Ce este dezinfectia?
Pentru a putea discuta despre cum se face dezinfectie si cand este necesara, trebuie, in primul rand, sa stim ce inseamna cu exactitate. Asadar, dezinfectia este procesul de decontaminare a suprafetelor de microorganismele patogene, precum virusi si microbi. Pentru acest procedeu se folosesc agenti fizici: ultraviolete artificiale, raze solare; sau agenti chimici: substante chimice.
Cand este necesara dezinfectia?
Acum, cand stim ce inseamna dezinfectia trebuie sa intelegem si de ce este necesara. Principalul si cel mai important motiv este: propria noastra sanatate.
De fiecare data cand efectuam tratamente de dezinfectie trebuie sa nu uitam faptul ca lucram cu substante periculoase. Asadar, trebuie aplicate masuri de protectie pentru a preveni eventualele accidente si intoxicatii. Mai mult decat atat, trebuie sa avem in vedere faptul ca procesul de dezinfectie trebuie facut periodic, intrucat germenii patogeni sunt constituie un focar permanent de boli infectioase si parazitare la om si animale.
Procesul de dezinfectie trebuie realizat in toate spatiile publice: gradinite, scoli, hoteluri, depozite, baruri si restaurante, birouri, ferme, cabinete medicale etc.
De asemenea, dezinfectia este de mai multe feluri: in functie de zona de aplicare (locala sau generala) si in functie de scop (profilactica sau de atac).
Dezinfectia profilactica este dezinfectia preventiva, ce are ca scop prevenirea bolilor transmisibile. Se aplica periodic si este folosita atunci cand nu putem depista sursa agentilot patogeni.
Dezinfectia de atac are ca scop combaterea bolilor parazitare si infectioase. Acest procedeu incepe cand descoperim primele cazuri de boala si se incheie la lichidarea intregului focar.
Metode de aplicare
Pulverizarea – se realizeaza cu ajutorul pompelor de joasa presiune. Aceasta este cea mai practica metoda, pulverizandu-se solutia la nivelul suprafetelor. Cu ajutorul pompelor de joasa presiune, popular denumite vermorel, se acopera o suprafata cat mai mare in cel mai scurt timp.
Nebulizarea – acest procedeu se numeste si pulverizare ULV (ultra low volume), avand ca solvent de baza apa. In cele mai multe cazuri, acesta metoda este folosita pentru spatiile interioare, iar cantitatea de produs folosita este foarte mica.
Cu toate acestea, principalul procedeu de dezinfectie este curatenia perfecta!
Metode si mijloacele de dezinfectie:
1. Mecanice: ventilarea naturala, aerisirea, curatirea, scuturatul, aspiratul, spalatul, clatitul, filtrarea apei;
2. Fizice: ventilarea, filtrarea, fierberea, prelucrarea cu aer fierbinte, prelucrarea cu aburi,iradierea gama, tratare cu ultrasunet;
3. Chimice: fenoli, halogenii, compusi cuaternari de amoniu, hexachlorofene, alcoolul, aldehide, peroxidul de hidrogen, chloroxylenol;
4. Biologice: biofiltre, biocamere, compostarea;
Conform prevederilor legale in vigoare, dezinfectia trebuie realizata ori de cate ori este necesar, dar nu mai rar de o data pe luna in spatiile alimentare si nu mai rar de o data la 3 luni in celelalte spatii.