclu complet de dezvoltare (de la ou la adult) dureaza cel mult 30 de zile.

       3. Ce fel de daunator este gandacul de dantela?

Modul lor de “operare” este asemanator cu cel al acarienilor, dar,

gandac azaleedin pacate, pagubele lasate in urma lor sunt mult mai mari.

Atat adultii, cat si nimfele se hranesc su sucul celular al frunzelor. Chiar daca hranirea are loc pe partea inferioara a frunzelor, in urma intepaturilor se pot observa pe partea superioara a frunzelor urme de decoloarare. Desi asemanatoare cu ale acarienilor, aceste forme circulare decolorate au diametrul mult mai pare.

Aceste insecte ataca, in special, plantele din zonele insorite si pot fi observate cu usurinta pe partea inferioara a frunzelor.

        4. Prevenire si Combatere

Inca de la inceputul primvaerii trebuie sa incepem sa verificam arbustii. Arbustii bogati in frunze si care stau in soare, sunt cea mai placuta invitatie pentru Gandacul de Dantela.

In cazul acestui daunator, nu au fost gasite inca leacuri babesti care chiar sa functioneze. Cu toate acestea, de la mijlocul lunii mai ptem aplica insecticide sistemice pentru prevenirea atacului, cu precadere pe partea inferioara a frunzelor. In caz de nevoie, tratamentul se poate repeta la un interval de doua saptamani si puteti apela la un firma autorizata de tratamente DDD.