Substanta activa – Coumatetralyl

Proprietati si InformatiiCoumatetralyl

Astazi vom continua cu un nou articol din seria Substante Active, iar de aceasta data vom discuta despre o substanta activa numita Coumatetralyl  gasita in rodenticidele coagulante.

Tehnic, Coumatetralylul este o pudra alb-galbuie cu un miros specific slab. Nu este o substanta inflamabila si nu elibereaza gaze in cantitati periculoase la contactul cu apa. Ca si alte substante folosite in controlul rozatoarelor, Coumatetralyl creste (sau descreste) timpul de coagulare al sangelui, provocand-ui acestuia o hemoragie generalizata. Acesta este absorbit prin tractul gastro-intestinal si poate fi absorbit si prin piele.

Substanta Coumatetralyl este folosita pentru a controla populatia de rozatoare, in special sobolanii si soarecii. Conform studiilor efectuate pana acum, aceasta substanta si-a demonstrat eficacitatea, iar produsele ce contin aceasta substanta activa promit sa fie si ele foarte eficiente.

S-au efectuat in jur de 4 studii pe sobolani pentru a evalua eficaticatea Coumatetralylului. Doza letala pentru animalele tinta poate fi ingerata inca din prima zi a tratamentului, dar mortalitatea apare dupa inca cateva zile (intre 46 si 70 de ore). Aceasta substanta indeparteaza rozatoarele indiferent de conditiile meteo.

Cat timp momelile ce contin Coumatetralyl nu sunt acoperite de mucegai, acestea raman atractive pentru sobolani. Rata de mortalitate a rozatoarele depinde de sexul acestora: 75% la masculi si 86% la femele. Chiar daca substanta este excretata de corp in timp, de cele mai multe ori sobolanii mor inainte sa reuseasca sa reduca destul de mult gradul de intoxicatie.

Toxicitate Coumatetralyl

In cazul in care apare un caz de otravire contactati imediat un medic specialist! Otravirea poate aparea prin inahalarea substantei, prin contactul cu ochii sau cu pielea sau prin ingestie. Dupa utilizarea produsului va rugam sa va spalati cu apa si sapun, iar in timpul utilizarii sa va asigurati ca folositi toate metodele de siguranta necesare.racumin

Dupa o singura expunere la Coumatetralyl toxicitatea este relativ scazuta, dar daca expunerea continua rezistenta corpului scade semnificativ. Pentru ca toxicitatea sa ajunga la un nivel periculos pentru om, substanta trebuie sa petreaca in sange mai mult de 1-2 zile. In cazul unei singure expuneri, chiar daca relativ mari, nu se produc simptome toxice deoarece substanta este foarte rapid metabolizata.

Primele simptome sunt: sangerarea nasului, varsaturi cu sange, sangerarea gingiilor, esecul de coagulare a sangelui dupa rani ale pielii, ameteli, greturi, dureri abdominale.

Vitamina K este recunoscuta ca fiind un antitod eficient, atat pentru oameni, cat si pentru animalele nevizate.

Pentru animalele domestice Coumatetralylul reprezinta un risc, iar proprietarii de animale sunt sfatuiti sa nu permita accesul acestor in zonele in care acestea pot sa ajunga la momeli sau la statiile de intoxicare.