Substanta activa – Brodifacoum

Pana acum am discutat despre substantele active din insecticide, astazi vom vorbi despre o substanta activa numita Brodifacoum care se regaseste in raticide. brodifacoum

In ultimii ani, a devenit unul dintre pesticidele cele mai utilizate pe scara larga din lume. Acesta este de obicei folosit ca un rodenticid, dar este, de asemenea, utilizat pentru a controla daunatorii mai mari, cum ar fi oposumul.

Brodifacoum este un anticoagulant continut in multe produse de control al rozatoarelor si este utilizat pe scara larga. Utilitatea sa in uciderea rozatoarelor a fost obersvata pentru prima data in anul 1970.

Ca si alte substante folosite in controlul rozatoarelor, Brodifacoum crestere (sau descreste) timpul de coagulare al sangelui, provocand-ui acestuia o hemoragie generalizata. Acesta este absorbit prin tractul gastro-intestinal si poate fi absorbit si prin piele. Animalul moare in cel mult 8 zile de la ingerarea dozei letale, iar in cazul in care o cantitate mai mare moare in cel mult 3 zile.

Momelile ce contin brodifacoum pot ramane toxice luni intregi, in functie de starea vremii. In cazul dezintegrarii, solul absoarbe substanta activa, iar bacteriile din sol o degradeaza complet. Tipul de sol, temperatura si prezenta micro-organismelor influenteaza perioada dezintegrarii.

Datorita solubilitatii scazute in apa, plantele nu se “hranesc” cu brodifacoumul ce ajunge in sol.

Toxicitate Brodifacoummomeala sobolani

Daca atunci cand se folosesc raticide ce contin Brodifacoum sunt folosite conform instructiunilor si sunt respectate toate normele de siguranta, riscurile asupra sanatatii oamenilor sunt foarte scazute

Broadifacoumul produce o iritatie usoare a pielii si a ochilor. Acesta este foarte putin probabil sa fie cancerigen.

Vitamina K este recunoscuta ca fiind un antitod eficient, atat pentru oameni, cat si pentru animalele nevizate.

Pentru animalele domestice brodifacoumul reprezinta un risc, iar proprietarii de animale sunt sfatuiti sa nu permita accesul acestor in zonele in care acestea pot sa ajunga la momeli sau la statiile de intoxicare.