Formularea insecticidelor – combinatia intre arta si stiinta

 Formularea insecticidelor reprezinta modul in care substanta activa este pusa pe piata si este in directa si stransa legatura cu doua caracteristici esentiale in activitatea de pest-control (DDD): modul de aplicare si remanenta produsului.

 Standardizarea internationala neoficiala agreata de companiile mari (research-based) impune, ca forma de respect pentru clienti, ca formularea sa fie introdusa in denumirea produsului.

Formularea insecticidelor nu inseamna doar substanta activa…

 La aplicare, nu doar substanta activa din produs este importanta.

 Toti coformulantii si modul in care sunt “imbinati” cu substanta activa, sunt elemente la fel de importante care pot face diferenta in ceea ce priveste eficacitatea si remanenta produsul.

insecticid

Conform standardizarii internationale neoficiale regasim formularile:

     SC (suspensie concentrata)

Substanta activa este formulata ca si cristale intr-un mix de polimeri, diluata in dispersie apoasa ce asigura o suspensie continua si un amestec usor cu apa.

     EW (emulsion in water)

Emulsia in dispersie apoasa este acea formulare in care substanta activa este imbinata intr-un mix de solventi polimerizati, dar diluata in dispersie apoasa pentru o siguranta maxima.

     WG (Water Dispersible Granules)

Aceasta formulare cuprinde granule concentrate in care substanta activa este combinata intr-un mix de polimeri solizi. Substanta activa se amesteca cu agenti de udare inerti care prin amesteccu apa, se dizolva pentru aplicare pe suprafete (suport).

     WP (Wettable powders)

Pulberea dispersabila in apa contine substanta activa combinata intr-un mix de absorbanti si inerti.

Formulare veche, dar de incredere, prin care substanta activa se amesteca cu agenti de udare si inerti care prin amestec cu apa se dizolva si pot fi aplicati pe suprafete (suport).

Dupa aplicare, substanta activa nu este absorbita in suprafata si se evapora mai greu.

     EC (Emulsifiable Concentrate)

Insecticidele sub forma de emulsie concentrata contin substanta activa combinata intr-un mix de solventi petrolieri. Aceasta se dizolva natural in solvent, rezultatul fiind un lichid complet transparent.

Prin amestec cu apa solutia devine alba-laptoasa.

     Gel insecticid

Aceasta formulare este o momeala gata preparata sub forma de gel.

Substanta activa, formulata intr-un amestec coloidal fluid, este imbogatita cu atractanti alimentari si feromoni sexuali.

Substanta activa este, cu precadere, sistemica, de ingestie, nu de contact (neonicotinoide).

raticid

Alte tipuri de formulari:

     AE – aerosol

Formulari pentru raticide:

     FOAM – spuma raticida

     PA – pasta raticida