Carii de lemn 

Parca invizibile, bagacioasele carii de lemn isi fac veacul in grinzile casei, usi sau orice alt mobilier din lemn, tulburandu-ne somnul si linistea.

1. Informatii generale despre Carii de lemn

Caria de lemn este o specie raspandita in toata lumea si se gaseste in lemnul de constructii. In Europa Centrala si de Est, exista peste 76 de specii, toate reprezentand daunatori clasici ai lemnului.

Cariile sunt insecte active pe tot parcursul anului. Din cauza larvelor ce rod si sapa pentru a se hrani, ele pot distruge obiecte de mobilier valoroase. De asemnea, acestea pot dauna grinzilor de sustinere atat de rau, incat casa poate fi in pericol de prabusire.

carie de lemn

In functie de specie, marimea lor variaza de la 1,5 mm pana la 6 mm, iar trasatura lor caracteristica este ca-si pot ascunde capul sub platosa gatului (capata aspectul unei glugi). Intreaga parte posterioara este acoperita de aripi si corpul are forma cilindrica. Antenele sunt lungi, impartite in mai multe segmente.

Larvele, supranumite “viermii lemnului”, sunt ingustate in zona abdominala si au trei perechi de picioare in zona toracica. Capul este bine diferentiat, de culoare inchisa, inarmat cu mandibule puternice pentru rupt si masticat.

In cautarea perechii pentru reproducere, masculii carii de lemn bat cu partea anterioara a corpului in peretii de lemn ai coridoarelor roase.

2. Ciclu de viata

Insectele carii de lemn isi schimba forma in urma fenomenului de “metamorfoza”, avand mai multe cicluri de viata: ou, larva, pupa, adult.

gandac de lemn

Ciclul biologic incepe cand femelele isi depun ouale. Depunderea se face in locuri protejate (mobilier, gauri). Ouale sunt atat de mici incat nu pot fi observate cu ochiul liber.

Din oua eclozeaza larvele mici, dupa o perioada de 3-4 saptamani, acestea au nevoie de o alimentatie adecvata ce trebuie procurata cu eforturi minime. Larvele se hranesc din lemn, lasand mici gauri specifice fiecare specii. Perioada in care pot trai in larve carii de lemnlemn este de la cateva saptamani, pana la cativa ani (variaza in functie de fiecare sepecie). Larvele au nevoie de cel putin 10% umiditate a lemnului pentru a supravietui, iar nivelul optim este 50%.

Cand larvele se apropie de sfarsitul ciclului lor de viata se deplaseaza spre suprafata lemnului, creand un loc special izolat pentru protectie. Pentru o scurta perioada de timp, pupele nu se hranesc, pregatindu-se pentru metamorfozarea in adult.

In stadiul de adult, insecta paraseste interiorul lemnului, putand fi gasita la suprafata lemnului.

O femela poate sa depuna in jur de 80 de oua in crapaturile unui lemn afectat.

3. Prevenire si combatere

Lemnul nou pentru constructii sa fie folosit numai dupa tratarea sa in prealabil cu insecticide corespunzatoare, cum este stabilit de normele legale nationale pentru a

O alta metoda pentru prevenirea aparatiei cariilor este pastrarea unei umiditati scazute a lemnului, deoarece acesta au nevoie de o umiditate crescuta pentru supravietuire.

invazie carii

In cazul in care infestatia a avut deja loc, este necesar sa se observe gradul de degradare a lemnului. Daca lemnul este grav afectat, se recomanda efectuarea unor reparatii inaintea aplicarii tratamentelor.

Combaterea directa a larvelor ce sapa in lemn este extrem de dificila, deoarece tunelurile lor sunt astupate de praf, secretii si excremente si de aceea, insecticidele nu patrund suficient de adanc.

Asadar, cea mai eficienta metoda este aceea de incalzire a lemnului la temperatura de la 60° C, iar apoi tratat cu insecticide. Nu ezitati sa apelati la specialisti!

O alta metoda este reprezentata de insecticidele sub forma gazoasa ce trebuie aplicate direct pe lemnul infestat, iar pentru rezultate optime trebuie aplicate de doua ori.