Capusa
Ixodidae / Argasidae
E vara si vrei sa iti petreci timpul liber afara, in curte alaturi de familie. Copacii sunt infloriti, gratarul asteapta sa-si faca treaba si miroase a gazon proaspat tuns. E perfect… nu mai ramane decat sa te incalti in cizmele de cauciuc pana la genunchi si ii dai bataie. De ce sa te incalti in cizme pana la genunchi? Ca sa te protejezi de orice capusa poate aparea iarba, desigur !
1. Ce este o capusa?
Capusele sunt insecte parazitare, de dimensiuni mici din clasa arahnidelor, care sunt raspandite pe scara larga pe Glob, dar tind sa prospere cel mai bine in zonele cu climat cald si umed unde le sunt asigurate conditii optime pentru dezvoltarea de la ou la adult.
Atunci cand nu sunt atasate de o gazda, capusele prefera sa se ascunda in iarba de unde “isi pandesc” urmatoarea victima.
2. Familia capuselor
Sunt cunoscute 3 familii de capuse:
– Nuttalliellidae (raspandite pe teritoriul Africii); Cuprinde o singura specie de capuse.
– Argasidele sau capusele moi; Sunt identificate aproape 200 de specii de capuse din aceasta familie.
– Ixodidele sau capusele tari; Aceasta familie cuprinde peste 700 de specii de capuse (printre care si capusa comuna, cea mai intalnita specie din Romania).
Capusele tari se deosebesc de celelalte 2 familii prin faptul ca beneficiaza de un “scut” (alcatuit din placi chitinoase) care le confera o oarecare protectie impotriva strivirii atunci cand contactul este cu o suprafata moale. De exemplu daca insecta se afla pe pamant si este calcata cu piciorul gol (sau incaltaminte cu talpa moale) aceasta poate supravietui fenomenului.
De asemenea, capusele tari au capul in prelungirea corpului, comparativ cu celelalte 2 familii care au capul ascuns sub corp.
3. Dieta capuselor
Capusele sunt insecte hematofage, adica se hranesc cu sange pe care il extrag din gazda pe care se stabilesc. In cazul capuselor tari, acestea nu sunt mofturoase in ceea ce priveste gazda care poate fi atat de origine animala, cat si de origine umana. Muscatura de capusa tare nu este dureroasa iar daca insecta nu este observata si indepartata poate ramane atasata de gazda perioade mai lungi de timp.
Din cauza faptului ca nu e capabila sa zboare sau sa sara, insecta ramane agatata de firul ierbii pana in momentul in care gazda trece prin locul respectiv. Atunci capusa se prinde de gazda si cauta locul optim pentru muscatura. In timp ce se hraneste, pentru a impiedica coagularea sangelui, aceasta injecteaza un anticoagulant.
Capusele detecteaza gazda dupa vibratiile, mirosul sau caldura emanate de aceasta. Detectia acestor stimuli se realizeaza prin intermediul unui organ senzorial unic numit “organul lui Haller”.
4. Durata de viata
Ciclul de viata al capuselor tari se poate intinde pe o perioada de 1-6 ani, dar in cele mai multe dintre cazuri acesta dureaza intre 2 si 3 ani de zile. In functie de stadiul de dezvoltare (larva, nimfa sau adult) capusele ataca anumite gazde de diferite dimensiuni.
O femela capusa poate depune si 3000 de oua intr-un ciclu de viata.
5. Pericole
Prin muscatura, capusele pot transmite catre gazda (inclusiv omului) agenti patogeni, virusuri sau bacterii care genereaza afectiuni foarte grave (infectii). Printre acestea se numara boala Lyme, encefalita, stafilococ auriu, babesioza, etc.
Dintre toate riscurile de infectii in urma muscaturii de capusa, omul este expus cel mai mult la boala Lyme si encefalita. Netratate corespunzator acestea pot conduce chiar si la deces, deci mare atentie.
6. Indepartarea unei capuse
In cazul in care sesizati o capusa atasata de corpul dumneavoastra, noi va recomandam sa apelati la ajutorul unitatilor medicale pentru o interventie specializata de indepartare a insectei. Daca totusi decideti sa actionati fara sprijinul unui medic atunci trebuie sa luati in considerare doua riscuri majore: capul insectei sa se detaseze de corp si sa ramana infipt in pielea dumneavoastra (nu e bine deloc) si in cazul in care procedeul de extragere nu este efectuat cu atentie (si striviti capusa) sangele deja existent in corpul insectei sa fie “injectat” in organismul dumneavoastra (iarasi nu e bine, caz in care trebuie sa va adresati unei unitati medicale urgent!).
7. Combaterea capuselor
Capusele mor atunci cand sunt expuse la temperaturi foarte scazute, sub -20 grade C. De asemenea anumite specii de fungi, dar si pasarile care se hranesc cu insecte (in special bibilicile, care sunt mari amatoare de capuse), pot determina extinctia capuselor dintr-o anumita zona.
Cu toate acestea, in cazul in care va confruntati cu o infestare cu capuse singura metoda de interventie rapida si eficienta ramane dezinsectia. Pentru mai multe informatii despre cum efectuati o dezinsecti contra capuselor va invitam sa lecturati articolul “Cum se face dezinsectia impotriva capuselor“.