Buburuza

Buburuza nu este un daunator obisnuit, ea este o insecta benefica in gradina si nici nu in casa nu ne deranjeaza daca numarul lor este foarte mic. Cand numarul lor incepe sa creasca devin deranjante, fara sa produca pagube materiale.

buburuza

Multi dintre noi numesc Buburuza si Gargarita, dar gargarita este un daunator complet diferit despre am discutat in alt articol. Daca vreti sa descoperiti ce tip de insecta este Gargarita si ce pagube poate produce, dar si cum sa scapati de ea nu ezitati sa vizitati Encilopedia noastra.

1.Informatii generale despre Buburuza

Buburuza face parte din familia Coccinellida, fiind inrudite prin ordin cu gandacii. Spre deosebire de Gargarite, buburuzele trec printr-un metamorfoza completa (ou – larva – pupa – adult).

In  toata lumea exista peste 4500 de specii de buburuze. Speciile de buburuze care se gasesc pe teritoriul tarii noastre sunt cunoscute ca pradatori. Buburuzele se hranesc cu afide si alte insecte moi sau ouale altor specii de insecte (acarieni, gandaci, paianjeni etc.).  Anumite specii de buburuze se hranesc cu mucegaiuri de plante si polen.

Acestea lasa in urma lor un lichid dezagreabil pentru a tine alti pradatori la distanta. Din acest motiv, ele nu sunt atacate de pasari sau alte vertebrate. Cu toate acestea, gandacii mirositori si broastele pot reprezenta un pericol pentru ele.

Culorile puternice si punctele negre de pe aripile buburuzelor servesc ca un avertisment pentru potentialii pradatori.

2.Ciclu de viataciclu de viata buburuza

Dupa ce femela depune ouale, ele vor ecloza intre 3 si 10 zile (in functie de factorii externi, precum temperatura). Larva se va dezvolta timp de o luna, pana cand intra in stadiul de pupa. Dupa etapa pupala, buburuza adulta va trai aproximativ un an.

Ouale sunt mici si au forma asemanatoare unui fus pentru tors. Larvele au o forma alungita, iar corpul lor este acoperit de mici tepi. Pupele si sunt rotunde, iar culoarea lor este deobicei una intunecata.

Pe timpul iernii, buburuzele cauta un loc calduros in care sa hiberneze. De cele mai multe ori, acestea se ascund in crapaturile cladirilor sau in scoarta copacilor. O buburuza nu hiberneaza niciodata singura, strangandu-se in grupuri pentru a se incalzi.

3.Prevenire si Combatere

Buburuzele nu sunt purtatoare de boli sau virusi. Ele nu distrug materiale de constructii si nici nu depun oua in interiorul caselor. Cu toate acestea, ele sunt atrase de zonele impadurite, de casele construite din lemn si de casele mai vechi cu multe crapaturi si fisuri.

In urma lor, buburezele lasa trasee de feromoni, care le atrag in aceleasi zone in fiecare an.

invazie buburuze

Odata ce in curtea sau in casa dumneavoastra au aparut buburuzele, este foarte greu de scapat de ele. Spre deosebire de alti daunatori, buburuzele nu vin in interior pentru a se multiplica, ci pentru a hiberna.

Daca observati cateva buburuze undeva in casa, le puteti aspira si apoi le puteti elibera afara. Daca le lasati in sacul aspiratorului, acestea se vor tari inapoi in casa.

Va sfatuim sa folositi capcane adezive in interiorul casei ce vor prinde orice daunator ce va paseste in locuinta. Sigilati toate crapaturile si deschiderile din jurul usilor, fesrestelor, tevilor si din jurul altor locuri prin care s-ar putea strecura.

Nu agitati buburuzele prin incercarea de a le goni sau matura. Cand sunt stresate ele elibereaza o substanta urat mirositoare, care pateaza apropae ori suprafata.