Substanta activa – Fipronil

Fipronil este un insecticid pentru uz larg care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gandacii, puricii, capusele, termitele, coropisnitele, gargaritele si alte insecte cu care ne intalnim in mod obisnuit. Aspectul acestuia este asemanator cu cel al pudrei si a fost inregistrat pentru utilizare pentru prima data in anul 1996, in Statele Unite.fipronil

Acesta este utilizat intr-o gama larga de produse pesticide, incluzand insecticide granule, gel si spray-uri. Acesta este un insecticid folosit pe scara larga, existand peste 50 de produse ce contin ca substanta activa Fipronil.

Atunci cand se foloseste Fipronil este foarte important sa se citeasca instructiunile si sa se urmeze toatele indicatiile existente in fisa de protectie.

Cum actioneaza?

Firponilul ucide insectele atunci cand intra in contact cu solutia ce contine aceasta substanta activa. Asadar, insecticidele ce contin Fipronil sunt insecticide de contact ce au efect si atunci cand sunt ingerate, perturband functionarea sistemului nervos central.

Fipronil este mai toxic pentru insecte decat pentru oameni si animale de comapnie, deoarece este mult mai probabil sa se lege de terminatiile nervoase ale insectelor.

fipronil capuse

Otravirea cu Fipronil

Oamenii pot fi expusi la substante chimice in patru moduri: contactul cu pielea, contactul cu ochii, inhalarea substantei si ingerarea acesteia. Contactul cu pielea si ochii se poate intampla atunci cand sunt aplicare insecticide ce contin Fipronil. De asemenea, animalele de companie se pot intalni cu aceasta substanta cand sunt folosite produse impotriva puricilor si capuselor.

Expunerea la aceasta substanta activa poate fi limitata prin citirea si respectarea cu atentie a instructiunilor.

In cazul in care pielea dumneavoastra a luat contact cu o substanta ce contine fipronil pentru o scurta perioada de timp se poate produce o usoara iritare a pielii, dar care va trece in decursul a 48 de ore. In cazul ingerarii, s-au raportat simptome precum: transpiratie, greata, varsaturi, dureri de capi, dureri de stomac, ameteli, slabiciune si convulsii.

Semnele si simpotmele expunerii de scurta durata la fipronil dispar dupa putin timp si fara tratament. Substanta ajunsa in corp este eliminata prin urina si fecale.

Aceasta substanta activa este clasificată drept “Posibil cancerigen uman” de către Agenția Statelor Unite pentru Protecția Mediului (US EPA). Cu toate acestea, nu s-a raportat niciun caz in care fipronilul sa cauzeze cancer.