Cum facem o dezinsectie la exterior?

Deoarece ne aflam la rubrica “DO IT YOURSELF”, acest articol se adreseaza persoanelor care decid sa efectueze un tratament de dezinsectie la exterior in regie proprie.

Totusi, dorim sa facem precizarea ca aveti intotdeauna posibilitatea de a va consulta cu reprezentantii unei societati specializate in tratamente de dezinsectie si deratizare sau cu furnizorul dumneavoastra de produse insecticide si raticide pe tema problemei cu care va confruntati (sau pentru eventuale tratamente de preventie). Acestia sunt in masura sa va ofere informatii utile in ceea ce priveste abordarea situatiei si sa va ajute sa stabiliti un plan de actiune corespunzator.

Astfel, daca ati decis ca interventia pe cont propriu este cea mai avantajoasa pentru dumneavoastra, iata ce aveti de facut:

invazie insecte

ALEGEREA PRODUSELOR INSECTICIDE CE VOR FI UTILIZATE

In primul rand, va trebui sa alegeti un insecticid care sa combata (sau sa previna) daunatorul vizat de dumneavoastra (capusa, musca, tantar, etc.).

Piata de produse insecticide este destul de ofertanta in zilele noastre si alegerea unei solutii insecticide care sa raspunda nevoilor dumneavoastra poate fi destul de dificila. Din aceasta cauza, va recomandam ca inainte de a achizitiona un astfel de produs sa alocati o perioada de timp pentru a va informa in aceasta privinta. La final, alegeti produsul cu cele mai multe recomandari, indiferent daca acestea provin de pe internet, de la cunostine(aceasta varianta este de preferat )sau din alte surse credibile.

In marea majoritate a cazurilor, dezinsectia la exterior se efectueaza cu produse insecticide lichide sau pulberi, ambele categorii fiind miscibile cu apa (se amesteca in apa pentru a forma un amestec omogen).

Alte aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand doriti sa achizitionati un produs din categoria insecticidelor le gasiti enumerate in sectiunea  “cum sa alegem un produs insecticid” pe care va recomandam cu caldura sa il parcurgeti.

ALEGEREA MODULUI IN CARE VOM EFECTUA DEZINSECTIA SI A ECHIPAMENTELOR FOLOSITE

In acest capitol va vom prezenta aspectele generale ce tin de tehnica de pulverizare sie chipamentele specifice.

In general, atunci cand efectuam un tratament de dezinsectie la exterior, in gospodaria proprie, cele mai uzuale metode de aplicare a solutiei insecticide sunt pulverizarea reziduala sau pulverizarea de tip ULV.  In functie de situatie, cele doua metode pot fi utilizate separat sau combinat (cand una dintre ele are un rol complementar pentru cealalta).

Pulverizarea reziduala pulverizare reziduala

Este procedeul prin care substanta insecticida se aplica folosindu-va de o pompa de joasa presiune (de tip “vermorel”). Raza de actiune a pompelor de acest fel este destul de limitata fap tpentru care tratamentul pe o zona mai intinsa si/sau maicomplexa necesita un efort mai ridica tsi o perioada de timp mai mare. De asemenea, aplicarea solutiei insecticide pe vegetatia inalta sau partea superioara a cladirilor devine foarte dificila, daca nu imposibila.

Cu toate acestea, in cazul insectelor taratoare se recomanda efectuare atratamentului prin metoda reziduala.


Pulverizarea de tip ULV (Ultra Low Volume)

Pentru aceasta metoda de pulverizare aveti nevoie de un echipament special care, de cele mai multe ori, este constituit de un atomizor.

Pe scurt, atomizorul este un aparat de pulverizat de mare putere. Datorita faptului ca este     echipat cu un motor cu combustie, in 2 timpi, acesta poate imprastia o cantitate mare de insecticid, intr-un timp scurt si pe o distanta mare atat vertical cat si orizontal. Acesta genereaza particule de substanta foarte mici (mult mai mici decat in cazul unei pompe manuale), caracteristica de mare ajutor in cazul unei dezinsectii contra insectelor zburatoare. Efectul pe care il obtinem atunci cand pulverizam cu un echipament ULV se mai numeste si “ceata rece”.

Un atomizor de calitate superioara poate arunca jetul de substanta insecticida chiar si la 10 metri pe plan vertical (in conditii atmosferice optime) si 12-14 metri pe plan orizontal.

