Cartita

Scalopus aquaticus

Un super mancator, cartita, este atat un animal util, cat si un adevarat daunator. Acestea pot consuma zilnic o cantitate de doua ori mai mare decat propria greutate. Au nevoie permanenta de mancare, in cazul in care nu se hranesc mai mult de 16 ore acestea pot muri. Asadar, cartitele invadeaza o gradina doar in cazul in care au cu ce sa se hraneasca.

cartite

1. Informatii generale despre Cartita

Cartitele pot fi intalnite Europa, Asia si America de Nord, existand 7 specii diferite.

Cartita are o greutate in medie de 80-100 g, o lungime de 14-20 cm, blana este de obicei gri sau neagra, dar au fost gasite animale cu blana galbena si chiar si fara blana.

In primul rand, cartita este un animal util el scade numarul insectelor daunatoare din gradina, curatand pamantul de insecte si larvele acestora care consuma din radacinile plantelor si copacilor.

Pe de alta parte, cartitele devin deranjante cand in mijlocul unui gazon incep sa apara musuroaiele. Nu este rar nici cazul in care plantele mai tinere, cu radacini firave, sunt dislocate in timp ce sapa tunelul subteran, acestea uscandu-se ulterior.

Cartiele traiesc in tuneluri si ascunzisuri subterane, construite chiar de acestea.Deoarece prefera sa ape in solul slabit si umed pot fi intalnite deobicei pe campuri, pajisti, livezi si paduri. Mai pe scurt, in locuri cu multa vegetatie si cu solul umbrit.

O singura cartita poate sapa pana la un hectar. Vizuina cartiei este formata din mai multe tunele interconectate cu zone separate pentru odihna si vanatoare.

musuroi cartita

2. Hrana

Cartitele sunt insectivore, mancand intre 70% si 100% din greutatea lor in viermi, insecte si larve in fiecare zi. Pentru a vana hrana ce traieste sub pamant, acestea sapa constant, lasand in urma lor o serie de tunelor. Asadar, apetitul lor monstru poate fi explicat de energia pe care o depun sapand.

3. Comportamentul Cartiei

Activitate: Cartitele sunt active atat ziua, cat si noaptea. Chiar daca isi desfasoara activitatea pe tot parcursul anului, sunt mai putin deranjante in perioadele in care temperatura este la extreme. Acestea apar deobicei dupa ploi, camd solul este perfect pentru sapat.

Reproducere: Sezonul de imperechere incepe la sfarsitul iernii, iar sarcina dureaza in jur de 42 zile. Femela da nastere a minim 2 si maxim 5 pui care devin independenti dupa aproximativ o luna.hrana cartita

Interactiunea sociala: Majoritatea Cartitelor sunt solitare, interactionand cu alti membri ai aceleasi specii doar cand vine vorba de reproducere. Populatia de cartite poate varia de la o cartita pe 3 hectare, pana la 5 cartite pe jumatate de hectar.

Sapatul: Cartitele isi petrec majoritatea timpului sapand dupa hrana, cand isi sapa tunelele acestea au tendinta de a urmari linia gardurilor sau a fundatiei caselor. Periodic, cartitele se opresc pentru a scoate la suprafata pamantul si de aceea se formeaza musuroaiele.

4. Cum oprim Cartitele?

Cartitele invadeaza zonele in care solul este ideal pentru sapat si in care este cel mai probabil sa gaseasca viermi. Cel mai bun tip de sol pentru o cartita este cel umed si argilos – acest tip de pamant este usor de sapat si tinde sa ofere mancare din abundenta.

Daca faceti solul mai greu accesbili pentru cartite, acestea vor cauta alt loc in care sa locuiasca. Astfel, va oferim cateva sfaturi in acest sens:

inlocuiti solul traditional cu materiale mai dure si mai uscate, cum ar fi argila sau pietrisul;

reduceti umiditatea solului prin imbunatatirea sistemelor de irigatie;

evitati sa udati gazonul in exces.

Daca ati fost deja invadat de cartite, va recomandam urmatoarele variante pentru a le indeparta. Este important sa stiti ca folosirea mai multor solutii de control cresc sansa eliminarii cartitelor.

Repelenti impotriva cartitelor – Exista solutii care se aplica pe solul infestat pentru a le scoate la suprafata prin derutarea mirosului. Asadar, acestea sunt obligate sa-si gaseasca un alt loc in care sa-si construiasca tunelurile.

Repelenti cu ultrasunete – Ultrasunetele patrund in subteran iritand cartitele si facandu-le sa-si doreasca un loc mai linistit. Constanta vibratie a acestora face cartitele sa fie confuze si le deruteaza simtul echilibrului. Mai mult decat atat, aceste ultrasunete nu pot si auzite nici de oameni, nici de animalele de companie.