Substanta activa – Deltametrin
Deltametrin-ul, un izomer cu o eficacitate dovedita in distrugerea sistemului imunitar al insectelor daunatoare.
Deltametrinul este unul dintre cele mai folosite si cele mai sigure substante active ce se folosesc in combaterea insectelor. Exista atat produse pentru firmele ce ofera servicii profesionale, dar si produse pentru uz casnic pe baza de Deltametrin. Aceasta substanta activa face parte din clasa pesticidelor formata din piretroizii sintetici.
Piretroizii sintetici sunt pesticide foarte periculoase pentru viata acvativa, din acest motiv este foarte important sa se foloseasca cu grija in apropierea apei. Si chiar daca este considerat in general sigur pentru a fi folosit in apropierea oamenilor, este in continuare nevoie de echipament de protectie si atentie sporita.
Deltametrinul a avut un rol important in prevenirea raspandirii bolilor transmise de capuse si rozatoare. De asemenea, acesta se foloseste pentru a elimina sau pentru a tien la distanta multi dintre daunatorii cu care se poate confrunta o locuinta: paianjeni, capuse, purici, furnici, albine, plosnite, gandaci de bucatarie.
Unul dintre cele mai importante rolul pe care il are Deltametrinul este tinerea malariei sub control. Substanta activa pe baza de Deltametrin este folosita pentru fabricarea plaselor contra tantarilor cu o remanenta uluitoare.
Deoarece a fost si este folosit pe scara larga, unii daunatori dezvolta rezistenta impotriva insecticidelor pe baza de Deltametrin. Acesta fiind unul dintre putinele dezavantaje.
Rezistenta la deltametrin
Pentru ca pentru foarte mult timp a fost folosit ca insecticid principal pentru a combate tantarii transmitatori de malarie, anumite specii de tantari au devenit rezistente la acest tip de insecticide.
Din acest motiv, in ultimii ani, studierea diferitelor forme de reistenta a tantarilor a devenit o prioritate de top pentru cei ce studiaza medicina tropicala.
De asemenea, in Statele Unite ale Americii s-a observat o crestere a rezistentei plosnitelor de pat fata de insecticidele pe baza de Deltametrin.
Aceste forme de mutatii (tantarii si plosnitele de pat rezistente la deltametrin) nu sunt raspandite pe tot globul, fiind aparute doar in anumite zone.
Otravirea cu deltametrin
Delatametrinul este o neurotoxina ce ataca sistemul nervos al oricarui animal, daunator sau persoane cu care a intrat in contact. Din acest motiv, el este foarte eficient impotriva daunatorilor, dar si periculos pentru cei ce nu respecta indicatiile de pe ambalajul produsului.
In cazul in care insecticidul intra in contact cu pielea, zona afectata se inroseste. Daca intra in contact cu ochii sau gura se vor simti imediat diferite senzatii neplacute ca: piscaturi, amorteala, intepaturi, paralizare, arsuri.
Recent, in Africa de Sud, reziduuri de deltametrinul au fost gasite in laptele matern, intr-o zona in care a folosit un tratament pentru controlul malariei. Acest lucru dovedeste faptul ca insecticidele pe baza de deltametrin pot patrunde prin piele, intrand in sange.
Nu exista rapoarte ce ar indica ca intoxicatia produce leziuni neurologice. De asemenea, substanta intrata in corp este metabolizata si eliminata intr-un timp destul de scurt.