Cum scapam de greieri?
Chiar daca ne place sa ne gandim la relaxare cand auzim cativa greieri care canta, dar daca sunetul se aude din interiorul casei noaste devine un motiv in plus pentru care sa fim stresati.
Greierii sunt usor de recunoscut dupa antenele lungi (cel putin la fel de lungi la corpul) si picioarele mari (marimea lor este motivul pentru care pot executa sarituri impresionante).
Exista o singura generatie de greieri pe an si rareori se reproduc in interiorul caselor noaste. Cu toate acestea, nu sunt niste musafiri foarte placuti.
“Cantecul” scos de greieri este produs de frecarea aripilor masculilor. Chiar daca nu ne dam seama exista 3 tipuri de cantece: cantecul produs pentru a interactiona cu femelele, pentru a impresiona o femela sau pentru a comunica cu alti greieri care ar trebui sa pastreze distanta.
Acestia se gasesc peste tot in lume. Deoarece exista peste 900 de specii pot supravietui in tot felul de habitate: de la paduri, pajisti si pesteri, pana in mediul subteran. Majoritatea greierilor se afla in salbaticie. Cand isi pierd habitatul, deobicei dispar impreuna cu acesta. Tocmai din acest motiv, multe specii sunt pe cale de disparitie.
Cu ce se hranesc greierii?
In functie de tipul de greiere, acestia se hranesc cu diferite lucruri.
Greierele de camp (au aripi rotunjite si sunt de culori inchise – maro aproape negru) se hraneste cu bumbac, matase si alte materiale textile, dar si cu materiale murdare sau transpirate. Acestia reprezinta o problema penru fabrici daca sunt in numar mare.
Greierii camila (de pestera) se hranesc cu resturi vegetale. Spre deosebire de cei de camp, acestia nu au aripi si nu sunt atrasi de lumina.
Greierii de casa se hranesc cu plante, insecte moarte sau slabite, greieri tineri, dar si tesaturi. Acestia sunt foarte atrasi de soare si ii gasim cel mai des pe langa pubelele de gunoi. Sunt usor de deosebit dupa culoarea lor galben-maronie si cele trei dungi intunecate de pe spatele capului.
Cat traieste un greiere?
Primul stadiu cu care se intalneste greierele este cel de ou. Femela depune in jur de 50-100 de oua in pamant pe perioada primaverii. In aceasta perioada (aproximativ doua saptamani) greierii sunt foarte vulnerabili, deoarece nu sunt protejati de nicio substanta si nu au niciun fel de aparare.
Ulterior, acesta se transforma in nimfa: perioada ce dureaza pana la 2 saptamani. Nimfele sunt o combinatie intre oua si adulti: au aceeasi dimensiune ca oualele, dar infatisarea este asemanatoare cu cea a adultilor. Cu toate acestea, nimfele nu isi dobandesc inca aripile.
Adultii greieri traiesc in general intre 2 si 3 luni, iar principalul lor scop este sa se reproduca si sa se hraneasca.
Durata de viata a greierului este de aproximativ un an sau mai mult.
Cum scapam de greieri?
In lupta contra daunatorilor, prevenirea este pasul cel mai important. Greierii sunt atrasi de gunoaie, umiditate si luminile puternice. Pentru a te asigura ca nu iti vor patrunde in casa asigura-te ca toate crapaturile sunt acoperite, ca la geamuri si usi sunt instalate plase contra tantarilor si ca umiditatea din casa ta nu depaseste limitele normale. De asemenea, ai grija ca gunoiul tau sa nu fie descoperit sau imprastiat.
Daca animalul tau de companie este o pisica, atunci poti sa fii linistit: pisicile, paianjenii si soparlele sunt pradatorii naturali ai greierilor.
Primul pas in a scapa de greieri este localizarea lor. Pentru asta ai nevoie de o casa linistita in care se aude doar cantecul lor. De cele mai multe ori, acestia se ascund sub mobilier, in electrocasnice sau in dulapuri.
Ca in orice lupta contra daunatorilor este foarte important sa scapam de ouale depuse de ei. Pentru a scapa de oualele greierilor se pot folosi ori insecticide speciale, ori zona infestata se poate aspira si apoi dezinfecta. In cazul in care ati decis sa aspirati oualele, continutul pungii aspiratoruli trebuie pus intr-o punga sigilata si aruncata in exteriorul casei.
Unu din modurile prin care poti scapa de greieri este amplasarea capcanelor. Chiar daca sunt momeli sau capcane adezive, acestea sunt eficiente atunci cand sunt amplasate in apropierea unei surse de caldura sau umiditate sau in locurile greu accesibile. Capcanele adezive nu reprezinta un pericol pentru copii sau animale de companie.
Insecticidele pentru gandaci sunt o varianta simpla si eficienta (pot fi speciale pentru greieri sau cu spectru larg de actiune). Acesta trebuie pulverizat pe la colturi, crapaturi, geamuri si alte locuri prin care greierii ar putea intra.