Substanta activa – Bendiocarb

Substanta activa Bendiocarb este un insecticid ce apartine clasei Carbamatilor.  Produsele ce contin bendiocarb sunt folosite pentru utilizarea in aer liber pentru a extermina insectele de pe gazon, sol, copaci sau plante ornamentale. De asemenea, aceste insecticide se folosesc pentru a scapa de gandaci, afide, acarieni si omizibendiocarb

Anumite produse pot fi folosite si in case, hoteluri, restaurante, depozite, spitale si alte spatii interioare pentru a controla paianjenii, viespile, furnicile si mustele.

Produsele ce contin aceasta substanta activa pot fi sub forma de granule, pulbere sau solutii sau spray-uri.

Cum functioneaza?

Bendiocarbul perturba functionarea normala a sistemului nervos al insectelor, actionand atat prin contact, cat si prin ingestie. Aceasta substanta activa interfereaza cu o enzima necesara transmiterii informatiei nervoasa. Cu toate acestea, chiar daca enzima este distrusa de bendiocarb, ea se poate regenera.

Toxicitate Bendiocarb

Produsele ce contin bendiocarb au de cele mai multe ori toxicitate redusa. De asemenea, majoritatea produselor au o concetratie redusa de substanta activa.

Sobolanii si iepurii sunt foarte sensibili la aceasta substanta.

Cateva simptome ale otravirii la animale sunt: lacrimarea excesiva, tremor musculat, varsaturi, diaree, iar in cazul unei intoxicatii severe paralizie. Cainii intoxicati cu doze mari isi revin complet in 24 de ore. toxicitate bendiocarb

Simptomele precoce asociate cu expunerea omului la bendiocarb pot include dureri de cap, stare generala de rau, slabiciune musculara, greata, crampe gastro-intestinale, transpiratii si neliniste.

Intoxicatia severa duce la convulsii, coma si moarte. Efectele asupra sanatatii umane si asupra mediului depind de cat de mult bendiocarb este prezent si de durata expunerii. De asemenea, acestea depinde si de sanatatea unei persoane si/sau de aumiti factori de mediu.

Atat animalele, cat si oamenii intoxicati cu o cantitate mica elimina aceasta substanta in decursul a 24 de ore.

Oamenii de stiinta nu cred ca bendiocarbul creste riscul de cancer la om.