O alternativa pentru inlocuirea atomizorului este utilizarea unui nebulizator. In principiu, utilizand un nebulizator obtinem acelasi efect de “ceatarece” ca si in cazul atomizorului. Particulele de substanta sunt mai mici (aspect pozitiv) insa si debitul de solutie insecticida este mult mai redus. Nebulizatorul este actionat electric si are o putere mai mica de imprastiere a solutiei insecticide atat pe plan vertical cat si pe plan orizontal, comparativ cu un atomizor.

Pentru a afla mai multe informatii despre cele doua aparate, va invitam sa parcurgeti articolul “Ce sunt atomizorul si nebulizatorul”.

Tineti cont de faptul ca, anumite produse insecticide lichide de pe piata manifesta o eficienta sporita atunci cand sunt utilizate cu echipament ULV fata de pompa de joasa presiune, sau invers.

ACTIUNI INAINTE DE EFECTUAREA TRATAMENTULUI DE DEZINSECTIE LA EXTERIOR

Inaintea unui tratament de dezinsectie la exterior, este bine efectuati anumite opreatiuni pentru o eficienta sporita a interventiei. Aceste operatiuni sunt specifice, in functie de specia de insecta vizata.

Astfel, in cazul in care urmariti sa combateti o infestare cu capuse, iarba trebuie tunsa iar restul vegetatiei trebuie toaletata. Daca daunatorul vizat este puricele, este recomandabil sa efectuati si o deparazitare a animalelor de companie sau a celor de gospodarie.

Pentru rezultate maxime, documentati-va cu privire la aceste aspecte, inainte de aefectua opreatiunea propriu-zisa.

dezinsectie exterior

APLICAREA SOLUTIEI DE LUCRU

Acest aspect este dependent de tipul de dauntor pe care doriti sa il combateti.

Pentru o clarificare mai eficienta in acest sens, va oferim doua exemple concrete in care aplicarea substantei insecticide se face diferit:

In cazul unei infestari cu capuse, este mai recomandata utilizarea unei pompe de joasa presiune in detrimentul echipamentului ULV. Aplicarea solutiei insecticide se face pe sol, pe toata suprafata infestata precum si la baza peretilor cladirilor existente (pana la o inaltime de 50-60 de cm.). In acest caz nu mai este nevoie sa aplicati solutie insecticida si pe vegetatia inalta sau pe fatada cladirilor.

In cazul unui tratament destinat combaterii tantarilor, este ideal sa utilizati metoda de pulverizare de tip rezidual urmata de o pulverizare de tip ULV, dupa cum urmeaza:

In prima faza se aplica solutia insecticida prin metoda reziduala, pe peretiicladirilorsipevegetatie. Ulterior, prinmetoda ULV se pulverizeaza substanta de lucru pe vegetatia inalta si partea superioara a cladirilor, acolo unde o pulverizare prin pompa este foarte greu (sau imposibil) de realizat.

Astfel, va recomandam ca atunci cand va decideti sa efectuati un tratament de dezinsectie la exterior, sa cereti parerea furnizorului de produse insecticide (sau a unui prestator de servicii) ori sa va informati din alte surse cu privire la modul optim de interventie aplicabil in cazul dumneavoastra.

MASURI DE SIGURANTA

Respectati intotdeauna indicatiile producatorului substantei insecticide cu privire la utilizarea si depozitarea acesteia.

Asigurati-va ca purtati echipamentul de protectie corespunzator.

Nu aplicati solutii insecticide pe animale.

Alte masuri de siguranta aplicabile in cazul tratamentelor de dezinsectie si deratiza regasiti in aricolul “Masuri de protectie la efectuarea tratamentelor de dezinsectie si deratizare”, pe care va recomandam insistent sa il parcurgeti.

ALTE ASPECTE PE CARE ESTE BINE SA LE AVETI IN VEDERE ATUNCI CAND EFECTUATI UN TRATAMENT DE DEZINSECTIE LA EXTERIOR

Nu efectuati tratamente de dezinsectie la exterior pe ploaie, vant sau soare puternic. De asemenea, incercati pe cat posibil sa realizati interventia intr-o perioada in care nu sunt prognozate ploi.

Asigurati-va ca restrictionati accesul animalelor sau oamenilor in zona tratata pentru o perioada suficienta de timp.

In functie de gradul de infestare, este posibil sa fie nevoie de o repetitie a tratamentului la un interval de 7-10 zile.