Carabusi
Granulatus Granulatus
Foarte periculosi pentru recolte, neastamparatii carabusi sunt raspanditi in toata Europa, iar la noi se gasesc in special in regiunile cu terenuri nisipoase.
1. Informatii generale despre Carabusi
Sub denumirea de carabus sunt cunoscute mai multe specii din familia Scarabaeidae. Cu toate acestea, cele mai cunoscut specii din tara noastra sunt:
– carabusi de mai;
– carabusi de padure.
In general, acestia poti fi gasititi pe diferite specii de foioase (stejar, fag, aratar, plop, nuc, castan, pomi fructiferi, conifere), dar exista carabusi care ataca si diferite ierburi, castravesti si salate.
Carabusul de mai – principalul daunator al gradinilor din acesta familie – apare la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, de aici provenindu-i si numele.
Carabusii adulti se hranesc cu frunzele copacilor gazda, daca este cazul unei invazii de proportii copacul poate fi desfrunzit complet. Deobicei, frunzele atacate sunt inlocuite cu altele noi la inceputul lunii iunie.
Cum acesta nu putea fi singura problema, larvele carabusilor mananca radacinile plantelor, slabindu-le atat de rau, incat acestea pot fi smulse din radacini din cauza unui vant mai puternic.
Asadar, carabusii reprezinta o problema majora pentru gradini si livezi, larvele hranindu-se cu elementele necesare supravieturii zarzavaturilor, iar carabusii maturi devorand elemente necesare pentru supravieturiea unui pom.
2. Caracteristici carabusi
Corpul carabusului are o lungime de 20-30 mm, iar culoarea este in preponderenta neagra: capul, platosa gatului si partea posterioara a corpului avand aceasta culoare. Aripile sunt de culoare maro si reprezinta niste ridicaturi longitudinale, bine formate.
Acestia prezinta antene indoite, ce reprezinta si caracxteristica ce diferentiaza masculii de femele. Masculii au la capatul antenelor 7 franjuri lungi, iar antenele femelelor prezinta doar 6 franjuri asemanatoare frunzulitelor.
Larvele ajung pana la 65 mm lungime, avand o culoare galben-albicioasa, iar corpul rotunjit in zona abdominala si rotunjite in zona abdominala; ele au 3 perechi de picioare ce pornesc din zona toracica, iar capul lor este maroniu si clar delimitat de restul corpului.
Acul foarte intimidant de pe coada, nu este folosit pentru a intepa, acesta este folosit de femela pentru a ingropa ouale adanc in sol.
Carabusii sunt daunatori ce actioneaza in timpul noptii, caldura soarelui reprezentand o problema pentru ei.
3. Reproducere
Perioada de zbor a carabusilor are loc in aprilie si mai, roind in special pe la amiaza si dupa ce se intuneca.
Zborul carabusului este atat de zgomotos incat acestia sunt auziti cu mult inainte sa fie vazuti.
Dupa o perioada de hranire femela carabus depune aproximativ 10-30 de oua rotunde si galbui, dispuse in gramezi, la 5-25 cm adancime in pamant (cu ajutorul acului de care dispune).
Dupa depunere, femela zboara din nou in padure, livezile cu pomi fructiferi sau in gradini, pentru a se hrani. Dupa ce isi recapata fortele, ea va depunde inca un rand de oua, dar in numar mai mic, aprozimativ 20.
Dupa o a treia faza de hranire, femela depune al treilea rand de oua, in cantitati si mai reduse.
Dupa 4-6 saptamani evolutia embrionara se incheie, iar larvele eclozeaza. Acestea au nevoie de 3-5 ani, pentru a realiza transformarea in pupa, iar mai apoi metamorfoza in carabusi adulti.
Larvele se hranesc cu substante humoase si cu radacini de plante. Carabusul tanar eclozeaza la sfarsitul verii, dar mai intai ierneaza, dupa care, in primavara urmatoare iese din pamant.
4. Combatere
Carabusii au pradatori naturali (arici, cartite, vrabii, lilieci, bufnite, viespi), iar acestia pot fi atrasi in gradina dumneavoastra pentru a-i indeparta sau pentru a-i tine la distanta. Cu toate acestea, poate fi un procedeu riscant deoarece unii pradatori sunt si ei daunatori ai gradinii.
Solul trebuie udat si afanat in mod regulat pe timpul primaverii pentru a tine carabusii la distanta. Toamna, se recomanda efectuarea araturilor adanci. Dupa aceea, se pot aplica insecticide cu grad scazut de toxicitate pentru a omori daunatorii gradinii.
In general, insecticidele se folosesc pe toata suprafata gradinii care poate fi afectata. Pentru eficienta se poate folosi atomizorul. Pentru acesta operatiune va invitam sa cititi articolul nostru despre Atomizoare.
Nicu Ciucanu
26 iunie 2021În fiecare an când cireșele dau în pârg sunt atacate de cărăbuși care sunt atrași de fructele lovite sau crăpate .
Cum scap de ei cu vreo soluție netoxică ?
Mulțumesc,
Nicu Ciucanu
0722353100
Administrator PestMAG.ro
14 august 2021Buna ziua! Pentru problema dvs va recomandam sa consulati o farmacie fitosanitara si sa folositi produse pentru protectia plantelor! Produsele comercializate pe platforma noastra sunt strict pentru igiena publica, de aplicat pe suprafete! Cu drag, echipa PestMAG.ro